Sorry, het is mijn schuld…

Jullie hadden met zijn allen een heerlijk en zonnig paasweekend gewenst. Thomas Pannenkoek himself heeft hier stokken voor gestoken. Het komt doordat  ik per sé vrijdag onze regenput moest leegtrekken, om die nadien door een gespecialiseerde firma te laten schoonspuiten aan de binnenkant.

Het ‘verhaal’ begint eigenlijk al 22 jaar geleden, toen we onze woning lieten bouwen. De bouwfirma heeft toen onze waterafvoer aangesloten aan de stedelijke riolering.

Wat bleek na de eerste hevige neerslag? Welnu, het water dat wij naar de riolering hadden gestuwd kwam vrolijk terug en wel in onze regenput. Moet erbij vermeld worden dat de stank vreselijk was? Onze was werd gedaan met regenwater. Als we nadien in de Brugse binnenstad wandelden stonken we als de pest. Mensen op terrasjes vluchtten naar binnen, en af toe haalde een dame een busje deo uit de handtas om ons te besproeien.

Om een heel lang verhaal kort te maken: we hebben het stadsbestuur enkele keren aangeschreven (ook nadat een ploeg van een andere politieke strekking de touwtjes in handen nam), maar dit bleek vruchteloos. Volgens ons waren fouten gemaakt bij het aanleggen van de riolering en ook bij de verkaveling naast onze wijk, die (ruim) een meter hoger dan de onze werd aangelegd. (Vuil) water zoekt altijd zijn weg naar het laagste punt, wij deelden van de brokken.

Eind vorig jaar nog kwam een team van vier ingenieurs onaangekondigd aanbellen thuis na mijn laatste klacht. Ik was niet thuis, nogal intimiderend voor mijn vrouw die mocht aanhoren dat het ‘mijn’ fout was dat de aansluiting op de riolering ‘verkeerd’ was gebeurd. “Hallo?”, die stenen pijpen werden door de straatwerkers geïnstalleerd, onze aannemer deed gewoon de aansluiting met PVC buizen.

Als burger trek je allicht meestal aan het kortste eind bij het indienen van een klacht tegen de overheid. De betreffende dienst kreeg een mailtje van me met de opmerking dat hun optreden niet echt was gesmaakt en de vraag hoe we ‘het probleem’ nu eindelijk konden oplossen. Een vriendelijke dame (die bestaan dus ook) diende me van antwoord met de tip een bijkomende terugslagklep te laten steken dicht bij de riolering.

Dit geschiedde dus. Het grapje, waarbij de oprit moest worden opgebroken, kostte ons zo’n 1800 Euro (is al een heel mooie reis). Ik kuiste de dakgoten nog eens uit, trok de regenput leeg met een pompje en een firma uit de buurt daalde neer in de put om alles proper te spuiten. Zelf deed ik dit in het verleden ook al enkele keren, maar zo grondig als die mannen dit doen kan ik het niet.

En daardoor, beste lezer, moést het wel beginnen regenen. Eén van onze toiletten werkt op regenwater (de andere op koffie) en we kunnen toch niet blijven onze behoefte doen tussen de preiplanten?

Maar beloofd: in de loop van de komende weken komt de zon er weer door.

(hopen maar dat onze investering loont)

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

66 reacties op Sorry, het is mijn schuld…

 1. liebest zegt:

  Hoeveel duuzenden liter kan daar in ? Hoe groot is uw dak? Ni dat ik zo curieus ben, maar tgiet nu al 3u.. daar kunt ge toch al ne keer mee doorspoelen me dunkt. (Zelfs met de “grote knop”) en ook succes ! Wij hadden ook ne rioolput ipv ne regenput.. de terugslagklep deed wonderen.. alleen.. zo grondig gereinigd.. dat we hem 3 keer hebben moeten repareren.. hij was er poreus van geworden zeg.. hopelijk lukt het bij u beter !

  • Vijfduizend liter (is me wijsgemaakt). Ik heb vanmorgen nog eens onder het deksel gekeken, en er lag amper tien centimeter water in.
   De reiniging gebeurde onder hoge druk, maar zonder product (puur water). Hopen maar dat we jullie probleem niet krijgen…

 2. Rob Alberts zegt:

  Het is hier nu even droog.
  Maar wat onze regen bij jou kan helpen snap ik niet.
  Stuur de zon maar door dan krijg jij alle regen van hier.

  Natte groet,

 3. bentenge zegt:

  Ehwel merci. Ik stuur de factuur op. Ik heb het even omgerekend… aan 0,63€/m² komt dat neer op 1890€.

 4. Morgaine zegt:

  Wat een gedoe, zo erg als een riool gaat stinken, hier doen ze er gelukkig wel aan, volgens mij dan, geen idee, ik huur maar en alles wordt met regelmaat schoon gespoten etc. Dat is wat ik zie.

  Ik hoop dat jullie investering geholpen heeft, dat is een hoop geld wat je zo het riool in hebt gegooid. 😉

  X

 5. tinyblogt zegt:

  Awel ’t is proper. Een mens komt dan eens terug van vakantie, wat een stinkend verhaal weer en wat een belachelijk weer. ‘k Zou beter weer gewoon vertrekken. 🙂

 6. Samaja zegt:

  Ik hoop het voor jullie!

 7. nannonblog zegt:

  Goh de regen was in Alkmaar niet aangekomen. Vandaag schijnt de zon weer volop (nog) komt vast door mijn zonnemantra. Maar je mag het ook best eens hier laten regelen als dat het putje van je doorspoelt, maar niet te lang 😉

 8. djaktief zegt:

  Hier schijnt de zon. Ik duim dat de problemen nu opgelost zijn bij jou.

 9. zinderen zegt:

  Het is altijd iets met die Pannekoeken! Het wordt tijd dat ze terug hun oorspronkelijke taak opnemen nl. opgegeten worden met wat bruine suiker erop!! 😉 Vrolijke Paasmaandag!!

 10. Eilish zegt:

  Ik hou mijn regenwater gewoon zelf hoor, ik moest me al te diep bukken tegenwoordig om water te putten uit de regenton aan de serre!
  #’khebnegroterelochting!

 11. ellymay47 zegt:

  Nou als er iemand de zo’n zoekt hij is in Zuid-Holland te vinden

  Fijne paasgroet

 12. terrebel zegt:

  A, fijn om een reden te hebben én te weten dat er licht schijnt op het einde van de beerput.

 13. En wie heeft er voor die kou gezorgd? 8° verdorie!! Laten we hopen dat jullie van de miserie vanaf zijn!

 14. Menck zegt:

  Als onze regenput leeg is, dan moet hij eerst worden gevuld met leidingwater alvorens we weer aan de slag kunnen. Vroeger moest ik slechts een hendel van links naar rechts duwen om terug (leiding)water te hebben, maar dat mag niet meer van de wet. Leiding- en regenwaterbuizen moeten thans strikt gescheiden zijn van elkaar.

  Succes met de terugslagklep. Hopelijk kwijt ze zich prima van haar taak. Het zou je alvast veel geld besparen (aan deo-producten).

 15. els zegt:

  Wat ik hieruit afleid?
  Hoe droger het seizoen, hoe groter de preioogst?

 16. Rebbeltje zegt:

  Hopelijk zijn jullie nu voor de komende 22 jaar verlost van de ellende…
  Maar moest toch lachen bij het lezen ervan
  Groetjes en fijne wandeling

 17. Matroos Beek zegt:

  Tjonge… is de watertank destijds wel goed aangesloten? Ik zeg dit omdat in mijn vorig huis de watertank gedraaid zat… de afvoer hadden ze op de invoer aangesloten… en omgekeerd… dan komt natuurlijk alles terug… Niet leuk als je ermee zit.

 18. chrissebie zegt:

  Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het hiermee idd zal opgelost worden! En Grappig ik denk ook altijd in “reizen ” als ik de kostprijs van iets hoor. Dan zeg ik steevast daar kon ik al mee naar Canada of kon ik een weekendje mee betalen. 😉

 19. Hillechien zegt:

  eindelijk een beetje regen dat was hard nodig vind ik

 20. Daarom stinkt het vandaag niet meer in Koolkerke. Tja, onze wijk is er zo één waar de huizen wat hoger gebouwd zijn. Ze zijn wel al bijna 50 jaar oud dus vraag ik me af hoe oud jouw woonst dan wel is. Gelukkig nooit last gehad van de regenput al is het eigenlijk niet groot en wordt het water eigenlijk enkel gebruikt voor de tuin. Een deel komt van een plat dak dus is dat zelden echt proper water.

 21. perdebytjie zegt:

  Is dit wat ek geruik het,toe ek daar rondwandel?

 22. De Fruitberg zegt:

  Laten we hopen dat het de komende dagen nog veel regent. Anders gaat je prei stinken

 23. Simply on the internet checking points out … love the photos!
  I attempt to learn by looking at various other images, too. http://en.community.dell.com/members/tolacarlee585

 24. Kom ik weer eens met de trekschuit aanzetten…
  Hoop dat het allemaal is opgelost, balen hè, je trekt altijd aan het kortste eindje! 😦

 25. Flavie zegt:

  Ik hoop echt voor jullie dat de problemen opgelost zijn en een aantal dagen regen… van mij mag het, enkel niet in het weekend 😉

 26. annaberg zegt:

  Ai. Dat is minder die afvoerperikelen. Hopelijk voorgoed opgelost.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s