Photo Challenge – Brugge – ‘Small Wallstreet’

2

“Lelijk!” hoor ik jullie denken bij de foto hierboven. Klopt, voor de onwetende bezoeker aan dit logje. Inderdaad, de gevels zijn lelijk, maar zijn voor de muziekminnende Bruggeling (en die ver buiten onze stadsgrenzen) is dit het Disneyland van de platenindustrie. Muziekhandel Rombaux biedt de geïnteresseerde een wijde waaier aan muziekinstrumenten, -dragers en -partituren. Ik weet niet of het nu nog het geval was, maar tot enkele jaren terug kon je er nog vinyl-platen kopen. Zo’n zaken zijn zeldzaam geworden – zoek er maar eens eentje in pakweg… euh… Erwetegem bijvoorbeeld. Een aardbeienboer zul je daar vinden, een bakker, een slager en een winderige kapper van negenentachtig die amper ziet waar hij zijn schaar in zet.

Eigenlijk mis ik de weblog van mijn zogezegde opponent ‘Brubeck’. Ik wou het hebben over Hoogstraten, en niet Erwetegem. Laat ons duimen dat het hem goed gaat, en dat hij terugkomt als de tijd rijp is…

Maar bon, we bevinden ons niet in Erwetegem, maar nog steeds in het bejubelde Brugge. We stappen verder in de Philipstockstraat en moeten constateren dat in die buurt enige restauratie zich opdringt.

2

Niks aan het handje wat de schoonheid van mijn stad betreft. Vergelijk het met Gent bijvoorbeeld. Het hart van de oude binnenstad is er ongelooflijk prachtig, maar stap er vijfhonderd meter buiten en van die schoonheid valt niks meer te merken. In Brugge mag je tussen de kasseien op de markt een nageltje kloppen en een touwtje spannen van drie kilometer. Binnenin die cirkel niks dan schoonheid.

Neem ook in dit stuk van de stad rustig tijd om eens een etalage binnen te kijken. Er zitten ook hier pareltjes tussen die mij stukken meer interesseren dan die kettingwinkeltoestanden die onze Steenstraat bijvoorbeeld ontsieren en die je in elke stad terugvindt. Die volgen nog, even geduld dames shoppers…

2

In de Philipstockstraat staat een verdwaald kerkje, waarvan de foto ontsnapt is uit mijn fototoestel. Een opsporingsbericht heeft niks uitgehaald – het zal voor een andere keer zijn. Achter dit kerkje ligt een mooi straatje waarvan de spreuk van hieronder eenvoudig is, maar o zo waar. “Hou de liefde in ere”. Waar geen liefde (meer) is wordt ook de levensvreugde uitgedoofd.

2Ik ontwijk in mijn wandeling ons Burgplein en onze Grote Markt, beste lezer. Bij ons in Brugge komt het dessert na het eten. Deze keer kan de camera zich wél bedwingen, en we stappen in de Vlamingstraat. Deze straat is genoemd naar de wereldbekende ex-wielrenners Eric en Roger Vlaming (en als je deze niet gelooft, maak ik je wel iets anders wijs).

2In deze straat (met werkelijke betekenis van ‘Vlaming’ = laagliggende moerasgrond) staan prachtige statige huizen, waarbij je al stekeblind moet zijn als je er niet spontaan van begint te fluiten. Ooit was een beroemd (ondertussen overleden) zanger van cowboytoestanden tijdelijk werkloos doordat zijn fluitorgaan het had begeven. Dokters zagen geen oplossing tot zijn vriendin Flavie Schouwvlieghe hem aanraadde eens in de Vlamingstraat te komen wandelen. Zijn probleem was in een wip opgelost.2

2Je ziet dat ik er qua fotomateriaal een lap op geef vandaag. Dit komt omdat mijn kansloze concurrent voor de titel van Mister Photo Challenge 2014 (met als hoofdprijs de eeuwige eer) één van de vorige weken voorspelde dat het materiaal wel eens op zou kunnen zijn voordat de wedstrijd is verlopen. Ik heb daar maar één antwoord op: “Hahahaha, woehahaha”.

We komen aan het mooiste theater van West-Europa en omstreken. Voor de bouw van ons concertgebouw op Het Zand was deze zaal the place to be voor toneelvoorstellingen, optredens van artiesten,.. In mijn 55 jarig bestaan heb ik dit gebouw al vaak zien gerestaureerd worden. Heeft dus al pakken geld gekost, maar liever aan dit dan aan de aankoop van koeien. Ik hou van dieren, maar koeien horen niet in de binnenstad.

2

2Eén van de vorige weken postte ik al een foto van een installatie van Spencer Tunick in onze Hanzestad ter gelegenheid van ‘Brugge, Cultuurhoofdstad van Europa 2005’. Zijn eerste shot was in die bewuste schouwburg. Heel, maar dan ook héééééél even heb ik overwogen om aan dit event mee te doen. Gewoon voor mezelf weten dat ik ergens anoniem op een foto van Tunick zou staan, maar ik heb dit voornemen vlug in de diepvries gestoken. Stel je voor dat je zo herkend wordt door buren, familie of collega’s, ik mag er niet aan denken. Bovendien wisten de deelnemers enkel wanneer ze moesten ter plekke zijn, niet wat of waar zou worden gefotografeerd. Ik ben niet bang voor naakt, maar er ook niet zo happig op om in mijn blote flikker bil aan bil te staan met anderen. Neen, dank je wel. Toch een mooie shot… Hoewel – één iets vind ik vreemd. Op de eerste verdieping, op zo ongeveer tweederde aan de rechterkant staat een man zonder hoofd. 🙂

2

(bron: http://www.mirror.co.uk)

Het eerste beursgebouw ter wereld (effectenbeurs) is opgericht in Brugge. http://nl.wikipedia.org/wiki/Van_der_Beurze. Als ik dit vertel aan kennissen of vrienden terwijl we door dit stuk van onze stad wandelen, kijken die me aan vol ongeloof. Als Thomas Pannenkoek iets zegt, is het meestal waarheid, beste lezer. Tenzij hij weer iets fantaseert natuurlijk, maar wie gewoon doorklikt op mijn bronvermeldingen constateert dat ik hier de waarheid spreek, en niets dan de waarheid, zo helpe me de geest van mijn overleden grootmoeder.

2Je vindt dit gebouw aan de rechterkant van de foto, met rechthoekige gevel (tussen het frietmuseum (links) en De Slegte (rechts)).

En bij dit nieuwtje, waarbij u allicht van uw stoel bent gevallen van verbazing (of van zattigheid door al die cava of ander geestrijk vocht gisterenavond) stop ik de uiteenzetting van deze week.

Geniet van jullie zaterdag, en tot volgende week.

Philemon

 

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie. Bookmark de permalink .

24 reacties op Photo Challenge – Brugge – ‘Small Wallstreet’

 1. Kristien zegt:

  Mooi! Weeral prachtige foto’s van het niet te evenaren Broogstraten, euh… Brugge, natuurlijk! 🙂

 2. Marion zegt:

  Hebben jullie een frietmuseum, man? Hoe gaaf is dat? Overigens bedankt dat ik net op 1 centimeter afstand van mijn beeldscherm het zitten turen naar een foto met allemaal blote mensen op zoek naar de man met één hoofd. Tof, Mr. P. :-/

 3. Marion zegt:

  Hahaha, ik bedoel, de man zónder hoofd. Zo… die anderhalve fles van gisteravond….

 4. Frans zegt:

  Alhoewel een tikkeltje aan de lange kant heb ik weer genoten van dit onderhoudende een leerzame log. Ik heb ook weer genoten van de Vlaamse uitdrukkingen en hier en daar lichte spot. Mooi weer.

 5. Oh my god Mr.Pannenkoek, wat een prachtige gebouwen, zelfs die lelijke gevel is nog mooi, wat Mr.Brubeck betreft,…als je me een mailtje stuurt schets ik het kort,….maar met zijn gezondheid is alles oké,……

  • Dank voor deze geruststelling. Ieder heeft wel af en toe nood om het bloggen (tijdelijk?) stop te zetten. Ik respecteer zijn wil op dit gebied. Mocht je hem horen/lezen/zien, doe absoluut mijn groeten!

 6. Mooi verslag en interessante feiten maar de benaming dat Rombaux het ‘Disneyland van de platenindustrie’ is, vind ik wat misplaatst. Het walhalla van de muziekliefhebber lijkt me accurater. De uitbaters zijn nog steeds echte specialisten die niet zomaar een winkel uitbaten. Ze doen met het met hart en ziel. En ja: ze verkopen veel cd’s (vinyl is er niet meer te vinden) maar het is toch in de eerste plaats een zaak voor muziekinstrumenten. Piano’s zijn hun specialiteit. Je kan er echter zowat alles bestellen van om het even welke artiest in om het even welk genre. Voor elke muziekliefhebber is een bezoekje aan die winkel eigenlijk een must. Wie nog muziek op vinyl wil, zal naar Brussel moeten.
  Geen idee waarom de gevel van Rombaux er zo uit ziet. Zal wel te maken hebben met de strenge regels die Brugge heeft betreffende renovatie. De Philip Stockstraat ziet er tegenwoordig trouwens stukken beter uit dan een tien jaar geleden. Toen stonden nog enkele gebouwen te verkrotten.

 7. chrissebie zegt:

  Help, ik zie deze keer rode kabouters, of zijn ze deze keer echt? 😉

 8. Billy zegt:

  je verbaast mij meer en meer, heer Thomas!
  Wat mij opvalt aan Spencer’s foto, is dat er zo weinig (of geen) lachende gezichten op staan. Ze staan er toch niet tegen hun zin te poseren mag ik hopen?

 9. willy zegt:

  een man zonder hoofd…

  bij sommigen twijfel ik wel eens of ze al dan niet een hoofd hebben..

  en met Erwetegem is niets mis, voor zover ik weet

 10. Hoi Thomas,

  Dat eerste gebouw is zo lelijk nog niet. In Apeldoorn zou het subiet een van de mooiste gebouwen zijn geweest. En die man zonder hoofd…. het zou me niet verbazen wanneer dat meneer Pannenkoek is. 🙂

 11. Nachtbraker zegt:

  Ik moet toegeven dat ik nog nooit in het frietmuseum ben binnen geweest… En die foto’s van Spencer Tunick, ik vind dat wel mooi, al die variatie onder “gewone” mensen…. ’t Zou echter ook niets voor mij zijn om daar in mijn blote flikker tussen te staan 🙂 Ik wist trouwens niet dat Mr. Brubeck een blogpauze ingelast had… jammer 😦 Ik hoop inderdaad ook dat alles ok is met hem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s