DT-trauma en ‘Pannenkoek goes 21th Century’

2

Weet je dat ik van plan was om bewust minstens honderd fouten te schrijven in het logje van vandaag? Mezelf een koekje van eigen deeg geven, zo zou het worden. Gisteren las ik op twee logjes van zeer gewaardeerde mede-bloggers een dt-foutje. Heel domweg in de tekst geslopen zonder dat de auteur er zich bewust van was. En ik was dan nog zo stom om erop te reageren ook. Heel voorzichtig, dacht ik, hoewel ik nooit weet hoe zoiets binnenkomt bij de auteur zelf.

Toen ik school liep in het ‘lagere’, zoals we dit uitdrukken in Vlaanderen, waren de dt-regels iets wat onze leerkrachten met harde hand in ons hoofd prentten. Dat mag je letterlijk nemen, want er volgden slagen in ons gezicht tot het meppen met de houten of metalen regel op onze handen. Er waren medeleerlingen die daags na zo’n ‘avontuur’ met hun hand in het verband naar school kwamen. Toen mocht dit nog – vandaag onvoorstelbaar.

Is het dan vreemd dat ik er een trauma aan heb overgehouden? Als ik zo’n foutje zie, MOET ik de schrijver ervoor waarschuwen, nijpt iets in mijn darmen dat ik moet verwittigen, of iemand krijgt met de lat op zijn vingers. Misschien reageer ik er beter niet meer op, want zo perfect ben ikzelf zeker ook niet 🙂 !!

Tot daar het epistel van Thomas aan de Christenen van WordPressonia.

————————————————————————————————————————–

Nu ernstig:

In 2014 waren er nog tien Vlamingen die gebruik maakten van zo’n oud gsm-toestel waarmee je enkel kon bellen en sms-en.  Soms kwamen ze op vrijdagavond bijeen na het werk, zoals in december in café Het Afgesneden Oor in Zulte. Start op 17u30, want mensen van dat kaliber zijn er die een geregeld leven leiden waarvan het scenario van de dagindeling ruim op voorhand werd uitgetekend.

Tot een week geleden behoorde ik trouw tot dit clubje. Waarom zou ik me zo’n smart- of ‘ai ai ai ai ai ai Puerto Rico’-phone kopen? Het bestaande toestel werkte toch? En was sms-en en telefoneren niet het enige wat je moet kunnen doen met een telefoon? Voor al dat andere gedoe zijn er alternatieven, toch?

Vorige zomer kocht ik voor mijn schat haar verjaardag een tablet. Je kent dat wel, zo’n plankje dat je meesleept en waar je heel wat informatie kunt in stapelen. Zo’n toestel waarbij ik het zeer grappig vind dat toeristen het hoog in de lucht houden om een fraaie foto te nemen van, om maar één iets te noemen, een mooi plaatsje in Brugge. Zijn er dan mooie plaatsen in Brugge? Steek je weg dat ik je zoek! Brugge is één mooi plaatsje, en wie dit verloochent moet op zijn blote voeten de Noordzee oversteken en aan de overkant fish and chips gaan eten uit krantenpapier.

Waarop mijn schat mij bedankte door onder de kerstboom een tegoedbon voor een smartphone te leggen voor mij. Ik mocht die zelf uitkiezen, aan de hand van consumentenbeoordelingen enzovoort, want zoiets opzoeken op het Internet is echt mijn ding.

Wat een uiterlijk verschil met het vorige toestel. Het lijkt op een platgestampte marsreep. Zo dun, niet te geloven. Bijna was hij meteen naar de vaantjes – heeft vooral te maken met mijn totale gebrek aan ervaring en onkunde op het gebied van elektronica. Op de verpakking stond dat ik er opzij moest een chip insteken, waarbij ik net op tijd door had dat het geen aardappelchip moest zijn.

Alle gekheid op een stokje – het heeft minstens een week geduurd voordat ik enige beweging in dat toestel kreeg. Gewoon al de telefoon opnemen. Gek, maar dat lukte helemaal niet. In het doosje zat niks dat leek op een gebruiksaanwijzing, het was letterlijk zoeken. Dan maar rondvragen links en rechts bij collega’s en zo. “Normaal gezien moet je met je vinger eens over het scherm wrijven, en je krijgt de stem aan de andere kant van de lijn te horen”. Lukte niet. Als een telefoon binnenkwam, begint een balletje op het scherm wild in het rond te draaien. Na veel proberen heb ik gevonden dat je dit balletje met je wijsvinger (met je neus zou ook lukken) moet vasthouden en naar rechts bewegen waar je een icoontje van een hoorn vindt.

Had ik niet gezegd dat dit oude toestel het handigst van al was?

Stapje bij stapje leerde ik bij. Alle contacten moesten van de oude SIM-kaart manueel naar de telefoon worden overgedragen, en dan pas kon ik het oude SIM-kaartje ritueel opeten. Nu is het nog uitzoeken hoe ik buiten onze woning kan surfen met de megabite’s data die ik maandelijks mag opgebruiken.

Maar voor de rest in zo’n smartphone een ‘toppie’ zoals ze zeggen bij onze noorderburen. Om maar één gek voorbeeldje te geven: als ik ’s morgens vertrek naar het werk zal ik altijd eens checken op mijn telefoon hoe koud het is buiten. Hoe zot is dat? Kijken op je telefoon welke temperatuur het is? Misschien vind ik eerstdaags wel hoe je erop kun terugvinden of het een mooie dag zal worden dan wel een baaldag.

Ik laat het jullie weten van zodra ik het het uitgevogeld!

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie. Bookmark de permalink .

55 reacties op DT-trauma en ‘Pannenkoek goes 21th Century’

 1. beaunino zegt:

  Thomas, nogmaals: Schroom niet om me op fouten te wijzen. Ik begrijp inmiddels (ook van anderen) dat het met name de D-T fouten zijn bij mij.
  Ik ga me er vandaag in verdiepen, dus ik hoor het juist heel graag van je als ik na vandaag weer een fout maak. Ik zal toch gek zijn om al die dt knowhow van mijn collega bloggers niet ten volle te benutten?
  Rem loopt trouwens ook nog steeds met zo’n oud lor in de rondte hoor.
  En Nee, dan bedoel ik niet mij;-)

 2. Falderie zegt:

  Ik geloofde ook eerst niet in tabletsven smartphones. Maar intussen zou ik de mijne al niet meer kunnen missen!

 3. Marion zegt:

  Ik kan onderhand niet meer zonder smartphone. Ach, kan niet, kan niet. Natuurlijk wel. Maar zolang het een gewoonte is en geen verslaving heb ik er geen problemen mee. Net zo min als dat jij mij op taalfoutjes wijst. Nu boeit een dt meer of minder mij niet, maar ik voel mij geenszins op de spreekwoordelijke pik getrapt als ik op een fatsoenlijke manier op mijn fouten gewezen word (??? Daar ga ik al. Geen idee!). Wat ik wel irritant vind is als één of andere letterkundige specialist mij op foutjes gaat wijzen, terwijl ze anders nooit reageert. Dan zeg ik: Get a life en zoek een normale hobby.

  • Zelf ben ik een specialist in het winden laten op de tonen van de Vijfde van Beethoven, maar voel me absoluut geen letterkundig expert.
   Die smartphone lijk me een interessant iets, misschien omwille van de nieuwigheid. Maar ik moet nog heel veel ontdekken, zo weet ik nog steeds niet hoe ik een app kan installeren 🙂 of hoe ik op het Internet kan via het pakket van mijn provider.
   Geniet van je zondag, en hopelijk regent het bij jullie niet zoals het nu in Brugge doet.

 4. Suskeblogt zegt:

  Toen ik nog karate-les gaf aan kindjes heb ik die DT fouten er ook uitgeklopt. Nooit hadden ze nog zo’n fouten te maken, maar jammer genoeg hadden ze ook nooit papier en balpen bij zich tijdens de les.

 5. chrissebie zegt:

  Mijn minismartphone- is gesneuveld, alvorens ik er ooit maar iets anders mee heb gedaan dan gebeld en ge-smst. Nu heb ik de oude van mijn man, en ik zit in het zelfde straatje van u. Ik heb er trouwens geen internetabonnement aan gekoppeld. Ik geef eerlijk toe, ik ben een geweldige kluns op dat vlak. ( En nu hopen dat ik geen dt futen heb gemaakt! ) 😉

 6. Rob Alberts zegt:

  Ik loop nog steeds met een domme foon, modelkoelkast.
  Maak ik daardoor zoveel typ-, schrijf- en spellingfouten?

  Vrolijke groet,

 7. els zegt:

  Ik heb ook zo’n smart-ding. En ik gebruik hem enkel om te telefoneren en te smssen. Te ingewikkeld, teveel mogelijkheden en tot nu toe te weinig tijd genomen om alles eens rustig uit te zoeken.

 8. Inge zegt:

  Ik ben even gaan doorklikken naar andere bloggers kwestie van mee te zijn in de ganse discussie 🙂 Ik ben ook zo’n leerkracht… Altijd maar aan het “zagen” over dt-fouten. Waarom? Omdat ik die”kinderen” alle kansen wil geven en ik weet hoe een dt-fout overkomt bij een toekomstige werkgever. Slaan doe ik nog net (helaas *oei, heb ik dit nu écht getypt?*) niet. Al die leerkrachten zijn ondertussen wel de oorzaak van het feit dat zoveel mensen zich eraan ergeren maar kijk bij deze hoop ik dat de reden achter al dat gezaag duidelijk is. En ja, ook ik maak fouten tussen jou of jouw bijvoorbeeld… Of die samenstellingen zoals pannenkoek of pannekoek? Welke woorden krijgen een hoofdketter en welke niet?Vreselijk toch al die regeltjes? Een blog gaat inderdaad meer over de inhoud maar als alles juist geschreven is dan is dat mooi meegenomen:-)

 9. Ik ben ook vrij laat begonnen met de smartphone. Alleen dan niet om de reden dat ik het nut niet zag, maar omdat ik bang was het veel te leuk te vinden en nergens anders meer aandacht voor te hebben (zeker als ik veel mensen om me heen zie met hun phones was ik bang om ook zo te gedragen). Dit bleek niet echt aardig tegenover mezelf, want in de praktijk valt het reuze mee 🙂

 10. Menck zegt:

  En jawel hoor, ik ben nog steeds lid van dat clubje van 10. Correctie: 9. En voorlopig vind ik het er nog fijn toeven.

 11. Joyce zegt:

  Ik denk Thomas dat jij en mijn liefste elkaar zeer goed zullen begrijpen, die heeft er net zo een hekel aan als jij. Wij minder begaafden doen ons best, maar sorry….. het sluipt er gewoon in 😉 Daarom ook blij dat ik vandaag lekker in het Engels geblogd heb, zoveel logischer en makkelijker 😉

 12. Harrij Smit zegt:

  Bij deze wil ik me graag inschrijven voor de veteranenbijeenkomsten in Het Afgesneden Oor in Zulte, want ik behelp mij nog steeds met een GSM waarmee ik uitsluitend telefoneer en SMS. Al dan niet met DT. Bevalt mij uitstekend temeer daar ik op straat altijd mijn handen – en mijn ogen en oren – vrij heb voor wat zich ook maar aandient.

 13. Liese zegt:

  Ik heb laatst nog een dt-fout uit mijn conceptbericht gevist! Maar ik ben er zeker niet vrij van denk ik. En ivm de smartphone, binnenkort lukt het veel beter, ik weet nog hoe hopeloos ik werd van dat ding. Ik mis het nog steeds om blind smsjes te typen, was toch veel socialer dan zo de hele tijd op je scherm te moeten turen om duizend keer te herstellen wat je fout typt! 😉

 14. Whoehahahahahaha, wij lijden aan dezelfde afwijkingen,……schitterend!! En die smartphone, ik ben zo’n fan van dat ding en die temperatuur is de uitvinding van de eeuw 🙂

 15. Billy zegt:

  het is FISH and chips, Thomas! Foei hoor!

 16. sabinebianca zegt:

  Haha wat leuk beschreven zeg! Die dt schrijffouten willen corrigeren daar herken ik mezelf wel in. Welkom in de wereld van touchscreen en succes met je smartphone 😉

 17. De Fruitberg zegt:

  Ik heb een smartphone, maar gebruik die vooral om te telefoneren en te SMS-en, de rest heb ik niet altijd evenveel tijd voor.

 18. Haha ritueel opeten… 🙂 Ik schrijf heel vaak ‘veranderd’ met een D ipv T. Die blijft vreemd genoeg in mijn systeem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s