De Thomas Pannenkoek Reisfotochallenge 2016 – aflevering 20

AAA1

Ze kende ons al redelijk goed, het barmeisje aan het strand van Varadero.

Tegen onze principes in verbleven we vorig jaar na onze rondreis door het culturele Cuba  in een all-inclusive hotel. Het programma van de reis was wel heel interessant, dus namen we dat all-inclusive gedoe er maar bij.

Vreten Eten en zuipen drinken tot we ontploffen is niet aan ons besteed. Doen we thuis niet, dus ook niet op verplaatsing. Als we na een flinke wandeling afzakken voor een uurtje strand is het ook niet ons ding om te gaan zitten of liggen op de banken die aan ons worden toegewezen op de vierkante meters zand die aan het hotel toebehoren. Liever op een handdoek ver van alle drukte dan daar.

Maar toch, in een land waar de zon brandt zonder mededogen krijgt een mens dorst. We hadden ontdekt dat tussen het hotel en het strand in een barretje was van het hotel waar we konden bijtanken, zo we dat wensen. Zelfs een kleine snack over de middag was een mogelijkheid. We hadden bij wijze van spreken ‘ons’ tafeltje in de schaduw van een tropische boom waar we een prima zicht hadden op het volk dat langskwam aan deze Cubaanse bar.

De toeristen bestonden voor een groot deel uit Canadezen, die de winterse kou ruilden voor de plaatselijke warmte. Dat allemaal op een paar uur vliegen van hun thuisland. Vergelijk het met wij die naar Spanje vliegen. Je kon ze een beetje herkennen aan hun uiterlijk. Dik, dikker en dikst. Dan niet in de betekenis van geen maatje 38 te hebben, maar eerder in de zin van een spannend achterwerk in een maat 76, als je begrijpt wat ik bedoel.

Ze stonden in een rij te drummen voor de bar. Nadat ze bediend waren stapten ze twintig meter verder, op de plaats vaar het hotel enkele ligbanken had voorzien, om hun hotdogs en halveliters pinten leeg te zuipen en vijf minuten later weer in de rij te gaan staan. Degoutant, wat ik je brom. Ook jonge gastjes, meisjes én jongens, van dertien-veertien jaar, die het figuur zouden moeten hebben van een dartel veulen, waren veel, veel te dik.

En die spraken een soort Frans dat werkelijk onbegrijpelijk was.

Heel vaak kwamen ook dikke Canadezen van het strand naar de bar gewandeld. Mensen die totaal niet logeerden in het hotel, maar hun ‘pullen’ die ze mee hadden van thuis (je ziet de bardame twee van die bekers bullen) lustig en gratis lieten voltanken. Het personeel tapte maar bier, en gaf er geen commentaar op. Waarom ook? Bij al het personeel dat we ontmoetten ervoeren wij een soort je m’en fou-houding van jewelste. Bij navraag bleek dat het inkomen uit hun job net voldoende was om rond te komen in een zeer eenvoudige levensstijl. Hun nog steeds geldende regime van socialisme predikt gelijkheid voor iedereen, verdeling van alle bezit.

Toen ik aan de bar ging aanschuiven moest ik niets vragen. De lieve dame zette gewoon twee witte wijntjes klaar, en twee spuitwaters. Ze wist dat het water diende om onze dorst te lessen, en de wijntjes om op het gemak van te genieten, samen onder die boom, in de schaduw.

Af en toe, op momenten dat het kalm was aan de bar kwam ze bij ons zitten om een praatje te slaan. We bleken a-typische toeristen te zijn, anderen dan de Canadezen op wie ze in zichzelf spuwde omwille van hun decadentie.

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

52 reacties op De Thomas Pannenkoek Reisfotochallenge 2016 – aflevering 20

 1. Rob Alberts zegt:

  Een lieve blogvriendin uit Canada gaat graag naar Cuba. Ja ze reisde graag naar haar eiland, zoals zij dat noemt. Op haar vakantiefoto’s staan dan altijd de locals en het personeel.
  Haar kledingmaat ken ik niet. Maar haar maten komen zeker niet overeen met jouw omschrijving. Zij spreekt Canadees Engels. Het Deens en Duits is zij ook machtig. Haar wortels liggen hier in Germaans en Slavisch Europa.
  Ik stuur haar Nederlandse drop, omdat zij dat lekker vindt en in Canada niet kan krijgen.
  Na de laatste trip naar Cuba en na de trip van Obama van naar Cuba schreef zij verdrietig dat nu de toerist uit de Verenigde Staten haar eiland wel zal overnemen en verpesten.

  Ik zal haar vragen of zij jou heeft ontmoet ….

  Vriendelijke groet,

  • Er zullen altijd uitzondering zijn, Rob, maar de Canadezen die we in Varadero ontmoetten konden bijna allemaal over dezelfde kam worden geschoren. Een beetje de Russische toeristen in Europa, zeg maar…

 2. @matroosbeek zegt:

  Altijd fijn om een gelijkgestemde te ontmoeten op plaatsen waar je je een vreemde eend in de bijt voelt.

 3. bentenge zegt:

  Interessant artikeltje. Doet me er aan denken dat ik eens moet nakijken of ik deze maand al een fotootje gepost heb gerelateerd aan je challenge.

 4. Hillechien zegt:

  Ja gelukkig zijn wij wat minder decadent en bescheidener, alhoewel sommige toeristen uit de lage landen kunnen toch ook behoorlijk onbeschoft en arrogant overkomen.

 5. Toch een lastig bestaan in de horeca, maar heerlijk dat jullie een plekje vonden om écht te genieten …

 6. beaunino zegt:

  Een paar jaar geleden zaten wij in Turkije in een all inclusive hotel. Ik vond het erg prettig en voor een keer een leuke ervaring. De mensen die daar de Duitse taal spraken, lijken veel op ‘jouw’ Canadezen. Soms waren ze zo onbeschoft tegen het personeel. Ook bij de kinderen (7,9?) kon er geen alsjeblieft of dankjewel van af. Om over een fooi nog niet eens te spreken. Wij waren een van de weinigen die dat wel deden. Opvallend.

  • Ik dacht dat je in Spanje zat, Narda :).
   Wij hebben onze kinderen toch wat meer waarden bijgebracht. Inderdaad, een ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ kost niks en maakt het werk van het horeca-personeel veel aangenamer. Zelf geven we ook niet veel fooien, moet ik eerlijk bekennen…

 7. Samaja zegt:

  Met Duitsers hebben wij eigenlijk nog geen slechte ervaringen gehad, maar wel met Russen. Wat ik ergerlijk vond, naast het feit dat ze ontzettend veel lawaai maken, was het feit dat ze bergen eten meenamen van het buffet zodat hun tafel op een heus banket leek, maar ze dan wel de helft lieten staan. Zo’n verspilling!

 8. Billy zegt:

  als ik op vakantie ben drinken we ook wel graag een glas, maar niet om het hotel niet uit te komen en ons lazarus te drinken.
  Ik ga graag op verkenning, te voet of met een huurauto. Strandliggen hou ik hoogstens een uurtje uit, en wissel dat graag af met zwemmen en snorkelen

 9. Vreselijk dat ze zo onbeschoft deden. Ik denk dan altijd, dat zijn van die mensen die eigenlijk niets voorstellen, en dan ergens anders zich boven een ander wanen. Zielige lui.

 10. joke_dev zegt:

  Dat Varadero gedoe nam ik er helaas ook bij in 2002, niets verandert dus.

 11. Vreemd: zo ken ik geen Canadezen. Misschien is het vooral het soort publiek dat all-in vakanties boekt en heeft het eigenlijk niets te maken met de nationaliteit? Ik hoor dat soort verhalen trouwens ook van Duitse, Engelse, Amerikaanse en Russische toeristen: vreten en zuipen tot ze (bijna) ziek zijn.

 12. Jaixy zegt:

  Lief die bar dame.
  Zijn Canadezen echt zo fors?
  Ik kom nooit in all inclusive resorts.

  Ben ook in Cuba geweest in 2012. Maar had toen zelf met een huurauto rond gereden. Geweldig mooi land.

  • Ze zullen wel allemaal zo fors niet zijn, maar diegene die in Varadero rond paradeerden mochten bijzonder ‘trots’ zijn op zichzelf :).
   Voor de rest is Cuba inderdaad een fantastisch land!

 13. Marianne zegt:

  Mijn vakantie is achter in de tuin, kan dus niet over de hedendaagse vakanties mee praten, behalve beelden op tv die vergelijkbaar zijn met jouw reisverhaal.

  Fijn weekend

 14. Sabine zegt:

  Ik heb eigenlijk nooit echt slechte ervaringen gehad met andere toeristen, maar ik ben dan ook nog nooit in een all-inclusive hotel geweest. Probeer dat ook altijd te vermijden Haha

 15. chrissebie zegt:

  Toen ik voor het eerst landde in Canada en we op weg naar huis stopten in een “all you can eat” formule-restaurant heb ik me de ogen uitgekeken. Veel dikke Canadezen die er een sport van maken zo lang mogelijk en zoveel mogelijk te eten. Mijn schoondocher ook een Canadese schaamde zich voor die Canadezen. Wan Canadezen zijn doorgaans hele vriendelijke mensen , veel vriendelijker en minder arrogant dan Amerikanen. Maar t is zoals ik las, waarschijnlijk dat precies de veelvraten zo’n hotel boeken . En alcohol is in Canada heel duur, maar dat is uiteraard geen reden om je in een allinnhotel ladderzat te zuipen.

 16. In die all-inclusive hotels zie je inderdaad buitensporige dingen, maar ook van de Turken, Russen, Engelsen en Duitsers,…..ik lig ook niet graag lang op mijn stoel, maar alles voor de kids :-), die zo’n hotels geweldig vinden!

 17. Eén keertje verbleef ik drie dagen in een all-inclusive hotel (in Hurghada, Egypte) – ook als afsluiting van een mooie rondreis. Grrr. Brrr. Daar waren het vooral Russen die onbeschoft veel eten op hun borden stapelden om vervolgens driekwart te laten staan. Ik ben zoveel mogelijk weggegaan van het hotel. De woestijn in, een dagtocht om te snorkelen. Sindsdien heb ik zulke oorden kunnen vermijden.

 18. Pingback: Are you appie ? | bentenge

 19. perdebytjie zegt:

  Waar welvaart is,kry jy dikkes en onbeskoftes.Ek glo nie mens kan dit aan een bevolkingsgroep toedig nie.Ek het heerlik gelag vir jou beskrywing van die agterstewes in die spanbroeke!

 20. Brubeck zegt:

  We zullen nà september even bevestigen of de Canadezen in die confectiemaat zitten die je opgegeven hebt 🙂

  • Waauw. Reis naar Canada in het vooruitzicht? Blij voor jullie…
   Alle Canadezen zullen niet voldoen aan die confectiemaat, maar diegenen die naar Varadero reizen om eens goed het beest uit te hangen…

 21. De Fruitberg zegt:

  De reden waarom ik nooit een aal-in formule zal boeken. Ook geen strandvakantie trouwens

 22. Morgaine zegt:

  Ik ben nog nooit in een all inclusive hotel geweest, ik zie de beelden weleens negatief op tv van reisprogramma’s als red mijn vakantie, dat je dit eigenlijk ook niet moet doen, all inclusive, dat je altijd ziek wordt van het eten etc. hahaha

  maar jeetje, pffffffffff wat een verhaal… erg toch eigenlijk….

  X

 23. Flavie zegt:

  Het is ook niks voor ons all-inclusive maar toch vind ik dat we dit eens moeten doen en wellicht zullen wij ook staan aanschuiven voor 2 witte wijntjes en 2 watertjes…

 24. Toen wij naar Amerika op reis gingen vielen mijn ogen ook open van de zwaarlijvigheid van de bevolking… Wat wij hier dik noemen is daar bij de meesten slank. Echt dik maar ongezond en geen-gene dik. Brrrr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s