Mag ik nog iéts van privacy hebben aub ?

Is er dan niemand die deze onnozele hoed van mijn hoofd wil nemen? Hij past me absoluut niet, ik voel me zo belachelijk als wat...

Is er dan niemand die deze onnozele hoed van mijn hoofd wil nemen? Hij past me absoluut niet, ik voel me zo belachelijk als wat…

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/131009_telecom_Big_Brother

De verkiezingen van 2014 komen naderbij, en politiekers komen meer uit hun kot dan men in hun normale doen mag verwachten. Ineens worden we om de oren geslagen met initiatieven om aan te tonen dat er ook gewerkt wordt. Ons aller sisi Elio probeerde vorige week nog vriend en vijand te verrassen met een soort economisch relanceplan, dat welbeschouwd niet veel inhoudt. Een storm in een glas water, een orkaan die maar een scheet blijkt te zijn, een olifant die niet meer is dan een mug. Maar ja, kan je na weken onderhandelingen aan Jan Met De Pet uitleggen dat de gesprekken eigenlijk tot niks hebben geleid? Dat de standpunten weer eens zover uit elkaar lagen dat er geen deftig compromis te rapen viel? Neen, dan stap je beter met een big smile naar ‘de burger’ en verkoop je een boodschap waarvan de verpakking veel waardevoller is dan de inhoud.

Wat me echt verontrustte was de boodschap die de Keizer van Oostende, Johan Vande Lanotte, op ons losliet. In de toekomst worden providers verplicht om al onze surf- en belgegevens bij te houden voor minimaal twaalf maand.  Naar wie we hebben gebeld, hoe lang we dit hebben gedaan. Op welke internetsite we zijn blijven plakken, hoe vaak we er zijn teruggekeerd, wat we hebben bekeken. “Maar vrees niet,” zei hij met klem in het Journaal, “wie niets fout doet moet niets vrezen…”.

Wat heet ‘niets fout doen’? Wat is fout, wat is correct? En waar haalt de overheid sowieso het recht om al ons doen en laten na te gaan? Al telefoneer ik nu elke week naar een moordenaar, maakt dat mezelf medeplichtig voor zijn daden? Al zit de eenzame vrijgezel ’s avonds  vier uur te surfen op het Internet op zoek naar porno, hoeft de overheid dit te weten en moet de man of vrouw in kwestie daarom opgevolgd te worden? Als ik met mijn politieke interesses van links naar rechts surf om diverse meningen te bestuderen, ben ik dan een gevaar voor de maatschappij?

Op WordPress kan in het dashboard worden geraadpleegd met welke zoektermen mensen op mijn weblog zijn terechtgekomen. Soms zijn dat termen waarbij ik meer dan gewoon maar een gewone glimlach opzet, maar zijn die mensen daarom gestoord? Wat is ‘normaal’ in de maatschappij? Normen zijn rekbaar – wat voor de één verderfelijk is voor de ander niet meer dan normaal.

Straks gaat het zover dat ook ons koopgedrag in de supermarkt wordt opgevolgd. Dat er een bestandje ‘Thomas Pannenkoek’ wordt bijgehouden om bijvoorbeeld in de Colruyt na te gaan hoeveel flessen rode wijn ik per jaar aankoop, hoeveel rollen toiletpapier en hoeveel conserven met erwten. Meer nog, bestaat er misschien een kruispuntbank waar men ook de flessen rode wijn telt die ik in Delhaize koop, bij Carrefour en bij de kruidenier om de hoek. Worden die opgeteld, en als ik aan meer dan zes flessen per week kom, word ik beschouwd als een verslaafde en dus ook een gevaar voor de maatschappij en overbodige kost voor de ziekenkas, want ik zou wel eens een alcoholmisbruiker kunnen zijn in plaats van af en toe wat vrienden of familie uit te nodigen voor een feestje.

Iemand die twintig keer per week zijn schoonmoeder opbelt, kan beschouwd worden als een stalker. Iemand die een kick krijgt van het opzoeken van chemische reacties een potentieel bommenmaker.

Straks worden nog camera’s in onze auto gehangen om na te gaan of ons rijgedrag niet verraadt dat we een glaasje teveel hebben gedronken, of we niet in onze neus peuteren of aan ons gat krabben. Worden in de douches van het openbare zwembad camera’s opgehangen om te zien of we toevallig niet met één oog kijken naar de fraaigevormde dame die naast ons haar oksels inzeept. Worden we ook in onze tuin in de gaten gehouden om te zien of we niet tongzoenen in het bijzijn van minderjarigen, of op een stralend zomerse dag  bloot in de zon liggen te genieten en nadien seks hebben in de kruin van de appelboom. Golden delicious, heerlijk !

Wat is dan nog het verschil tussen een vrije mens en diegene die met een enkelband door het leven moet? Echt, als het zover komt dat we in al ons doen en laten worden gecontroleerd, dan voel ik me als een gevangene. Ik wil lezen wat ik wil zonder gecontroleerd te worden, ik wil telefoneren naar wie ik wil, ik wil op het Internet surfen naar wat ik wil. Allemaal zonder toezicht en zonder dat er gegevens worden opgeslagen. Is dit niet één van de principes van een vrije maatschappij, iets waar wij in de westerse wereld trots mochten op zijn?

En ja, er zullen altijd mensen zijn die afwijkingen vertonen die een kanker zijn voor onze gemeenschap. De gestoorde man uit Nederland bijvoorbeeld, die meer dan driehonderd meisjes heeft misbruikt via het Internet. Die honderden filmpjes en duizenden foto’s van hen heeft bijgehouden. Het is al bijna ongelooflijk dat die man het zo bont kan hebben gemaakt zonder op te vallen, zonder dat iemand hem ook maar heeft betrapt.  Erg, verschrikkelijk erg. Ligt de schuld in deze niet in een slechte opvolging van criminele feiten? De man is een recidivist, want is in 2006 al opgepakt voor dergelijke activiteiten.

Is het gedrag van enkelingen een reden om ieders doen en laten minutieus op te volgen en op te slaan? Ik dacht van niet…

ps: ik geef jullie enkele zoekwoorden die ECHT in mijn dashboard staan: ‘travestieten leraar ieper’, ‘pastoor poept non’, ‘pispot met deksel’, ‘hond+pist+tegen+boompje’, ‘gerard kakt in zijn broek’, ‘kloosterzusters en verliefdheid’, ‘bloot vrouwen’, ‘kakkende meisjes’, ‘sexy poep gaatje’ – allemaal termen die ik (bij mijn weten 🙂 ) nooit heb gebruikt als ‘tag’, maar surfers op het Internet komen met die woorden wél op mijn blog terecht :). Bij zoiets kan ik alleen maar eens goed in de lach schieten. En, beste overheid, of beste Johan Vande Lanotte, draai me daarvoor niet in de bak, want ik heb niks misdaan…

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Mag ik nog iéts van privacy hebben aub ?

 1. Kris10 zegt:

  Leuk he die zoekresultaten. Bij mij zijn ze wel braver… ‘juiste schrijfwijze minister-president’, ‘invriezen chocoladakoeken’, ‘te korte rokjes’ en het steeds terugkerende ‘waarom heet smurfentaart smurfentaart?’

 2. Ik krijg iedere weekend een melding als je weer wat hebt getypt, Thomas. Hopelijk heb je daar geen bezwaar tegen. Ik ben er in ieder geval best content mee. 🙂

 3. Wel Meneer Pannenkoek, u hebt gelijk, ik heb me zelfs enorm druk zitten maken in de wagen toen het nieuws rond mijn oren vloog,……..maar ik vrees dat ze meer van ons weten dan we zelf mss wel weten,…….en is dat verkeerd,…….ja, maar ik ga er niet wakker van liggen,……ik kijk elke morgen in de spiegel en ik kan met mezelf leven,……wat de rest daarvan denkt who cares,……

  • ‘meneer Pannenkoek’ 🙂 🙂 Noem mij gewoon maar Prosper, klinkt veel beter 😉 !
   Ik denk inderdaad ook dat providers al langer zoekgegevens van ons opslaan, al was het maar om die om commerciële redenen te misbruiken. Dat de overheid al ons doen en laten gaat controleren vind ik wel niet kunnen…
   Wat de rest van mijn doen en laten denkt, dan kan mij ook geen fluit schelen…

 4. bentenge zegt:

  Vrijheid/privacy is een illusie.

 5. brubeck zegt:

  Ach, zelfs winkels als Colruyt, Carrefour en anderen passen hun folders al aan je eigen koopgedrag aan. Waarom denk je dat ze zo graag van jou Ikea-family, of je Delhaize-punten enz willen geven ? Privacy is een illusie. Anonimiteit op een blog is een illusie maar we geloven er zo graag in. Nothing we can do about it..

 6. Atthesea zegt:

  Heb jouw blogs weer bij gelezen Tommas. Moet vaak ook gniffelen als ik zie door welke zoekopdrachten mensen bij mijn blog terecht komen. Heb serieus al eens fatsoenlijke foto’s en tags verwijderd daardoor. Ik tag ook amper meer. Laatst zag ik “meisjes voeten likken” als zoekopdracht. Gadverdamme. Ooit een keer Fetish als onderwerp gehad, het achtervolgt me nog! (ging over een fiets, hilarisch). Digitaal schrijven is een keuze. Als men van privacy een punt maakt, moet men het Internet verlaten. Zo simpel is het.

  • Ach, het is niet alleen het kunnen schrijven met alle privacy dat me stoort, maar ook wat ik bekijk op het Internet. Zelf al zoek ik morgen termen op als ‘Jihad’, ‘Zelfmoord’, ‘Al Quaida’, niemand hoeft daar zaken mee te hebben, net als dat morgen iemand mijn productie hoeft te zien als ik naar het toilet ga…

 7. Billy zegt:

  ik kijk zelf zelden of nooit naar die zoektermen, zal ik dus eens moeten doen om te zien of er ook zo’n hilarische tussen zitten.
  Dat we gevolgd worden is een feit. Wat je hier beschrijft over Colruyt, is in werkelijkheid al zo hé, Thomas. Als je net zoals wij met een Colruytkaart betaalt, weten zij alles over je koopgedrag daar.
  Dat ons gedrag op internet ook al zou gecontroleerd worden, vind ik er toch wel over!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s