Als ’t God belieft…

2

Zondagmorgen 6u15. Welke idioot zit nu aan zijn pc op dit vroege uur op zondagmorgen? Is dit niet per uitstek het moment om wat langer in bed te liggen en uit te rusten? Niet voor mij blijkbaar.

Het is halfduister in de woonkamer. Ik zit er alleen, en weiger het licht aan te steken. Geef mij maar een duister sfeertje. Nu pas valt op hoeveel energie wordt verspild. Het lichtje van de tv, lichtjes op het Telenet-bakje, de klok van de microgolf, dat ene nog werkende hersentje binneninin mijn kalende schedel, het scherm van onze laptop…

De internetkranten worden doorgefietst. De Standaard, Het Laatste Nieuws, de krant van West Vlaanderen, de Tijd. Gulzig van me? Misschien, ik lees graag verschillende meningen. Meer nieuws dan gisterenavond valt er niet te rapen, behalve dan die stomme voetbaluitslagen die me geen fluit interesseren. Wat schiet ik ermee op wie hoeveel doelpunten heeft gemaakt, wie op nummer één staat en wie in de gevarenzone zit om te degraderen? Voetbal is een overgecommercialiseerd circus geworden, waar crimineel vet betaalde en rot bedorven spelers elke week een nummertje opvoeren tot groot jolijt van… ja, van wie eigenlijk?

“Panem et circenses” – geef het volk brood en spelen en ze zullen zich koest houden. Het plebs zal zich even niet  aantrekken van het feit dat we binnenkort twee jaar langer moeten werken, dat onze lonen volgend jaar een indexsprong zullen kennen, dat uitkeringen zullen dalen, wachttijden zullen worden verlengd, we nog meer belastingen zullen betalen, weet ik veel wat nog allemaal. En dit allemaal in functie van onze nieuwe regering (hoera!) onder leiding van Charles Michel (wie? Charles of Michel – beiden, beste Nederlanders, zo heet die vent nu éénmaal), een Franstalige marionet van de MR die weet dat hij zal moeten dansen naar de touwtjes van Bart De Wever. Zou men bij de overdracht van de Wetstraat 16 de lakens hebben ververst?

Genoeg daarover, en sorry dat ik me liet gaan.

Dan maar eens gaan surfen op WordPress, terwijl ik knabbel op de muesli met yoghurt en geniet van het glaasje fruitsap.

Misschien eens eens loeren naar de statistiekjes van mijn weblog. Ik heb altijd iets met cijfers gehad, vraag me niet waarom.

Een rare constatering…

4

Op dit zotte uur zijn zeven Amerikanen naar mijn blog komen kijken. Geen Belgen, geen Kezen, enkel Yanks. Sowieso zijn Amerikanen altijd tegendraads. Als het hier dag is, is het ginder nacht. De onnozelaars! Wat zoeken ze op mijn weblog? Verovert Thomas Pannenkoek Amerika, en is dit het begin van een internationale carrière in Blogland? En zo ja, kan ik dan mijn huidige job opdoeken en werken vanuit ons tuinhuisje? Als men mij het inkomen garandeert dat ik nu maandelijks ontvang, kan ik daar genoegen mee nemen.

Sorry lezer, even mijn fans van aan de overkant van de plas toespreken. “Dear Yanks, if you’re reading this message, please pull my finger!”

4

Waarnaar hebben die cowboys geloerd? ‘Heppie’ dus,  ‘Het einde van de wereld is nabij’, en wat gerommeld in het archief. Ze doen maar…

Er zijn mensen die houden van de herfst en de winter. Lekker gezellig koud, korte dagen. Zever niet! De natuur is dood, of laat ik het niet te pessimistisch bekijken, de natuur slaapt. Oooh, leuk! :(. Not, dus. Geef mij maar een zondag in pakweg mei, hetzelfde uur als waarop ik nu als een gek aan een rotvaart dit tekstje intyp. Een gewoonte… Dansen op het klavier.  Woorden vloeien in blitztempo uit mijn vingers en worden zinnen. Zinnen worden paragrafen, paragrafen worden een nieuw stukje.

Ik droom weg naar een zondag is mei, dus. Het is al klaar buiten, de meeste mensen liggen ook nu nog in bed. Dan sluip ik voorzichtig naar buiten op mijn blote voeten en geniet van de natte dauw van het gras. Lekker fris. Een vroeg vogeltje fluit stille deuntjes. Fwiet, fwiet, tjilp tjilp. ‘Waf’ zou belachelijk klinken bij een vogeltje. Een kater doet vuile manieren met een kat. Miaaaauuuwwwww en ksjjjjjjjjjjjjjt. Katlief lijkt er niet van te genieten, integendeel. Stomme kater!

De zon komt op en geeft de natuur een kleur die alleen mensen die op dit uur al wakker zijn kunnen waarnemen. Wie het nooit heeft gezien kan er niet over meespreken en zou beter zijn mond houden als dit onderwerp ter sprake komt op de kaartavond van Licht en Liefde. Ik sta met open mond te kijken naar al die pracht en praal. O kijk, een egeltje. Waar? Daar, vlak naast de haag. Te laat, het diertje heeft mij gezien en verdwijnt in het struikgewas.

Luister! De haan van de achterburen kraait! Zou hij een ei leggen of kietelt moeder de kip onder zijn oksels? Wie weet wat steekt dat gevogelte uit.  Ik sluip weer naar binnen, trek mijn sandalen aan en ga op stap richting de Brugse Vesten om de wandeling te maken die ik tijdens de Photo Challenge heb voorgedaan.  In mijn eentje, af en toe knikkend naar iemand die mijn weg kruist. Een andere wandelaar of jogger die net als ik houdt van de ochtendstond. Stilte. Wat hou ik van de stilte… Even minder gefluit in mijn oren ook, mijn tinnitus, weet je wel. Mei is van mij! Ik zou meer geld geven aan een uurtje complete stilte (zonder gesuis in mijn oren) dan aan een concert van pakweg Prince, Joep Flodderbroek of La Esterella.

Oktober pas, maar ik heb echt heimwee naar de lente en zomer. Vorige week regen, regen en regen. En wind. En ’s morgens naar het werk rijden in het donker. Een meisje per fiets stak woensdag de straat over. Ze had geen verlichting aan haar stalen ros. Het scheelde geen haar of ik reed haar omver. Een vreselijk idee! Regen, kou. Vallende bladeren in de tuin, amper tijd of een droog moment om die in het weekend op te ruimen. Heimwee, echt heimwee.  Mensen die houden van de herfst hebben een vijs los. Maar hierover blijven kankeren heeft geen zin.

Dus…

Als Mozes niet maar de berg komt, gaat de berg wel naar Mozes. Zo komt het dat we nu al onze volgende reis hebben geboekt. In maart van volgend jaar maken we een rondreis in Cuba, met nadien nog enkele dagen strandverlenging. Enfin, het noemt zo, maar je doet op die vrije dagen wat je wil natuurlijk. Het zal er zomers zijn. De dagen zullen lang zijn en de zon zal gul schijnen. Mensen zullen vrolijk zijn, en wij met hen. “Als het God belieft,” zou mijn oma hierna hebben gezegd of geschreven, want zo deed ze dat bij elk vooruitzicht waar ze naar uitkeek. Naar Cuba dus, als het God belieft!

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

46 reacties op Als ’t God belieft…

 1. Marion zegt:

  Elke gek zijn gebrek. Ik zat hier om… 5:15 uur. Ach, wat zal het. Ik vind het dan wel weer heerlijk die stilte, die rust, die sfeerverlichting. Als ’t God belieft gaat de zon vandaag misschien wel schijnen. Speciaal voor jou. Anders een enkele reis Cuba.

 2. Liese zegt:

  Meestal zit ik op zondag ook altijd zo vroeg op, maar vandaag was het ineens 6u48 toen ik wakker werd! Zalig! Ik ben nu nog steeds de enige die wakker is trouwens. Cuba! Geniet ervan!

 3. Suskeblogt zegt:

  Voetbal interesseert me ook geen bal. Mijn drie neefjes spelen bij Beveren/Roeselare maar ik ben nog nooit gaan kijken. Het is trouwens het enige gespreksonderwerp dat ze kennen tegenwoordig dus veel praten doe ik met die kleine gasten ook al niet meer.
  En een dikke proficiat voor al diegenen die “bruin” gestemd hebben. Het zullen wel de eersten zijn die klagen als ze het geld uit hun zakken zullen zien verdwijnen in die van Dewever en co,
  En voor ik het vergeet : fijne zondag Pannnkoek.! 🙂

 4. Rob Alberts zegt:

  Fijne Zondag toegewenst uit Amsterdam-ZuidOost.
  Vrolijke groet,

 5. tinyblogt zegt:

  Ook ik was al vroeg wakker maar heb voorrang verleend aan mijn lief en mijn zachtgekookt eitje. En ik zei: “Thomas Pannenkoek gaat naar Cuba. Zo tof! Wij wilden toch ook naar Cuba?” Waarom hij mij verbaasd aankijkt en zegt: “Ba nee.” “Majawel!”. “Ba nee, naar Costa Rica hadden we gezegd.” Och dat is toch vlakbij mekaar. En dat begint ook met een C. Maar we hebben nog niet geboekt.
  Beetje jaloers. Geniet van je zondag.

 6. heleen zegt:

  Ja ik ben zo’n gek! Ik hou van de herfst, de mooie warme kleuren, de mist die de koeien tot aan hun buik laat verdwijnen. Ik kan genieten van het vallen van de blaadjes, maar tegelijk weet ik dat aan de andere kant van deze aardbol de vogeltjes weer gaan fluiten en de bloemen weer uit de grond komen! Wat een geluk dat alles altijd aanwezig is. Volgende keer boek je reis gewoon in oktober of november, dan heb je 2x per jaar voorjaar!

 7. shivatje zegt:

  Zondag is rustdag en daar doe ik dan wel aan mee niet in bed liggen maar alles in alle rust.
  Mooie vooruitzichten

 8. Maaike zegt:

  Een Vijs los *grinnik* (sorry ben hollander en ik hoor (lees) dit voor het eerst.
  Bij mij zit die vanuit jou optiek dan best wel los :p
  Sterkte met het “wennen” en vooral een fijne zondag 😉

 9. Menck zegt:

  Al die lichtjes in huis en dan weten dat het afgelopen nacht de Nacht van de Duisternis was. 😉

  Ik hou heel erg van de herfst omdat de zomer voor mij een zweterig, plakkerig en dodelijk vermoeiend seizoen is. Herfst staat gelijk aan herademen. Alleen die regen, hè. Tisaltijdiet.

  Schone vooruitzichten ten huize Pannenkoek. Cuba, zowaar. Als je nu minder geniet, dan heb je alvast Groot Genot in het vooruitzicht. Al bij al toch een dikke strohalm om je aan op te trekken.

  En tja, de politiek. Wat anders kun je doen dan die te ondergaan?

  • Ik kan me voorstellen dat de zomer voor jou een drukke bedoening is. Hoewel… als tuinier gras maaien op plaatsen waar dames naast het zwembad liggen te genieten met een cocktail, ganse dagen in de natuur,.. toch ook niet te versmaden 🙂 !

   • Menck zegt:

    De gemiddelde leeftijd van mijn cliënteel moet ergens tussen de 75 en 80 liggen. Dergelijke dames bevinden zich wat mij betreft bij voorkeur IN het zwembad in plaats van ernaast.

 10. bentenge zegt:

  Verdemme. 12 uur later en ik heb het geviel nog niet wakker te eijn. Het mooie is dat na de cubazomer de lente volgt.

 11. Ochtendstond heeft goud in de mond 🙂 en ik vind dat het fijnste moment van de dag, vandaag heb ik ertegen gezondigd omdat ik pas in bed lag als jij al wakker was :-). Maar het is niet hetzelfde, de dag is een beetje verloren. En je hebt je niet ingehouden, mooi geschreven btw. en wat CM & BDW beteft, ik vrees dat je gelijk hebt 😉

 12. chrissebie zegt:

  Ja de stilte kan deugd doen! Ik heb ook tinnitus en dat kan soms vreselijk zijn. Hoewel ik besef dat een paar lotgenoten er nog veel meer last van hebben dan ik, en daar troost ik me aan. En Cuba, leuk zeg, staat ook op mijn verlanglijstje<; Wij wachten op een promo of zo, geen idee waar die ons heen zal brengen, al heb ik een voorgevoel dat het dit jaar Florida zal worden.

  • Tinnitus is werkelijk een pest :(, en zet een negatieve stempel op m’n sociaal leven en veel wat met ‘plezier’ te maken heeft. Een ‘night of the proms’ bijvoorbeeld, een luidruchtige receptie, een feestje mer verwacht lawaai – over en voorbij 😦 !
   Als je een reis Cuba zoekt – probeer net als wij eens via een Nederlands reisbureau te boeken – scheelt enorm veel !

 13. els zegt:

  Groot gelijk mr. Pannenkoek, lang leve de lente en de zomer!
  Wat betreft die lezers uit Amerika, ik heb er ook lange tijd ééntje gehad die dagelijks een kijkje kwam nemen op mijn blog. Nadat ik dit http://kribbelsuitmijnleven.wordpress.com/2013/12/03/mr-smith/ geschreven had en en besloten had om met een volle bus (en boot) wilde vrouwen naar zijn ranch te komen verdwenen de views uit Amerika.
  En Cuba, pfff, jaloers….

 14. Thomas Pancake is een prima artiestennaam en Cuba een uitstekende springplank. Ik vrees dat we niet lang meer van de Europese Pannenkoek zullen kunnen genieten. 😦

  Gr. Henk

 15. Ik vind dat elk seizoen zijn charme heeft… Ik neem elk seizoen zoals het komt.
  Alleen vind ik het jammer dat ze allemaal zo hard op elkaar lijken… Grijs en regen. En dat ze in elkaar overvloeien… Geen duidelijk onderscheid meer. Jammer.
  Liefs, Me, Myself and We.

 16. Ik heb ook echt helemaal niks met de herfst en de winter. Helaas ook geen leuk reisje op de planning… Dan maar af en toe naar de zonnebank voor wat warmte. 😉

 17. Kristien zegt:

  Ik ben een herfsttype, geboren in de lente, die het meest geniet van de zomer en de koude, barre winter haat! Misschien ook maar eens een reisje naar de zon boeken…

 18. Billy zegt:

  ik zit alle dagen tussen 5u20 en 6u aan de pc… 😛
  Ik heb ook al gemerkt dat die Amerikanen soms op bezoek komen, en dat naar een Nederlandstalig blog. Ik snap er evenmin iets van…
  Ik hou zelf het meest van de zomer, en van een zomerse regenbui hou ik wel. Vreemd dat zo’n bui in de herfst al veel minder aangenaam is.
  Cuba wordt weer een speciale reis, dat weet ik nu al. Ik kijk al uit naar je verslag…als ’t God belieft!

 19. Hersenspinselkrabbels zegt:

  Ik HOU van het ‘seizoen-systeem’ :-p Al ben ik de herfst meestal na twee maand beu alsook de winter. Eind Januari snak ik zoals jij naar de lente. Maar ’t is nog lang he… 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s