Medelijden, leedvermaak of berusting ??

2

Ik gebruik niet vaak het openbaar vervoer. Ecologisch zou dit misschien het meest verantwoord zijn, maar daar veeg ik mijn hol aan. Die haltes bevinden zich op de meest onmogelijke plaatsen, de bus rijdt via Parijs over Bonn naar Varsenare, altijd te weinig zitplaatsen, …

Soms kan het niet anders. Vorige week kwamen we terug van reis. Vroeger namen we dan een luchthaventaxi van Zaventem naar Brugge. Tegenwoordig zijn die taxi’s onbetaalbaar geworden voor iemand die nogal veraf woont. Voor een retourtje met ons tweetjes (vanuit Brugge) betalen we al vlug tegen de tweehonderd Euro, en dat lijkt ons toch een beetje teveel. Voor die prijs kopen we toch liever iets leuks.

De treinrit Zaventem-Brugge verliep heel vlot. We hadden niet één rood verkeerslicht en nergens stonden we in de file. Aan het station het busje op richting Koolkerke. We hadden onze bagage meegenomen, want anders bleef die staan midden op het perron en kon iemand erover vallen. Een lomperik bijvoorbeeld die niet kijkt waar hij loopt.  Aan sommige mensen kan ik geen touw knopen.

Bij het opstappen op de bus liet de chauffeur een luide wind, de vuilaard. Ik snoof eens goed en twijfelde of ik nu wafels met stroop rook of croque monsieur. Ik vroeg de man wat hij gisteren had gegeten. “Mosselen,” zei hij. Dit verdient nader wetenschappelijk onderzoek, maar daar had ik geen tijd voor.

Tijd om het verhaal een ernstige draai te geven.

Aan de drukke halte van de Markt stapte een allochtone jongedame-met-kind-in-buggy op langs de achterdeur. Een niet onknappe verschijning, wat ik je brom. Ze zwaaide met een abonnement naar de chauffeur, en stak dit opnieuw op zak. De chauffeur riep haar dat hij dit abonnement niet kon controleren van zo ver, en vroeg haar dichterbij te komen. Hij vroeg dit in een mooie streektaal: “Komddekirrier, ku kunnt nie zien!” Gezien ze daar stond met haar buggy wou ik haar een dienst bewijzen, en stelde voor het abonnement zelf te gaan tonen, maar ze sloeg dit vriendelijk af. Bij de bestuurder aangekomen, bleek dat haar kaart vervallen was. Ze had daarbij nog de pech dat aan deze halte juist twee controleurs van De Lijn aan het pendelen waren, die bij het incidentje betrokken werden.

Eén van de controleurs was een blonde dame, een bloemkool hoog, die met haar kostuumpje ook een muts vol arrogantie had aangetrokken. Wat een draak van een wijf was me dat, verdorie. De hele bus mocht horen dat de frauderende dame ‘brute pech’ had de chauffeur te misleiden met een vervallen kaart, en dat dit een dure grap zou worden. Of ze even haar pas wou afgeven, dan mocht ze zich opnieuw bij haar kind-in-buggy begeven. De dame-met-kind trok een gezicht alsof ze net de reïncarnatie van Mussolini had gezien en zei in een gebroken Oost-Europees dat ze enkel Engels begreep. Ik geloofde daar geen bal van, maar vond het wel spannend de conversatie te volgen. “English, please?”. De controleur deed verder in Eigen Kweek Engels. Voor de Hollanders onder jullie:

fantastische reeks :)! De conversatie op de bus was gewoon hilarisch ondanks de benauwde situatie van de dame in kwestie.

Het was een klein busje, en iedereen die er zat had dezelfde bestemming: ons kleine gehucht Koolkerke. De allochtone dame in kwestie keek in alle richtingen om vooral niet in de ogen van een wijkgenoot te moeten kijken. Begrijpelijk, hoewel ik haar nog nooit had gezien.

Van een gemengd gevoel gesproken. Enerzijds had ik medelijden met haar (én met de kleine in de buggy), anderzijds begrijp ik niet hoe iemand voor de kostprijs van een simpel busritje een boete riskeert van minimum 75 Euro…

De kleine hutspot van een controleur was klaar met noteren, en overhandigde onze dame een briefje.

“Over een paar weken krijg je een brief van de Lijn waarop je boete zal staan”

“English, please?”

“Two weeks, letter! OK?”

De controleur stapte af bij de volgende halte, op zoek naar haar volgende slachtoffer.

(De ‘Fack You’ op de foto bovenaan zagen we op een stadsbus van Corfu – misschien had iemand ook ‘vergeten’ een kaartje te kopen…)

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

42 reacties op Medelijden, leedvermaak of berusting ??

 1. Rob Alberts zegt:

  Een spannende trailer van een leuke film?
  Of is er nog een serie te volgen.
  Vraagt de Hollander zonder tv.

  Tja, hier moeten wij chippen voor het Openbare Vervoer.
  Dat geeft ook weleens gedoe.

  Zonnige zondaggroet,

 2. bentenge zegt:

  De truken van de foor. Eerst van ver zwaaien met een vervallen pas en dan geen Nederlands spreken. Maar kijk, even vraag ik me af… Koolskerke… is dat daar waar ze die blonde bloemkolen kweken ?

 3. Marion zegt:

  Ik snap dat ook nooit. Zo’n risico lopen door omdat je geen kaartje wil kopen. Ik zie het nog wel eens op parkeerplaatsen. Mensen die de winkel inrennen omdat ze zich 50 cent (ja, 50 cent!!!) willen besparen? Je pleurt 50 cent in de automaat, legt het kaartje in je auto, hebt 20 minuten de tijd om op alle gemak je boodschappen te doen…. Nee, ik snap dat soort toestanden simpelweg niet. Net als deze mevrouw in de bus. Waarom? Waaroooooom???

  • Een andere verklaring heb ik er ook niet voor…

  • Joyce zegt:

   Omdat mensen gewoon gierig zijn, echt waar we kunnen er lang en kort over praten maar het draait echt om die 50 centen…..

   • Bij ons kost zo’n ritje een Euro. Echt duur is het nog niet, zeker niet als je ziet waaraan dan wél veel geld kan worden besteed.

    • Joyce zegt:

     ik weet het Thomas….. en ik vind er wat van. Maar blijkbaar werkt het menselijk brein bij een hoop mensen zo dat er geld bespaard moet worden op dit soort dingen…

     • Soms denk ik dat ik ‘oud’ word. Het is normaal dat je met een modaal inkomen moet plannen en cijferen om rond te komen. ‘Mijn generatie’ (wat klinkt dat oud) moest dit ook al doen, maar probeerde daarnaast ook een Euro opzij te zetten voor noodgevallen. Sparen zit er tegenwoordig al niet meer in bij veel jongeren (‘het kan ook niet meer’ zullen ze argumenteren, maar een klein beetje minder ‘luxe’ zou ook kunnen), Ook hen mag je niet allemaal over dezelfde kam scheren. Gelukkig voor velen zijn er ouders die af en toe iets kunnen bijspringen, maar als ze hun mentaliteit niet veranderen ziet het er zeer slecht uit voor de generatie die volgt…

 4. chrissebie zegt:

  Haha, k heb me weer kostelijk geamuseerd met het lezen van mijn wakkerword-voer op zondag! Ja, die eerste boete van 75 euro is nog maar een waarschuwing, de tweede boete loopt al veel hoger op, ik geloof, rond de 200 euro. Inderdaad beter een ticketje kopen. En volgend jaar is er een nieuwe reeks, die Bevergem zal heten, van het kaliber van eigen kweek. Met een vunzig kantje aan! Maar dat zal je niet verbazen als je weet dat het door Bart Vanneste alias Freddy Devadder is geschreven.

 5. tinyblogt zegt:

  Koolkerke, damn! Of moet je er al eerder uit in Sint-Jozef, de buurt waar ik geen verbloemende naam aan durf te geven, omdat ik er zelf opgroeide? Die buschauffeurs, toeren dat je daar mee tegen komt. Controleurs heb ik echter nog nooit gezien, ik ben nu wreed benieuwd naar die blonde bloemkool, maar ‘k zie ze zó voor me!

  • St. Jozef – het Saigon van Brugge (anderen noemen het ‘het Texas van Brugge’. Daar lopen inderdaad heel speciale figuren, hoewel die de laatste jaren toch wat verwateren met de toevloed van het publiek van de talrijke nieuwe wijken die er worden geplant.
   Ook wij hebben er (19 jaar geleden) gebouwd. Ons voortuintje ligt in St.Jozef, maar onze woning en achtertuin liggen in Koolkerke. Wij zeggen altijd dat we in Koolkerke wonen :), wat niet eens gelogen is…

 6. Suskeblogt zegt:

  De bussen van de lijn zijn een multiculturele ontmoetingsplaats geworden.
  Zonder als racist te willen overkomen maar die gasten zijn specialisten in het ontduiken van alles wat naar betalen ruikt. Het zal in hun cultuur zitten. Ik heb zowat iedere dag een dergelijke discussie uit te vechten als ze hun fiets komen ophalen.

  • Eigenlijk is het niet altijd goed iedereen over dezelfde kam te scheren. Ook in mijn sector zie ik dat mensen (Vlamingen) griezelen om hun portemonnee uit te halen, al is het voor éne Euro. Anderzijds: dure gsm’s of I-phones,.. dure merkkledij kopen, laat de kat maar zeiken! Bij allochtonen valt het natuurlijk een beetje meer op. Die paar mensen die misbruik maken van het systeem zorgen dan voor smet op de naam van al hun landgenoten…

 7. Eilish zegt:

  Ik heb donderdagavond en vrijdagmorgen alles samen drie keer tegen mijn jongste gezegd dat haar portefeuille op tafel lag en dat ze die in de boekentas moest stoppen. Je raadt het al, ze was natuurlijk zonder weg, dus ook zonder buzzy pass. Bij ons is het grote nadeel dat er geen abonnementen meer moeten getoond worden bij het opstappen van de bus (hoe laks kan de Lijn zijn zeg !) en bijgevolg was dochterlief gewoon opgestapt en heeft ze dus zwart gereden. Ik vind het bijzonder spijtig dat ze geen controle gekregen heeft, het zou haar leren van zo nonchalant te zijn !

 8. heleen zegt:

  Tja openbaar vervoer, wat zal ik daar eens over zeggen….

 9. Menck zegt:

  Welbestid, zegg’n wiender ton. En weeral geestig neergepend, Thomas.

 10. Whahaha, ik lees hier voor het eerst, maar als al je blogs zo illustrerend en vol humor geschreven zijn lees ik graag verder. *gaat je blog uitspitten*

 11. Mr.Pannenkoek, u zou hier in Antwerpen eens moeten meerijden, daar is zwart rijden meer regel dan uitzondering. Carrie neemt weinig het openbaar vervoer, omdat ze er een hekel aan heeft geconfronteerd te worden met de meest vieze geuren eerst om dan over de verschillende mentaliteiten en nationaliteiten te zwijgen. Jammer maar helaas vergeet mijn zoon zijn abonnement ook wel eens, ik troost me dan maar met het feit dat Carrie het al betaald heeft :-),…medelijden,….tsssss, dit is bewust!!

 12. Beter dat die buurt verloedert dan Carrie zelf 🙂 !

 13. Kristien zegt:

  I had to laugh very hard with this fine piece of stuksken tekst. So hard that I fell with my kont on the floor and now I have a blue gat. Thank you very much, Thomas!
  I also like the title of your logske, it is very … euhm… passend!

 14. En als je dan toch in Antwerpen bent kan ik (qua geur) metrolijn 2 aanraden! Nu stap ik steeds op zonder mijn abonnement te laten checken maar ik heb dat wel steeds mee. Bij ‘ons’ heb ik de indruk dat de chauffeurs dat zelfs niet meer controleren.

  Nu ben ik op de trein ooit eens ‘betrapt’ met het invullen van een railpass met uitwisbare inkt en het klinkt ongelooflijk cliché (ik weet het) maar ik was mij daar totaal niet van bewust! Klein detail; de geldigheidsdatum verviel de dag nadien, er stonden nog 2 ritjes op de pas en ik was op weg naar zee (ik moest dus nog terugkomen) maar de controleur (puur toevallig ook een klein mevrouwtje met een strenge blik) was onverbiddelijk en ik heb ook een boete moeten betalen.. Wat ik wel verkeerd vond was dat ik die boete ter plekke moest betalen, ofwel cash ofwel met een kredietkaart! Zoveel cash (een getal van 3 cijfers voor de komma) had ik niet op zak maar ik had mijn visakaart wel mee maar dan vraag ik mezelf af wat men doet bij iemand die geen van beide op zak heeft..

  Nu, ik heb mijn les wel geleerd ze .. het eerste wat ik doe als ik treinplannen heb, is mijn bic controleren 🙂

 15. Liese zegt:

  haha, ik ging eens iets drinken met een vriendin in Gent en we hadden het over de tram nemen en betalen. “Ik betaal nooit op de tram, voor de keren dat ik maar gecontroleerd kan worden kan ik mij beter de boete betalen dan telkens een ticketje te kopen, het is goedkoper met een boete, plus, ze komen toch nooit bij mij”, even later namen we de tram, ik kocht een ticketje, zij niet, en hup: controle! Daar had ze haar boete al 🙂 Jinxen noemen ze dat!

 16. Billy zegt:

  beter eerst Nederlands leren alvorens een tram, trein of bus te nemen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s