De Vlaming en zijn veranda

1

http://www.veranco.be/photo-veranda.aspx/02_veranda_pergola

Stom, eigenlijk, maar ook wij hebben ons veertien jaar geleden laten besmetten door de microbe die tierig weelt (welig tiert :)?) in Vlaanderen. Elke Vlaming zijn veranda :).  Vier jaar voordien hadden we een huis laten bouwen en ineens, out of the blue, dachten we dat het wel leuk zou zijn iets aan te bouwen.  Motivering: gezellig, veel licht, leuke uitbreiding van de woonruimte,..

Er was een verkoper bij ons langsgeweest van de firma W. uit Zarren.  Zo’n typische gladde jongen die het zeer goed kon uitleggen. Hij had het gehaald bovenop die minder gemotiveerde kerel van een ander bedrijf dat we voordien hadden bezocht, en die evenveel van veranda’s afwist als ik van het kweken van konijnen op de maan.

Het werd een ramp. Er moest wat metselwerk worden aangepast, en iemand van W. zou dit komen doen. Die figuur was zeer zelfingenomen en besliste vanalles zonder met ons te overleggen. Er werd bijvoorbeeld een container besteld om aarde af te voeren, terwijl wij hadden gepland de overtollige grond op te voeren aan de zijkant van ons perceel. Hij weigerde een isolatielaag te laten aanbrengen onder de vloer, enzovoort. Het bouwen zelf gebeurde vlugvlug. Geen aandacht voor een degelijke isolatie. Het glas werd aangebracht met een bestelwagen, en terwijl de chauffeur even naar de ruwbouw van de veranda kwam kijken (hij had het glas al losgemaakt in de vrachtwagen), kletterde de ganse levering tegen de grond van de cabine, in honderdduizend stukjes.

Om een lang verhaal kort te maken: bij de oplevering van de woonstuitbreiding kregen we een weliswaar esthetisch geheel te zien, maar het tochtte als in een oude schuur. Na veel heen- en weerbellen heb ik uiteindelijk zelf de silliconenspuit genomen en zo goed en kwaad als mogelijk één en ander dichtgemaakt.

Veertien jaar later staat het ding er nog steeds, maar ergert één en ander ons vreselijk. Het is een ruimte waar het in de zomer warmer is dan in een sauna, en in de winter een ijskelder. De accumulatieverwarming is een energieslokker, en het onderhoud van de goten is levensgevaarlijk. Ik moet met een ladder in mijn dakgoot gaan staan (tussen twee schuine daken), waarbij niet meer dan krap plaats is om één voet schuin in te zetten en al kruipend verder te klungelen. Telkens wonden in mijn voeten door de snijdende dakpannen,..

We kunnen perfect nog tien jaar wachten om er iets aan te verhelpen, maar voor hetzelfde geld kunnen we nu een nieuwe investering doen en er nog langer van genieten. We kozen voor de tweede optie. Jammer van het weggesmeten geld, maar het is nu éénmaal niet anders.

We kregen al twee verkopers over de vloer. De eerste viel best mee, maar heeft het nadeel dat zijn bedrijf anno 2013 nog niet over een website of een toonpark beschikt waar we voorbeelden kunnen zien van hun uitvoeringen. Het K-woord heeft hij ook geen enkele keer uitgesproken, behalve die ene keer dat hij het had over ‘dubbel glas is dubbel glas’, wat een kemel van jewelste is. Isolatiewaarden kunnen uiteraard een groot verschil maken.

De tweede verkoper kwam vrijdagavond langs, een vertegenwoordiger van M.. Een enorm gladde aal die precies op het afgesproken uur op onze oprit kwam gesjeesd met een dikke Mercedes. Glad van spreken, maar duidelijk niet de meest intelligente. Hij sprak het woord ‘efficiënt’ heel vaak uit, te pas en te onpas, en heel dikwijls totaal buiten de context. Een goede verkoper moet ook luisteren naar zijn klant, en van die signalen gebruik maken om zijn argumenten te staven. Dat deed hij niet. Hij ratelde aan één stuk door, en hemelde zijn bedrijf op als zijnde het summum van verandabouw. Hij wou ook een knaller van een boekwerk achterlaten met realisaties van M.. Ik heb het drie keer terug in zijn richting geduwd, want zo’n boek achterlaten betekent ook dat we die mens wel moésten terugzien.

En toen kwam de aap uit de mouw. De enige manier om een een prijsofferte te komen was als een ‘ingenieur’ een studie mocht maken van ons project. Een héél degelijke studie natuurlijk, waar we van a tot z zouden weten waar we staan, wat ons te wachten stond,… Zo’n studie/offerte zou ons 1.200 Euro kosten, maar geen probleem, we zouden dit terugkrijgen als we besloten met Miniflat in zee te gaan.

Mijn schat en ikzelf keken elkaar in de ogen, en trokken onze conclusie zonder daarbij woorden te moeten wisselen. We lieten hem zijn biertje opdrinken en wensten hem vriendelijk een prettig weekend.

“Tot binnenkort!” zei hij nog. “Wie weet…” antwoordde ik hem…

Ik stuurde een vriendelijk mailtje dat we geen 1.200 Euro uitgeven voor iets wat misschien niet doorgaat. Hij antwoordde dat het misschien ook zou kunnen zonder. Tarara !

Die zien we niet meer terug…

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op De Vlaming en zijn veranda

 1. Thomas, als mensen het woord efficiënt, inefficiënt toepassen dan is het oppassen geblazen. Dat zijn de types die ook duur en goedkoop door elkaar halen.

  Maar ik heb er alle vertrouwen in, dat jullie een prachtveranda gaan krijgen. Daar staat jullie leergeld uit het verleden garant voor.

  Gr. en een fijn weekend,

  Henk

 2. Hopelijk krijgen jullie snel de veranda die jullie willen!

 3. Ik heb een hekel aan een veranda, is zo’n verloren ruimte,…….dat krijg je ook nooit mooi ingericht,….hopelijk vinden jullie snel de juiste oplossing!

  • Wij eerst ook, maar de veranda’s van tegenwoordig zijn niet meer de aquariums van vroeger met een hellend dak op. Nu heb je van die echte leefruimtes die niet meer te onderscheiden zijn van de rest van de woning. Daar zoeken we naar, en we vinden dit wel…

 4. bentenge zegt:

  Ehwel ja, het komt wel goed. Verandabouwers heb je in alle kwaliteiten. En ook veranda’s heb je in alle versies. Mooie en absoluut lelijke. Mijn ouders hebben toen ze beslisten dat de woning iets groter mocht gewoon een gemetst stuk laten aanbouwen in een passende steen. Dat ziet er ook echt mooi uit.
  Ik heb mezelf voorgenomen om nooit een stuk aan ons huis te bouwen, en maakte het dan gelijk groot genoeg.

  • Ewel, het kwàm ook goed. Momenteel is die veranda de mooiste zen-ruimte van ons huis :)!

   • Neertje zegt:

    Beste Thomas,
    ik reageer graag even op je bericht van 17 december 2014. Ben momenteel ook in onderhandeling met Weyne. Maar wou heel graag weten hoe jullie slechte ervaring is goed gekomen? Wie is de aanbevolen verandabouwer :-)?

    • De veranda van Weyne was de eerste die we laten plaatsen hebben (én ondertussen al vervangen wegens zeer slecht geïsoleerd (en nog een paar mindere dingetjes). Diegene die er nu staat is er één van Willems. Qua kwaliteit niets op aan te merken, maar de onderhandelingen verliepen zeer stroef (om het voorzichtig uit te drukken)

 5. Neertje zegt:

  Ah die Willems :-). Reclame werkt. Zoveel is zeker. En gelukkig maar. Heb er zelf mijn hele leven mijn boterham mee verdiend. De buurvrouw hier is ook in zee gegaan met Willems. Al bij al is het goed gekomen, dankzij tussenkomst van de plaatselijke klusjesman die toch de vloer heeft moeten leggen ea., en de buurvrouw was na afloop (bijzonder lange afloop) ziek. Ook uw verhaal sluit een beetje aan bij alle verhalen over Willems. In elk geval, hartelijk dank. Ik ben weer, zoals elke dag, wat wijzer geworden.

 6. sotho123 zegt:

  Beste Thomas, kan ik je contacteren ? – ik ben momenteel ook in discussie met M. en wou graag weten of het over dezelfde verkoper ging ivm het voorschot van 1.200 € – bedankt

  • Jammer dat je ook zo’n narigheid moet doorstaan. Ik denk dat dit een beetje eigen is aan de veranda-wereld.
   Wij kochten onze veranda niet bij een firma M., dus zal het allicht niet om dezelfde verkoper gaan.
   Ik hoop voor jullie dat alles zonder veel problemen opgelost geraakt…

  • Anoniem zegt:

   Hallo, Ik ben momenteel ook in discussie met de derectie van M. Alles getekend voor ons project, blijkt nu dat verkoper destijds fout maakte in ons plan. Fout van verkoper zou ONS 10.000€ extra kosten.
   Graag had ik eens geweten waar jullie discussie over ging en met welke verkoper.
   Grtn

 7. sotho123 zegt:

  Bedankt Thomas voor jouw feedback ! ik had wel begrepen dat je bij Willems en niet bij M gekocht had, doch dacht uit jouw relaas afgeleid te hebben dat de bewuste verkoper met zijn Mercedes die een voorschot van 1200 € gevraagd had om een voorstudie door een ingenieur te laten maken, wel degelijk van M. was – blijkbaar foutief begrepen ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s