De smeerlappen potverdikke !

1

1

“We hadden beter in onze broek gescheten!”, is een West-Vlaamse uitdrukking die bij deze toch wel erg van toepassing is. Vervolg van deze spreuk: “Met die broek te wassen is het probleem van de baan.”

In juli van vorig jaar kwamen we tot het ‘lumineus’ idee dat onze energie slokkende veranda niet meer van deze tijd is, en we die beter zouden vervangen. Zeker nu Mijn Droom een dagje minder werkt per week en het veel gezelliger zitten is in die ruimte dan in een woonkamer met minder licht.

We lieten drie offertes maken, en kozen voor die bepaalde firma W. met zetel in R. De ontvangst in de toonzaal was fantastisch, de uitleg grondig, de uitvoering leek ons de mooiste van de toonzalen die we bezocht hadden. De verkoper is bij ons thuis geweest. Ook zeer vriendelijk. Een offerte werd gemaakt. Na wat onderhandelen kwamen we tot een overeenkomst en zetten we onze poot onder het contract.

Maar dan begon de nachtmerrie. Ik kort mijn verhaal serieus in. Plots bleken bepaalde kosten niet inbegrepen, en werden bepaalde werken niet door hen uitgevoerd. De sfeer werd grimmiger, ook in het telefoon- en mailverkeer dat volgde. Toen alles niet hielp, trokken we aan de bel bij de zaakvoerder. Die reageerde drie weken niet, tot ik een rappel stuurde en hij danig uit zijn sloefen schoot. Zijn mail was om van omver te vallen – enorm beledigend en provocerend – zal ik ooit eens publiceren, maar dan wacht ik tot de veranda er staat, je weet maar nooit.

Er kwam een ‘bemiddelaar’ van de firma met een stroperige lach en een valsheid die van het gezicht af te lezen viel. We kregen een voorstel dat te nemen was of te nemen. Ik nam elke letter van het contract nog eens door, en zag dat we ‘gejost’ waren in het ongelooflijke. Die firma had alle macht in handen, wij hadden gewoon niks te vertellen. De verandaman had ons nog meegegeven dat we tegen de definitieve opmeting alle vensterbanken moesten verwijderen, inclusief dit houten exemplaar bovenaan. Zie één van mijn vorige logjes. Ik heb dit gedaan, heb twee rijen stenen opgemetst, alles was klaar…

De firma werd verwittigd. Ik kreeg een datum door van twee maand later voordat de definitieve opmeting kon gebeuren. Je leest goed: énkel de opmeting. De veranda zou dan pas in productie genomen worden… Uiteindelijk kon ik een vroegere datum bekomen. In de loop van deze week was het moment aangebroken.

Twee mannen (die vooraan in de rij stonden toen destijds de ‘gesten’ werden uitgedeeld) gingen aan de slag met waterpas en lintmeters. Ik hoorde een goedkeurend gegrom toen mijn metserskunst werd gemeten en was al tevreden. Meer dan een uur hebben die mannen staan meten. Ik had verwittigd dat ik een half uurtje later zou toekomen op het werk…

Door de stress van het wachten had ik er niet aan gedacht om koffie te zetten voor die mensen. Ze kwamen binnen voor ‘nog wat administratie’…

“Mijnheer,… die stenenrij bovenaan? Daar zou nog een steentje af moeten over de ganse lengte, anders zal de goot niet…”

“Die goot langs de gevel die blijft hangen, die zou tien centimeter moeten worden ingekort’

Ik antwoordde: “Die goot inkorten, kunnen jullie dat niet doen, terwijl je toch bezig bent met de plaatsing? Moet ik nu speciaal een dakwerker laten komen voor die..”

“Ah ja, hé mijnheer, WIJ kunnen dit toch niet doen? Wij werken met aluminium, niet met zink, wij kunnen niet lassen, en…”

Ik opnieuw: “En die stenenrij… bij het vorig bezoek is gezegd dat de vensterbank moest weggenomen worden. Er was geen sprake van dat de muur moest verlaagd worden.”

“Ah ja, mijnheer, dat konden we toen ook niet ruiken, hé!”

“En de plaatsing zelf, mijnheer, wanneer mogen we die verwachten?”

“Goh ja, wat zou ik zeggen?  Pfft, euh,… ten vroegste, want je moet rekenen, het is zéér druk voor het ogenblik, ten vroegste ofwel net voor ofwel net na het bouwverlof half juli”

Wablief? Moeten we daarom een contract tekenen eind september? Elf maand voordat het boeltje rond is…

“Ah ja, en, mijnheer, de volgende voorschotfactuur zal over een tweetal weken in je bus zitten!”

De smeerlappen, …verdomme !

Voor één ding was mijn coleire positief. In al mijn woede heb ik mij een beitel gekocht en in een uurtje was die eerste rij stenen weggekapt. Nog wat cementresten wegpeuteren en hun volgende gril is opgelost…

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

32 reacties op De smeerlappen potverdikke !

 1. Suskeblogt zegt:

  Dit is duidelijk een zaak voor testaankoop. Voorlopig niets betalen en de zaak op de spits drijven. Zij rekenen er op dat je geen stappen zult durven ondernemen. Een goede advocaat her hand nemen kan al veel helpen.

  • De betreffende firma heeft in het verleden duidelijk al vaker te maken gekregen met klachten. Hun contract is zo sluitend als wat, maar dan steeds in hun eigen voordeel.
   Alleen bijvoorbeeld al de ‘termijn’ van plaatsing. Bij het minste dat de klant iets zou doen om de plaatsing af te remmen, staan er (financiële) sancties op. Zij zullen nu in het beste geval pas plaatsen (àls ze doen wat ze beloven, dat is nog af te wachten) tien maand na de bestelling.
   Hoe meer ik nu in de stront ga roeren, hoe meer ze de boel gaan afremmen, dat voel ik aan mijn kleine teen.
   Ferm bedrijf! Als je de toonzaal wil gaan bezoeken, moet je niet ver lopen. Hij staat op een kilometer van je achterdeur!

   • Suskeblogt zegt:

    dat dacht ik al toen ik “in R” las. Desnoods moet je me de naam van de firma eens mailen. Wie weet ken ik nog “slachtoffers” of kan ik te weten komen hoe deze zaak er voor staat.
    sterkte in deze strijd !

 2. cornutus zegt:

  Fijn verhaal. Zit ik me hier een beetje op te vreten op de zondagmorgen. Je wordt bedankt!
  Wat een vreselijk verhaal. Je bent aan de goden overgeleverd, of beter gezegd aan de duivels. En wat kun je doen behalve lijdzaam afwachten en zo nu en dan bloggen? Heel veel sterkte en vergeet je broek niet in de was te doen. 😦

 3. brubeck zegt:

  Ai, dat is geen fijne situatie. Ik zou toch ook eens ten rade gaan bij een advocaat. Niettegenstaande die firma misschien een waterdicht contract heeft, ben je als consument vaak beter beschermd dan je denkt. Ik heb tot nu toe, terwijl ik de bouw van het appartement van mijn ouders coordineer, goede ervaringen met de bouwfirma maar hou ook steeds een aantal facturen nog te betalen achter de hand.

  • Zie boven. Ik had al maanden geleden moeten gebruik maken van mijn verzekering die me rechtsbijstand biedt in dergelijke omstandigheden. Dom, stom,.. van me. Betaalt een mens al dertig jaar premies ervoor en als het van pas komt…
   Vlamingen zijn té braaf, zeker?

 4. Een contract kan sluitend zijn, maar is het ook wettelijk? Ik zou het toch eens laten lezen door een advocaat gespecialiseerd in handelsrecht. Zeker als het gaat om die kleine lettertjes zorgvuldig geformuleerd op de achterkant, heel veel van die paragrafen blijken dikwijls gewoon niet-wettelijk, dus niet-geldig. Wie niet waagt, niet wint, zo denken zij, maar jij hebt ook het recht om zo te denken. 😉

  • Dat klopt, Die. Ik vrees alleen dat, als ik nu een advocaat inschakel, alles nog eens hopeloos zal vertragen. Die veranda staat nu leeg (klaar om afgebroken te worden door te koper), en ons huis staat bomvol met de inhoud ervan. Een situatie die zeer ‘beu’ is, zoals men dat zo mooi zegt in Oost Vlaanderen…

 5. Marion zegt:

  Wat een toestanden…. Ik kan absoluut niet tegen dit soort ongein. Ik had vermoedelijk hele andere dingen gedaan met die soort van hamer op het bovenste plaatje. Succes, George.

 6. Anoniem zegt:

  Ik lees hier één heel positief ding, je bent één dag per week thuis ! Super !!!
  Een mens zou schrik krijgen van werken of verbouwingen te laten uitvoeren. Ik hoop dat het bij jullie goed en correct zal verlopen !

 7. bentenge zegt:

  Jiehaa !!! Bouwen of verbouwen een waar Vlaamsch feest 🙂 Nu ja, even geduld, de Vlaamse feestdag is er sneller dan je denkt, en wie weet staat die veranda er dan net wel 🙂

 8. Kan me voorstellen dat dit op je zenuwen werkt, Thomas. En dat je vertrouwen in hun toekomstige afhandeling niet bijster groot is. In Nederland heb je branche-organisaties die bemiddelen bij dit soort problemen. Ik neem aan dat zoiets in België niet bestaat?

  Gr. Henk

  • In België bestaat ‘Test Aankoop’. Er zijn ook rechtsbijstandsverzekeringen die kunnen tussenkomen, maar de vraag is of dit allemaal wel iets uithaalt. Nog meer vertraging op de werf kunnen we echt missen als de pest. Het wordt uitzweten, vrees ik…

 9. gssie zegt:

  Een ramp! Je hebt alle adviezen al gehad op één na: gooi het op de tv, in een soort programma als Radar. Ik weet niet of er een consumentenrubriek is in België. Publiciteit is zeer onwelkom voor dergelijke firma’s.Je moet dan wèl in beeld verschijnen en dat wil niet iedereen maar misschien is dreigen hiermee al genoeg.

  • Zoiets heeft lang geleden nog bestaan.
   Negatieve publiciteit is inderdaad iets wat ze kunnen missen als de pest. De firma in kwestie hangt heel veel geld aan publiciteit op TV en in sportstadions, maar beseft niet dat negatieve mond-aan-mond-reclame zeer schadelijk kan zijn…

 10. Menck zegt:

  De bewuste firma is dus sterker in het sponsoren van een wielerploeg dan in deftig zaken doen. Check het www. Je bent niet de enige met klachten. The word is already spreading.

  • Ze noemen zichzelf inderdaad ‘meesters in verandabouw’. Ik zag vorige week nog enorme publiciteitspanelen op TV voordat een bekerwedstrijd begon in de Galenco-arena. De verkoper die bij ons kwam zei dat 75% van zijn contracten kwam vanwege referentieadressen. Het zou wel eens omgekeerd kunnen uitdraaien in de toekomst, en ik zal er geen traan om laten!

 11. Billy zegt:

  mannekes!!!!
  Wat een afzetterij zeg!
  Je kan moeilijk van een goeie service spreken als ik dat zo lees… 😦

  Hopelijk raakt je veranda ooit eens (naar wens) af, Thomas!

 12. Nachtbraker zegt:

  Tja, en dan zeggen ze dat het crisis is in de bouw… Klantvriendelijkheid, daar hebben ze dan duidelijk geen kaas van gegeten…

 13. Joyce zegt:

  Verschrikkelijk dit zeg! Bah hier kan ik dus echt niet tegen, want je bent enkel een soort speelbal van zulke organisaties…… Hebben jullie in België niet zoiets als een nationale onbutsman? Die helpt in Nederland in dit soort situaties. Sterkte iig

 14. chrissebie zegt:

  Brrr, bangelijk, bouwstress! En idd die mannen en hun kleine letterkes, echt, machtsmisbruik, daar baal ik van. Ik zou ook al geen goesting meer hebben om die mannen nog in zee te gaan hoor! Wij hebben hier al twee keer iemand laten komen voor een veranda, en we hebben nog nooit een bestek ontvangen, ik vrees dat ze het niet zien zitten , ten huize chrissebie! Maar ik wens je ongelooflijk veel succes, Pannekoekje en ik hoop dat alles even perfect zal zijn als wat ze je beloofd hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s