Ik haalde Willy Zwierel vanonder het stof

a1-jpg

Ik heb het voorbije jaar meer over mezelf gelost dan me lief is. Bij mijn eerste postjes op deze weblog wou ik vooral zo anoniem mogelijk blijven, maar als je vier jaar blogt kun je bijna niet anders dan druppelsgewijs iets over jezelf lossen.

In dit logje bijvoorbeeld loste ik één en ander over een gehoorprobleem waar ik al jaren mee sukkel. Het schrijven erover werkte therapeutisch, de reacties waren warm en hartelijk.

Ik had mijn aandoening na jaren nog eens laten checken door een specialist en was nadien ook te rade gegaan bij Laperre, een audioloog. Conclusie was dat de gehoorschade in kwestie onherstelbaar is, maar dat het probleem mits een andere manier van leven en doen wat lichter gemaakt kan worden.

Sindsdien zal ik me onder andere niet meer in absolute stilte hullen. Nu ik hier een logje zit in te tikken, bijvoorbeeld, zal ik zorgen dat een streepje muziek op de achtergrond onze woonkamer wat vult. Niet loeihard, gewoon wat achtergrondbehang.

Helpt dit? Ja, ik kan me meer concentreren op wat ik schrijf en luister tussenin naar de betekenis van de gezongen tekst.

Zo nam ik daarnet een cd uit het rekje die ik ooit kreeg van onze oudste zoon. Ik werd 42 en we gaven een bescheiden tuinfeestje. Enkel familie, een BBQ en een lekker glaasje vrolijk vocht. Onze T. had voor mij een cd’tje gebrand met muziek waarvan hij dacht dat ik het wel zou lusten.

Hij dacht correct, want zonder uitzondering kon ik elk nummer smaken. Hij drukte een hoesje af, waarvan je de achterkant ziet op bovenstaande foto. Onze kinderen zijn opgevoed in het AN en zijn het oude ‘Brugs’ niet echt machtig, maar hij deed zijn best om een Brugs klinkende titel te verzinnen. En het prachtige handschrift bij elk nummer, dàt is de prachtige kalligrafie die onze T. eigen is.

Willy Zwierel, dus. Ons CD-rek werd de laatste jaren bijna niet meer gebruikt, nu dus opnieuw. We horen opnieuw muziek van jaren terug, want nieuwe schijfjes hebben we niet meer gekocht.

Nummer negen van de CD speelt zacht door de boxen in de woonkamer…

When I’m feeling weak
And my pain walks down a one way street
I look above
And I know I’ll always be blessed with love
And as the feeling grows
She breathes flesh to my bones
And when love is dead
I’m loving angels instead

Flauw? Te veel ‘zeem’?

Ik trek het mij niet aan en geniet ervan…

And through it all she offers me protection
A lot of love and affection
Whether I’m right or wrong
And down the waterfall
Wherever it may take me
I know that life won’t break me
When I come to call, she won’t forsake me
I’m loving angels instead

Wie had in december 2015 zo’n statement verwacht van Thomas Pannenkoek?

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

72 reacties op Ik haalde Willy Zwierel vanonder het stof

 1. Ik vind dat ook een mooi liedje met een sterke tekst. Beter dan de ‘Take That’ periode! 🙂
  Onze cd’s zijn naar de zolder verhuisd. Toen de speler de geest gaf, kochten we geen nieuwe. Niet nodig zei mijn man, met spotify en zo… Maar ik luisterde wel meer muziek toen die schijfjes nog gewoon in de woonkamer lagen en de speler er nog stond…
  ps: vandaag staat het overzicht van de reisfoto challengen online 🙂

 2. Hillechien zegt:

  blijft een heerlijk nummer

 3. Mrs. Brubeck zegt:

  De wonderen zijn de wereld nog niet uit, het is fijn af en toe de mens tussen de pannenkoeken te ontdekken!
  Fijne jaarwisseling!

 4. chrissebie zegt:

  Ik heb tinnitus en hyperacusius en eerlijk, ik kom kierewiet van de radio in de keuken, zo ’n klein radiootje van den aldi of zo zo. IK moet het heel vaak afzetten. Maar nu hebben we in de living eens een deftige investering gedaan, 35 keer ons geld gedraaid eerst, tien keer gaan kijken en honderd keer nagedacht. En we hebben een bose systeem gekocht. En wat een wereld van verschil voor de gevoelige oortjes. Wij zijn geen snobs en merkmensjes. Maar aangezien we wel beiden muziekliefhebbers zijn, zijn we heel tevreden van die aankoop. Het doet niet langer pijn aan de oren. Maar k geef toe, we hebben er flink moeten voor sparen.

 5. Matroos Beek zegt:

  Blijft mooi dat nummer. Rest mij jouw minder ellende met de oren te wensen… Vervelende kwaal… Die oren van mij doen ook vreemd sedert twee jaar, maar dan in het evenwichtsorgaan…
  Het beste voor 2017! Een goede gezondheid voor jou en je dierbaren.

 6. joke_dev zegt:

  Awel ik niet direct maar mijn hoedje of petje af hoor! Goed dat er iets is dat het probleem kan verlichten, misschien toch eventjes tijdens de duur van de muziek en het schrijven van je logje.

 7. bentenge zegt:

  Mijn verwachtigen in december 2015 waren iegenlijk nihil op alle vlak, dus ook hier. Maar die zeemzote song is een toppertje.

 8. Marianne zegt:

  Door over Tinnitus te schrijven en te zoeken, kwam je op mijn blog terecht en heb je een grote fan erbij gekregen, namelijk mij 🙂 Het is een kwestie van ermee te leren leven zei mijn arts vorige week nog. Zo min mogelijk stress en spanning dat de ‘geluidsoverlast’verergert.Lijkt me zeker een heel mooi nummer dat aanstond terwijl je dit logje schreef.

  • Ik herinner me inderdaad dat jij toen bij mij op visite bent beginnen komen. Onze koffievoorraad is ondertussen geslonken onder het alarmniveau, maar dat geeft niet!
   ‘Ermee leren leven’ is iets wat ik ook al vaak hoorde. Dat zullen we dan maar doen, zeker?

 9. tinyblogt zegt:

  Leuke verzameling kreeg je van je zoon.
  Had je dit logje vorig jaar geschreven en tot nu laten rijzen en de datum niet aangepast? 😉

 10. djaktief zegt:

  Hi Thomas,

  Verrast ben ik dat je aan dezelfde kwaal leidt als ik. Bij mij is het een jaar of 5 geleden begonnen na een vakantie waarin ik veel last had van de automotor. Ik wist eerst niet wat ik had en dacht dat ik gek werd met die rare galm in mijn oren. Dat is het geluid bij mij nl. Ik ben verder slechthorend zoals je laatst hebt kunnen lezen in mijn blogje over de Rogerpen. Die combinatie is dus heel lastig. Ik heb een uitgebreide uitleg gehad op een audiologisch centrum om er mee om te kunnen gaan, maar eigenlijk kan ik het heel goed negeren ook zonder achtergrond geluid. Dat is ook afhankelijk van wat voor soort geluid het is. Bij een van mijn gezichtsoperaties is een onderdeel uit mijn oor gebruikt in mijn neus en daardoor is aan dat oor de tinnitus verminderd. De arts kon het niet verklaren maar ik ben er blij mee natuurlijk. Wat balen dat jij het ook hebt die stomme tinnitus. Gelukkig maakt een mooie song je even los van je kwaal.

  Groetjes,

  Dorothé

  • Ik heb het ongeveer al vijftien jaar. Een constant gefluit (dag en nacht) waar ik ik de mate van het mogelijke ‘gewoon’ aan ben geraakt. Mijn beroep is nogal stresserend. Tijdens het uitoefenen van mijn werk heb ik er niet erg veel last van, wel als ik nadien in de auto stap op naar huis te rijden. Dan verhoogt het gefluit tot een niveau dat het lawaai van het verkeer overstijgt. Als ik in een ruimte ben waar nogal wat lawaai is (een receptie, een feest,..), ook dan overstemt de tinnitus het achtergrondlawaai. Vaak moét ik dan gewoon naar buiten vluchten of ik word ter plaatste gek.
   Verschillende specialisten hebben het probleem al onderzocht, en telkens moet ik horen (net als bij Marianne van hierboven) dat ik er moet leren mee leven. De laatste keer werd ik bij zo’n audioloog uitgenodigd. Vijftig Euro voor een sessie van een halfuurtje waar ik hoorde wat ik al wist, en waarbij geprobeerd werd me een duur hoorapparaatje te verkopen dat enkel zorgt voor achtergrondgeluid (zaken als stromend water,.. geluid te kiezen uit verschillende opties).
   Ik ben er niet op ingegaan en probeer nu zelf mijn focus te verleggen naar (zoals ik het beschijf in dit logje) achtergrondmuziek,..
   Evengoed balen dat jij het ook hebt, want naar wat ik al van je las weet ik ondertussen dat je ook al één en ander hebt moeten doorstaan.
   Een ‘troost’ is dat meer mensen er last van hebben dan we beseffen. Bij ons in Vlaanderen zijn al heel wat muzikanten uit de kast gekomen wat dit betreft. Bij hen is de oorzaak niet moeilijk – gehoorschade door overdreven luide muziek. Bij mij is het (denk ik) pas begonnen na een moeilijke landing met het vliegtuig, waarbij drukverschillen zorgden voor ‘iets raars’ in mijn oren.

 11. Menck zegt:

  Uit je lijstje genieten ‘Crucify’ van Tori Amos en ‘Purple Rain’ van Prince mijn voorkeur. 😉
  Cd’s beluister ik nog vrij vaak in de auto, doch zelden meer binnenshuis. Ik ga zelfs enigszins terug naar af, want steeds vaker grijp ik terug naar mijn LP-collectie. Alhoewel, vinyl is aa

  • Menck zegt:

   n een heuse revival bezig. (En daarmee is deze reactie wél compleet. 😉 )

  • Vinyl vond ik ook schitterend in de tijd. De ‘collectie’ van mijn ouders bestond uit muziek van de jaren vijftig (Louis Mariano en dergelijke kadetten, ooit van gehoord?).

   .n een grote revival, inderdaad, sommige van onze kennissen hebben zo’n ‘prick-up’ aangeschraft. Gezellig retro.

 12. Samaja zegt:

  Knap dat je zoon zo goed je muzieksmaak kon inschatten. Ik ken niet alle nummers van op de foto, maar het ziet er mij inderdaad een leuke cd uit. Goed ook dat je een manier gevonden hebt om het allemaal wat draaglijk te houden qua gehoor. En een leven vol muziek, dat is nog zo schoon :-).

 13. Angels! Dat is zo’n mooi nummer. 🙂

 14. De Fruitberg zegt:

  Wel wel, je luistert naar Robbie!. Cd’s belsuiter ik hier ook niet meer, ik luister naar muziek vanop harde schijven, zowel op de PC als in de radio. En anders luister ik gewoon naar Stubru

 15. Menck zegt:

  Rest mij nog één vraag: waar komt de naam ‘Willy Zwierel’ vandaan?

 16. Rob Alberts zegt:

  Ik ben vooral van de stilte ….

  Fluisterende groet,

 17. Kathleen zegt:

  Ik kan mij helemaal vinden in de smaak van uwe zoon 🙂
  En leve de meligheid! Leve Robbie Williams!

 18. Marion zegt:

  Ik durf het bijna niet te vragen…. Willy Zwierel???? Hoe dan? Oh en Robbie. Dit nummer is absoluut niet mijn favoriet, maar hij kan er wat van.

 19. Myriam zegt:

  Tekst van Robbie Williams, heerlijk toch. Helemaal niet te zeemzoeterig hoor. Maar ik vraag mij nu toch al een hele tijd af hoe het komt dat ik jouw blog niet meer in mijn word reader krijg. Da’s echt heel vervelend, ik mis de helft van wat je schrijft. 🙂 In elk geval een fantastisch 2017

 20. Toch mooi dat het vertellen erover je wat verder heeft geholpen!
  Ach.. Anoniem ben je nog steeds. Ik heb zelfs je oor nog niet eens in het echt gezien 😂😂😂

 21. Morgaine zegt:

  Dat is en blijft een prachtige song, en ja als je zolang al blogt en blijft bloggen is het erg moeilijk om absoluut anoniem te blijven, je wilt toch meer over jezelf kwijt, al is het om jouw lezers, dat had ik wel, die absoluut terug blijven komen meer inkijk in je leven te geven zo hier en daar. Dat is alleen maar mooi!

  X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s