Het begon met een vrachtwagen van Quicke

Het autosalon is weer eens voorbij (niet dat het me ook maar iets kan schelen)

Het autosalon is weer eens voorbij (niet dat het me ook maar iets kan schelen)

Edward had een camion gestuurd op afroep van mijn buurman. Die met zijn twee dikke Mercedessen  en een VW Golf, die elke nacht moeten overnachten op zijn oprit omdat zijn garage als archief wordt gebruikt. Ik ben niet jaloers op zijn materiële welstand, wel integendeel. Zelf heb ik een leven. Wanneer ik ook passeer, er brandt altijd licht in zijn bureau. Van ’s morgens halfzes tot ’s avonds tegen twaalven. Hij werkt zeer hard en mag daar financieel ook iets aan overhouden, wat ik je brom.

Elk doet met zijn geld wat hij wil. Kies je voor twee dikke Mercedessen, ga je gang. Ga je liever elk weekend naar het casino, wie zal je tegenhouden? Trek je elk jaar op wereldcruise, so what? En wil je het oppotten zodat je erfgenamen na je dood zullen dansen op de tafel? Doe maar op. We leven slechts één keer, dames en heren. Altijd jammer dat er tig mensen zijn die niet kunnen genieten van ‘rijkdom’ in de zin van financiële welvaart, maar dat is een probleem dat al eeuwen onze maatschappij verziekt en dit zal er de komende eeuwen niet op veranderen.

Maar weet je wat eerlijk is? Rijk of arm, ziek worden doen we allemaal. De dag komt dat de man met de zeis ons komt ophalen om ons mee te nemen naar wieweetwat. Is er een hiernamaals of niet? Ik behoor alvast tot de mensen die er ‘hier’ het beste van nemen. Een filosofie als een ander waar ik in dit logje niet veel woorden zal aan vuilmaken.

En weet je wat ook nog eerlijk is? Rijk of arm, koning – keizer – admiraal, schijten doen we allemaal.  En dat heb ik ook weer aan den lijve moeten ervaren toen de vrachtwagen van Quicke kwam aanrijden in onze straat, recht naar de pijpenkop waar we wonen. Ik was toevallig de klinkers aan het afstoffen doen het gevaarte achteruitreed. Piep – piep – piep ging het felle geluid, ten teken dat het gevaarte achteruit reed. In mijn jarenlange ervaring op de Planeet Aarde heb ik ondervonden dat dit geluidssignaal een internationaal gegeven is. Vorig jaar bijvoorbeeld waren we in Gambia, en ook daar deed een vrachtwagen ‘piep – piep – piep’ toen die achteruit reed. Misschien een slecht voorbeeld, want onze oude afgedankte vrachtwagens worden wel vaker naar Afrika geëxporteerd, zodat zij opgezadeld zitten met onze rommel. Een ander voorbeeld dus: acht jaar geleden toen we in Mexico een rondreis maakten, ervoer ik ook dat een gele vrachtwagen ‘piep – piep – piep’ deed. Nog eentje: een jaar eerder in Rajasthan: hetzelfde fenomeen.

Er stapte een heel schriel mannetje uit de cockpit. Het zat er een Jimmy-type uit. Elk zijn talent. Toon mij een smoel, en ik zal er een naam op kleven. Het is nog niet vaak gebeurd dat ik ernaast zat. In 1992 is het me één keer gebeurd dat een Sonja in realiteit Hilde heette. Nadien heb ik vernomen dat er serieus wat onmin in de familie is geweest bij het doopsel. Haar moeder wou per sé dat ze Sonja heette, haar vader Robert had zijn eigen wil geforceerd en had in de dienst Burgelijke Stand de naam Hilde opgegeven. Puur uit koppigheid omdat zijn eerste lief (die met haar aanstekelijk lachje) Hilde heette en hij ooit verkering had gehad met een Sonja wiens adem nogal vreemd rook naar zoetwaterwulken.

Om verder te gaan met mijn verhaal… Buurman had tien minuten voordien de twee Mercedessen en de Golf wat verderop in de straat gezet. Jimmy stapte prompt op de oprit van buurman, en zocht naar iets. Het duurde niet lang voordat hij het vond. Met een hulpmiddel (een soort staaf, wie de juiste benaming wil, die zoeke het zelf op) opende hij een deksel. Hij stapte kordaat terug naar zijn camion, en trok me daar een darm van jewelste uit en trok die mee naar het openstaande deksel. Hij liet de darm naar beneden zakken en liet een motor draaien waardoor de inhoud van de put naar boven werd getrokken.

Dames en heren, beste lezers van dit logje, mag ik jullie vertellen dat het me daar vreselijk begon te stinken. Jezus, Maria, Jozef en de zeven apostelen die toen in mijn gedachten zaten, wat begon het me daar verschrikkelijk te meuren. Ik had echt het gevoel dat mijn neusvleugels zouden verbranden, dat mijn hersenen onherstelbaar zouden worden beschadigd, dat ik daar ineen zou zakken als een pudding zonder ruggengraat. Bij wijze van spreken, natuurlijk, want ik heb zelden pudding gegeten mét ruggengraat. Jimmy stond ernaast alsof dit de normaalste zaak van de wereld was. Wat zeg ik? Alsof het nu eenmaal zo hoort dat het stinkt dat horen en zien vergaat. Meer nog, hij rolde zichzelf een sigaretje en zat naar mijn dak te kijken, waar een reiger was neergestreken.

“Mooie vogel, niet?” riep hij me toe in plaats van een MUG te bellen die me kon reanimeren. “Ja, maar hij ruikt een beetje..” probeerde ik te grappen.

Ik ben wankelend naar binnen gestapt, in de gezellige warmte van onze volgepropte huiskamer (die afwacht tot die veranda eindelijk zal gebouwd worden). Is het de moeite een kort logje te schrijven over dit gebeuren, of is dit te belachelijk om rond te lopen? Té belachelijk eigenlijk. Neen, ik schrijf hier niks over. En neen, als mijn buurman nog eens uit de hoogte doet zal ik hem niet herinneren aan het feit dat ook zijn stront ferm stinkt.

Waar zal ik het dan wél over hebben vandaag? Even nadenken… Mooie affiche hierboven, niet? Geeft toch wat warmte bij deze eerste echte winterprik…

 

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

42 reacties op Het begon met een vrachtwagen van Quicke

 1. Liese zegt:

  ja, echt een schoon affiche!

 2. chrissebie zegt:

  Ik vind het geweldig om dit te lezen! En t is waar, overal stinkt de stront, ook in het koninklijk paleis! fijn dat je lekker van het leven geniet! Dat is ook mijn betrachting. Zoveel mogelijk van het leven genieten zonder boven mijne stand te gaan leven en voor alles te gaan lenen, want dat is ook iets hé!Fijne zondag Pannenkoekske.

 3. Nogal een chance dat ‘het’ heden ten dage in een putje verzameld wordt, toch? Was ooit anders… 😉

 4. cornutus zegt:

  Die Jimmy waar je het over hebt is niet zomaar iemand, dat is een heuse operator. Volgens de site tenminste. Misschien een tip voor de buurman: Quicke doet ook aan preventief onderhoud. Wellicht kunnen die een onderhoudsschema opstellen waar bij zij de reiniging inplannen vóór het zo verschrikkelijk gaat meuren. De vraag is of dat echter zal helpen aangezien de buurman zoals je schrijft een rijke stinkerd is. Dan zit er maar één ding op en dat is verhuizen. Ben je meteen van die vermaledijde veranda af.
  Mooie affiche, inderdaad. Maar prijzen die juffen nu het topmodel Renault Twingo aan of zijn het topmodellen die strijden voor de hoofdprijs; een aftandse Renault Twingo?

 5. Marion zegt:

  Lekker verhaal zo op de zondagmorgen 😉
  Maar…. mooi affiche!

 6. brubeck zegt:

  Een schouderblessure en dan twee blogposts op een dag. Wat ga je doen als je nog meer blessures hebt ? 5 blogs op een dag ? 🙂 🙂

 7. Frans zegt:

  Mooi verhaal, wat de uitkomst van de endeldarm betreft zijn wij allemaal gelijk.

 8. Suskeblogt zegt:

  shit happens nu eenmaal en dat staat ons allemaal te wachten. Ik dacht eerst dat je een verhaal over een fastfood restaurant ging vertellen maar ik had de titel bovenaan niet correct gelezen ! 🙂

 9. Menck zegt:

  Deze mens heeft tenminste recht van spreken als hij zijn job beschrijft als strontwerk.
  Het kan welhaast niet anders dan dat ruimdienstwerkers topdagen kennen als ze een verstopte neus hebben. 😀

 10. Joyce zegt:

  Ik ben blij dat er nog niet zoiets als geur computers bestaan, kan me voorstellen dat het erg gestonken moet hebben maar dan nog zal mijn voorstelling meevallen in vergelijk met het echie 😉

 11. Ik onthou hier vooral dat we moeten genieten,…..met of zonder geur 🙂 :-),…….en waarvan geniet Mr.Pannenkoek???

 12. Als ik jouw gave had, zou ik nu weten hoe je echt heet, Thomas… 🙂

 13. gssie zegt:

  Twee Mercedessen bezitten en dan een rioolputje in de oprijlaan… soms begrijp ik rijke stinkers echt niet!

 14. Evita zegt:

  Doet me meteen denken aan het feit dat het gemiddelde kakje zo’n 150 gr weegt… hoeveel kakjes zouden er in zo’n camion geraken?

 15. Billy zegt:

  ik hoor zoals je weet ook tot diegenen die liefst zoveel mogelijk geniet van het leven nu het nog kan. En dat je wat je eet ook weer uitschijt is een normaal gegeven… 😀 . Ook voor koningen en presidenten, dus zeker voor onze buren (en wij)

 16. judiblogt zegt:

  Daarin zijn we allemaal gelijk 🙂

 17. Johng258 zegt:

  Heya im for the first time here. I discovered this board and I to uncover It truly helpful &amp it helped me out a whole lot. I hope to supply something back and aid other people such as you helped me. kgfbbeeeegke

 18. Johne635 zegt:

  you are in reality a good webmaster. The site loading pace is incredible. It kind of feels that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have done a great process on this matter! dcfekgagfekg

 19. Johnb499 zegt:

  An fascinating dialogue is value comment. I believe that it is best to write more on this matter, it might not be a taboo topic but generally individuals are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers egcedkbkkagd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s