Mijn eerste seksuele ervaring

De laatste tijd mag ik genieten van een zalig aantal reacties op mijn logjes. Ooit, bij de start van Thomas Pannenkoek, was het wel eens anders. Onderstaand stukje schreef ik ergens in maart 2013. Bijna geen kat las het, de reacties waren navenant.
Ik had niet veel zin een logje te schrijven vandaag, ben eens benieuwd hoe de lezer vandaag dit stukje van toen zou evalueren… De titel was ‘een beetje’ misleidend, of, met andere woorden ‘wervend’, om wat lezers naar mijn blog te lokken. 

————————————————–

“Deed het pijn?” vroeg ik.

“Een klein beetje,” antwoordde ze, “een heel klein beetje maar.”

Acht april negentienhonderddrieënzestig. Spoorwegstraat Brugge, kleuterschool St.Jozef. Twaalf graden warm, half bewolkt, een zachte westenwind. Ik had lichtjes jeuk aan mijn linker knie als gevolg van een genezende wonde. Mijn neus was proper, want net afgeveegd aan mijn mouw. Geschoren was ik niet wegens gebrek aan baardgroei.

Voor één keer had ik me laten verleiden om (een soort) voetbal mee te spelen met de andere gastjes van mijn klas. Ben geen sporter in teamverband, was dit toen ook al niet, maar de opzichthoudende non had aangedrongen. “Allez, P.tje, speel nu toch een keer mee, wat zit je toch altijd te dromen?”

Pfft. Wat heb je daaraan? Vertel me eens, wat heb je eraan om achter een bal aan te hollen, die een joekel van een stamp te geven in de hoop dat die ergens tussen twee palen terechtkomt, en dan nog liefst aan de juiste kant van het veld? Dit terwijl er in het leven zoveel spannender zaken te doen zijn als, om er maar een paar te noemen, je medemens te observeren en te filosoferen bij alles wat rond je gebeurt. Had ik toen al, en zal ik altijd blijven hebben.

Die non had me bijna letterlijk een stamp onder mijn gat verkocht waardoor ik verplicht was om mee te doen. Ze wist niet wat ze me aandeed. Nonnen komen van een andere planeet en zijn wereldvreemd.

De gastjes van mijn klas wilden helemaal niet dat ik meespeelde, ik liep toch maar in de weg. Ze wisten dat ik niet de man was die grootse dingen zou doen met een bal. De Maradonna van de kleuterklas was niet die dromer met de kuif en het te korte blauwe jasje. Neen, die P.tje moest je gewoon met rust laten zodat hij zijn hersenen kon laten fitnessen, zodat hij zijn gedachten kon laten dansen in zijn hoofd, opdat ooit een groot schrijver uit hem zou geboren worden, die muurdikke boeken zou schrijven en wereldberoemd zou worden. Als hij tenminste later niet aan de bak zou komen als grafdelver, slager, paardentandarts of gynaecoloog, want met dergelijke stielen zou hij geen tijd meer hebben om te schrijven. Noch met een beroep als daar zijn: bankbediende, boekhouder, kasseilegger of aardappelsorteerder, om er maar enkele extra te noemen.

Ik wou de non niet ontgoochelen, en deed dus een geslaagde poging om enthousiast achter die bal aan te hollen. Competitiedrang is van alle tijden, en ook die keer was het niet makkelijk dit onding te pakken te krijgen. Andere kinderen duwden me omver, schopten tegen mijn schenen, trokken aan mijn muts, en ééntje spuwde zelfs een vervaarlijke rochel in mijn richting toen ik gevaarlijk dicht in de buurt van de bal kwam. Ondanks mijn degout voor teamsport beet ik op mijn tanden en wou me laten gelden. Toch die ene keer. Eén keer doorbijten, en de non zou me met rust laten. Dat hoopte ik toch. Ik focuste me, en zag maar één ding: die rotbal. Die smerige vuile rotbal, die maar bleef kaatsen en van hot naar her vloog. Dit projectiel dat tussen die twee palen, in dat kleine doeltje met die netten moest gestampt worden. Ik heb mezelf niet bezig gezien, maar denk dat er toen donkere damp uit mijn neusgaten kwam en bloed uit mijn oren. Dat mijn ogen vuur vatten en dat mijn beenspieren zich opspanden zodat mijn broek scheurde. Ik liep en ik liep, kreeg het projectiel beet, en hield hem als het ware plakkend aan mijn voet. Niets zag ik nog, niets ontzag ik nog . En toen moet het zijn gebeurd…

a

http://cysticfibrosis.about.com/od/livingwithcysticfibrosis/ss/zoe.htm

In al mijn concentratie liep ik R. omver. Het meisje dat die dagen een rol speelde in negentig procent van mijn dromen. Het kind in wiens ogen ik telkens verdronk en rond wie al mijn fantasieën als vijfjarige zich afspeelden. Het meisje dat altijd zo nabij was, maar toch zo ver omdat ik te beschaamd was met haar te spreken. Het meisje ook waarvan ik overtuigd was dat de hele klas, andere meisjes inclusief, op haar verliefd was. Ja, dat meisje.

En net dat ene kind moest ik nu in al mijn geweld omver lopen. Gelukkig was zij op mij gevallen, en ik niet op haar. Ik hielp haar recht bij haar handjes, en voor het eerst voelde ik hoe een meisje aanvoelde. De zachte kussentjes van haar handpalmen voelden warm aan, zonder zweterig te zijn. Het leek alsof een elektriciteitsschok door me heen ging.

Ze was duidelijk geschrokken, en zei dat het geen pijn deed, of toch een heel klein beetje maar. We keken elkaar diep in de ogen, en ik voelde iets dat ik in mijn hele leven nooit zou vergeten. Kon het toen nog niet onder woorden brengen, maar dit was heel zeker mijn eerste seksuele ervaring. Met dank aan de non die me deed achter een bal aan hollen.

In de jaren zestig waren er jongensscholen, en meisjesscholen. Na mijn kleuterstudies aan het St.Jozefsinstituut is R. verdwenen uit mijn leven. Tot die ene keer, ongeveer twintig jaar geleden, op de begrafenis van G.. Toen was zij één van de hoop en al tiental mensen die in de kerk aanwezig waren. We hebben elkaar begroet met een simultane glimlach en een knipoog terwijl de kist van G. naar buiten werd gerold. G. zal voldaan gelachen hebben in haar kist. Daarna heb ik R. nooit meer gezien…

Epiloog: die bewuste R. zou later niet de mijne worden, maar een even fantastische naamgenote zou haar plaats innemen – hoe mooi kan het levenspad toch lopen…

(ps: het meisje op de foto lijkt op de R., die alle kleuters van mijn klas het hoofd op hol deed slaan. ‘Lijkt’, want ze is het niet…)

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

64 reacties op Mijn eerste seksuele ervaring

 1. iverhoeven zegt:

  Ohhh wat ĺeuk geschreven weer.
  Groot gelijk om dit terug naar boven te halen. …
  Ik herinner me mijn eerste kusje achter de deur van de klas nog….

 2. Villasappho zegt:

  Wat een pracht herinnering en zo heerlijk geschreven!

 3. Rob Alberts zegt:

  De titel vind ik minder, maar het verhaal is lieflijk.
  Volgens mij vraagt het om een vervolg ……

  Zonnige groet,

  • Gelijk, Rob. Ik heb heel lang getwijfel aan die titel, maar uiteindelijk vond ik het leuk om op die manier mensen ter misleiden. Bedoeling was inderdaad het lieflijk verhaal te brengen zoals het er nu staat.
   Een vervolg? De ontmoeting met mijn eigen R. dan? Wie weet, ooit….
   Hier geen zon te bespeuren, maar zware bewolking.

 4. tinyblogt zegt:

  Aaaah ja, ik had dat al een keer gelezen. En was toen wellicht nog te verlegen om te reageren.

 5. perdebytjie zegt:

  Vandag gaan jy beslis meer lesers kry!Pragtige ervaring en goed geskryf,Paul.

 6. Hillechien zegt:

  goed dat dit vanonder het stof is gekomen, we hebben nu wel wat leuke verhalen nodig, om al die ellende in de wereld te verdrijven. Ik weet nog goed hoe ik met mijn eerste vriendje doktertje speelde en het maar raar vond dat die niet hetzelfde had als ik 😉

 7. chrissebie zegt:

  Schattig Pannenkoekje!

 8. Kathleen zegt:

  Oooh, wat een prachtig stuk! Heb ik echt van genoten 🙂

 9. Die titel zal nu zeker aanzetten tot lezen van je blog. 😉
  Er staan al aardig wat reacties en er komt vast nog veel meer bij..
  Als ze zulke ogen had als dit meisje op de foto snap ik je adoratie ook wel hoor haha.
  Een mooi verhaal, was dat de laatste keer dat je een bal aanraakte? Ik zou het nooit meer gedaan hebben, altijd angst hebben om weer iemand omver te rennen in de waanzin van het spel. Ik houd ook niet van teamsporten, maar dat ligt aan mij… niet aan zo’n team, denk ik.. 😉
  Mooie zondag gewenst Pannenkoek!!!

 10. Menck zegt:

  Een seksuele ervaring zou ik dit niet bepaald noemen, maar de toenmalige vlinders in je buik spatten wel van het scherm. Ganz schön.

 11. Myriam zegt:

  Je was er wel vroeg bij pannenkoek 🙂 Je schreef toen zalig en dat doe je nog steeds. Kijk uit naar je boek 🙂

 12. Morgaine zegt:

  De titel is hilarisch, maar ik weet vanuit ervaring dat het niets hoeft te doen, zo had ik ooit ergens een titel met penis erin, ik dacht, nu komt het, maar niet, alleen de vasten, het deed verder niets met mijn getallen achter de schermen of zo, whahahaha

  Een heel mooi verhaal, en nu lees ik vandaag voor een tweede keer over de nonnen, ik kan mij daar zo niets bij voorstellen… die waren al met pensioen denk ik toen ik geboren werd, lol.

  X

 13. bentenge zegt:

  Na de titel haakte ik af, ik wil het gewoon niet weten !

 14. Marianne zegt:

  Wat een lief en aandoenlijk logje, dat was smelten natuurlijk dat eerste contact. Het dagdromen heel herkenbaar, al zat ik in 1963 in de tweede klas van de lagere school en ook niemand wilde spelen met mij 🙂

 15. Samaja zegt:

  Zo schoon! Al had je mij met de titel toch ook op het verkeerde been gezet. Ik hield mijn hart al vast voor wat er zou komen 😉

 16. Christel zegt:

  Ja zeker!! Ik herinner me dit amusant geschreven stukje nog héél goed! Als ik me niet vergis was het ook de eerste keer dat je Paultje gebruikte (later verving je het door P.tje), en dacht direct dat het jouw echte naam wel eens zou kunnen zijn. In je logje ‘één jaar Thomas Pannenkoek’ reageerde ik voor het eerst en sprak je aan met Paul! 🙂

 17. Koen zegt:

  Goed geschreven. En ik hou van de ‘verleiding’, de suggestie die uitgaat van je titel. En schroom niet om andere, eerdere schrijfels te herhalen. Ik volg je nog maar een paar maanden.

 18. Mrs. Brubeck zegt:

  Ben nog jong in de blogwereld, had het nog niet gelezen!
  Mooi verhaal!

 19. Mieke zegt:

  Zonder dit alles te lezen. Mss kom je menselijk over? Mss stoef je niet? Mss ben je een bijzonder iemand? Mss ben je een goeie echtgenoot? Mss ben je een goeie vader? Mss ben je een goeie opa? Mss ben je een aimabel iemand? Who knows?

  Jouw blogs zijn geen aaneenschakeling van stoefmomenten. Dat is alvast iets waarom ik je zo graag lees.
  Er straalt menselijkheid uit, uit jouw blogs. Rariteit dit in blogland.

  En uit al die vragen, antwoord ik, ja! Buiten die van stoefen uiteraard.

  Blijf zoals je bent, groetjes.

  • Al die complimenten doen me blozen op deze warme zomerdag :). Denk vooral niet dat ik de perfecte mens ben…
   Dan heb je het verhaaltje niet gelezen :)?

   • Mieke zegt:

    Toetoet. Kwas net aan het denken met wie ik een band zou kunnen hebben. Denk met jou, maar ook met Menck, die kan ik ook waarderen. Geen gestoef.
    Alles is relatief natuurlijk, maar indoen stoefblogs, haak ik af.

   • Mieke zegt:

    Indien moest dat zijn. Kom precies altijd hopeloos achter. En ben niet eens van Brugge 😉.

 20. sandravda zegt:

  Voor mij was het de eerste keer dat ik het las. Hoe mooi geschreven, al had ik wel iets heel anders verwacht!

 21. Billy zegt:

  die eerste ervaring verliep dus nog erg braafjes… 😉

 22. De Fruitberg zegt:

  Volgens seksuologen is je eerste seksuele ervaring de eerste keer dat je ‘bruintje’ draait . Dat was dus nog een stuk vroeger:D

 23. vivapo zegt:

  Via de blog van Zinderen kwam ik op jouw blog terecht. Vanessa maakte mij nieuwsgierig met haar vraag naar tips voor onthaasten en stilte.
  Je hebt er een lezer bij, echter niet omwille van de titel maar omdat ik jouw manier van schrijven – (in het artikel waarop ik toevallig terecht kwam – écht leuk vind.
  Mijn nieuwsgierigheid naar andere logjes is nu nog groter.
  Het lezen is voor later, nu eerst … vertragen want het is … warm!

 24. willy zegt:

  heerlijk geschreven Pannenkoek..

  dit is wel een vervolg waard

  groeten

 25. Jaixy zegt:

  Schattige herinnering

 26. Sabine zegt:

  Wat prachtig geschreven en mooie herinnering! Leuk dat je dat weer eens naar boven haalt 🙂

 27. Flavie zegt:

  Oh… fijn om dit te lezen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s