Hiëronimus Pannecoucke – informatie van Karel: ammehoela !

2

Karel stapte naar huis, en ik parkeerde mijn fiets tegen de zijgevel van café/bistro De Grote Dwerg (BTW-nummer BEO55588972277). Gezien de zware criminaliteit in deze regio maakte ik sloten vast aan het voorwiel, aan het achterwiel, aan het stuur en aan de kleine steunwieltjes achteraan. Het gebeurt al eens dat sommigen mij vreemd aankijken omdat er nog steeds steunwieltjes aan mijn fiets hangen, maar wat hebben die daarmee te maken? Het voelt gewoon veiliger aan om te rijden, meer moet je daar echt niet achter zoeken.

De voorjaarszon scheen zalig op het terrasje, en ik vond een leuk plaatsje waar ik me neer zette, en mijn schoenen uitdeed om mijn voeten op de stoel te laten rusten die voor me stond. De damp steeg vanuit mijn sokken omhoog. Weer eens voelde ik aan mijn water dat de ontknoping in de zoektocht naar Hiëronimus wel eens heel dichtbij kon zijn.

Even later kwam Karel effectief aansloffen. Hij duwde een kruiwagen volgestapeld met oude boeken en archiefmappen. Het zweet liep over zijn voorhoofd, en zijn T-shirt toonde wijde okselvijvers ter hoogte van.. Potverdikke, moet ik het hier allemaal uitleggen? Ter hoogte van zijn oksels natuurlijk. Hij stonk van hier tot in Tokio, maar op dit cruciale moment van mijn zoektocht mocht dit geen issue zijn.

‘Karel, ik zie dat je één en ander bij hebt?”

“Heb je nog zo’n idiote opmerking? Zie je niet dat ik hier loop te sleuren als een os, door die stomme vraag van je om wat archief mee te brengen?”

“Natuurlijk, excuseer mij, ik ben wat verdwaasd opgestaan vanmorgen. Verstrooid, je kunt het niet vatten. Ik plaste in de lavabo in plaats van in het toilet, en in plaats van te douchen stak ik mijn hoofd in de toiletpot. Nadien heb ik twee uur op een wasspeld gekauwd tot ik door had dat dit geen banaan was. Vreselijk, man, echt waar…”

“’t Is al goed – vroeger was je ook al zo. Het is maar dat je toen niet naar een specialist bent geweest of vandaag was je misschien wel normaal. Ligt dit aan je ouders of aan je eigen koppigheid, Gerard zal het weten…”

“Gerard?”

“Nou goed, Joost dan… Maar mag ik eerst iets bestellen voordat we verdergaan tot de orde van de dag? Ik bedoel maar: het kan lang duren om een pint te tappen en ik heb verdomd veel dorst! Ik heb toch begrepen dat jij trakteert, hé?”

“Dat heb je goed begrepen…”

“Marleen! Hé, Marleen…!”

De waardin kwam aangelopen. Ze had haar kapsel in een dotje, en was zwaar geschminkt, vooral ter hoogte van haar ogen. Iedereen in ons dorp weet dat haar man nogal gewelddadig is en vooral zeer jaloers. Er moet maar een man in haar richting kijken en ze wordt geslagen dat het geen naam heeft. Gevolg is dat niemand nog in haar richting durft kijken uit medelijden met haar. Er is een algemene afspraak dat iedereen in de lucht tuurt als ze iets bij haar bestellen.

Ook in tuurde in de lucht en bestelde een chocomelk. Karel keek dezelfde richting uit, en bestelde een glaasje champagne.

“Dat glaasje champ om te beginnen, Marleen, maar mag er nadien ook een dagschotel bij? Of neen, correctie, geef mij maar de gelakte eend met van die Aziatische slierten waarbij je zo lekker kunt slurpen en kort gebakken boschampignons met een sausje van truffel met een heel klein beetje look. Bij de maaltijd zelf drink ik een Chateau Migraine 2002 uit de Elzas, gebotteld in het kasteel zelf. Dit mag gerust een hele fles zijn. Of neen, kom terug, en vlug! Neen, geef mij een Chateau Mort Subite Cointreau Flatulent rouge 1988. De druiven moeten geplet zijn door jonge maagden met frisgewassen voeten en met een hoedje op. Na de hoofdmaaltijd neem ik een trio van tropische vruchten met mangosaus en een Irish Coffee met gebak van het huis. Ik sluit af met het achterafje van de chef. Heb je dit allemaal kunnen noteren? En, oh ja, de rekening is voor mijnheer hier, de man met de steunwieltjes aan zijne velo.”

“Had ik je niet gezegd dat ik een drankje zou trakteren, desnoods een tweede?” vroeg ik voorzichtig toen Marleen weer naar de keuken trippelde.

“Hewel, heb ik geen twee drankjes besteld, dan?”

“Ja, maar…” Ik begreep dat verder discussiëren geen zin had en wou nu toch overstappen naar de orde van de dag.

“Karel, ik maak mijn verhaal kort om wat tijd te sparen. Ik meen een voorvader te hebben, genaamd Hiëronimus Pannecoucke, geboren 16.., euhm, ik weet het niet precies meer, gestorven 1699. Je weet dat men werken heeft uitgevoerd in de voortuin van de Sint Salvatorkathedraal, en alle graven heeft geruimd? Welnu, vorig jaar heeft men de beplanting van de tuin afgerond met enkele struiken, en toen heeft men de laatste kist uitgegraven. Bleek dat mijn voorvader Hiëronimus Pannecoucke toen uit zijn intact gebleven doodskist is gestapt, tegen de kathedraal piste en het vrolijk op een wandelen zette. Ik ben nu al meer dan drie maand op zoek naar de man, en…”

“Pfoeh, Thomas, wat een heftig verhaal. Maar waarmee kan ik je van dienst zijn in dit verband?”

“Welnu, Karel, ik dacht gezien jullie familie al enkele eeuwen bijna een monopolie heeft op begrafenissen in Brugge, dat jij misschien iéts van achtergrond zou hebben over de begrafenis van die bepaalde man die zo jong is gestoven. Heb je tussen al het gerief op die kruiwagen eventueel een spoor, hoe klein dan ook, van het bewuste gebeuren?”

Ik weet dat Kareltje vroeger enorm werd gepest op school, maar dat hij een enorm goed geheugen had en verslaafd was aan de archieven van zijn voorouders. Ondertussen was hij al aan de gelakte eend toe, en met zijn vettige vingers viste hij een oud perkament uit een vergeelde map, blies er eerst het stof af en overhandigde het me met een theatraal gebaar.

Ik bekeek het zeer aandachtig, maar kon er geen snars van lezen.

“Karel, ik weet dat jij een genie bent, begrijp jij iets van die tekst?”

“Begot neen, Thomas. Al wat ik weet is dat dit een tekstje is uit de zeventiende eeuw. Maar of dit nu iets te maken heeft met die gek van zou die je zoekt, een recept van gegrilde mensenhammen met peertjes  of met de verkiezing van Miss Patersgat, ik zou het begot niet weten. Wat dan ook, Thomas, het eten heeft me echt gesmaakt. Nog nog wachten op het achterafje van de chef en ik moet er weer vandoor. Ik moet zeggen: je viel echt mee na al die jaren – het was een prettig weerzien. Als je nog eens informatie wenst over één of ander idioot onderwerp als dit van vandaag, laat me dit zeker weten en we drinken er één op.”

Ik dronk mijn glas chocomelk leeg en Karel sloot zijn maaltijd af. Het kostte me uiteindelijk 430 Euro (waarvan twee Euro voor de chocomelk). Gelukkig had ik mijn kredietkaart bij…

De zoektocht naar Hiëronimus zal op een andere manier moeten worden verdergezet, maar vinden zal ik hem !!

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

30 reacties op Hiëronimus Pannecoucke – informatie van Karel: ammehoela !

 1. Rob Alberts zegt:

  Voor zo’n copieuze maaltijd zou ik jou natuurlijk ook van onzinnige, niet ter zake doende informatie kunnen voorzien.
  Maar ik leef vegetarisch en sla de uitnodiging bij voorbaat al af.
  Toch wil ik je een tip geven.
  Vraag eens na bij de belastingen.
  Zij weten alles van iedereen en zeker als het gaat om een kleine of grote erfenis.

  Succes met je zoektocht!

  Vriendelijke groet,

  • De belastingen in België? Hmmm… Wie een bezwaarschrift indient voor een foutje ivm de belastingen geïnd in 2013 moet al twee maand wachten vooraleer iemand in gang schiet, laat staan voor info over een toestandje in 1799. Goed idee, maar in praktijk kunnen we hier niets mee doen, Rob!

 2. Marion zegt:

  Ik begin steeds meer met je mee te leven. Wat een toestand. Om over die maaltijd nog maar te zwijgen. Toch fijn dat Karel genoten heeft. Uh, toch?

  • Vorige week had je ook al een boontje voor Karel :). Bwah ja, hij heeft genoten. ‘Geprofiteerd’ vind ik een beter woord. Hoe moet ik één en ander uitleggen als volgende maand de uitgavenstaat van mijn kredietkaart in de brievenbus valt?

 3. BTW-nummer niet te verwarren met ondernemingsnummer of bankrekeningnummer zou kunnen door de damp uit de sokken die een stof in het brein aantast en de beneveling doet doorwerken in de kleine hersenen en daardoor de creatieve geest, rechterkant, een giftige stof laat aanmaken en in tussentijd is Hieronymus nog niet gevonden 🙂

 4. Haha! Geweldig geschreven, één en al grijns alhier.
  Ben reuze benieuwd naar het vervolg ;-)) Fijne dag!

 5. Myriam zegt:

  Oei oei oei, een mens moet er wat voor over hebben, voor die zoektocht naar een oude voorvader. Trouwens in dat kader, was de man trouwens gebalsemd.
  Kort samengevat: hahahahahahahahaha ik kom niet meer bij.
  Steunwieltjes en stinkende sokken, ik hoop dat ik je nooit in levende lijve ontmoet, Thomas 😉

 6. Harrij Smit zegt:

  Wat een doorbraak, Thomas. Eindelijk. En dat voor maar zo een klein handje euro’s. Als dit zich zo voorspoedig blijft ontwikkelen hoef je hooguit je huis te verpanden (en misschien die antieke steunwieltjes, maar de tijd dat jij zelfstandig kunt fietsen lijkt nu dichterbij dan ooit) 🙂

  • Zo enthousiast en ikzelf nu weer niet wat die ‘doorbraak’ betreft. Mijn schat heeft mijn zakgeld is na die exploten geminimaliseerd tot bijna niks. Zelfstandig fietsen is nog een brug te ver – misschien probeer ik het over twintig jaar nog eens…

 7. Suskeblogt zegt:

  Dit doet me denken aan enkele jaren geleden toen nonkel Juul zijn wuuf moest gaan zoeken daar ze er van onder was met Phillemon de Facteur. Ik ga dit eens goed onder de loepe nemen om te zien of er geen plagiaat in het spel is. Indien wel, dan zal nonkel Juul hoogst persoonlijk de pispot van onder uw gat komen wegschieten terwijl je je gevoeg doet binst het lezen van het parochieblad.

 8. Joyce zegt:

  Ik blijf erbij dat die man misschien een reden heeft zich zo te gedragen maar dat ik het nog altijd niet vind kunnen. Van mij had ie mooi zelf zijn maaltijd mogen betalen 😉

 9. Brubeck zegt:

  Het wordt een dure zoektocht op deze manier. 🙂

 10. De Fruitberg zegt:

  Karel heeft toch goed gegeten, en je hebt minstens twee werken van de barmhartigheid gedaan (hongeren eten gegeven, dorstigen gelaafd). Nu nog de doden begraven

 11. beaunino zegt:

  Misschien heb ik ook nog wel een hele goede tip;-)))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s