Terug in ons Belgenlandje

Het vliegtuig landde gisteren met een nogal harde kwak op het tarmac van de luchthaven van Oostende. Misschien hadden sommige van onze medepassagiers overdreven veel souvenirs meegebracht uit Bulgarije, of lag het aan het verschil in klimaat tussen de plaats waar we opstegen en het druilerige en winderige thuisfront. Of nog, had iedereen veel te veel gegeten zoals wij, en was elk zo’n drie kilogram bijgekomen in een weekje. Wie zal het zeggen?

Bulgarije 2017. Een groot verschil toch wel met het land dat we in 1997 bezochten.

Armoe was er toen troef. Wagentjes als hierboven (Trabant) waren schering en inslag. Dit jaar maakten we ook een paar excursies in het binnenland, en zagen dat er (gelukkig!) toch heel wat vooruitgang werd geboekt. Er rijden nog oude Lada’s, en de goede speurder vindt nog zo’n witte stinkbak als hierboven. Dacia doet er gouden zaken, maar schrik niet als je er de laatste types van Mercedes of BMW vindt. Voor de toerist wordt door de dames nog wel eens zo’n traditioneel pakje aangetrokken voor een dansje, en tien minuten na het optreden zie je dezelfde meisjes (onherkenbaar) in jeans en een modern topje.

De archeologische vondsten zijn op een verantwoorde manier ‘opgefrist’ en vormen het decor voor de mooiste vakantiefoto’s. De historie erachter is natuurlijk ook interessant, maar die informatie verwatert met de tijd.

We hadden het geluk in het begin van het seizoen te kunnen komen. Ons hotel was een mastodont die in het topseizoen tot drieduizend gasten kan huisvesten (drie enorme gebouwen naast elkaar), maar als er nu honderd gasten waren zal het veel zijn geweest. Er was bijna evenveel personeel. Allemaal super vriendelijk, enorm behulpzaam. We zijn geen fan van de all-inclusive-formule, maar hadden bij de touroperator geen andere keuze. Het eten was bijzonder lekker, heel andere kost dan de normale twee uur sudderende toestanden die au bain marie wachten tot één of andere toerist ze komt opvissen. Zo lekker dat we onze discipline hebben laten verwateren en inderdaad enkele kilootjes zijn aangekomen (die zo vlug mogelijk weer moeten verdwijnen).

Die kilootjes hadden nog meer kunnen zijn hadden we dagelijks niet een heel stuk gewandeld. Zalig stappen door de licht glooiende wegen van de stadjes, of nog beter langs verlaten stranden. Ik had op voorhand wat Joetjoep-filmpjes bekeken van wat stadjes en stranden, maar herkende die echt niet. Op de stranden was nog niets ingericht, en je zag er bijna geen mens. Toch was het (in tegenstelling tot de voorspellingen) echt strandweer.

Hier en daar zag je een vroege toerist als wij die het strandlaken spreidde en zich een tijdje aan de zon openbaarde. Op stroken zonder inkijk waren enkele mensen die het ook zonder badpak deden, en wie ben ik om hen ongelijk te geven?

Spotgoedkoop, ook. Nog nooit hebben we op reis zo weinig uitgegeven. Een koffietje op een terras kost ongeveer één Euro. En dan heb je de meest romantische plekjes om dit te doen, met ongelooflijk zicht op bijvoorbeeld de rotsen van de Zwarte Zee.

Om maar te zeggen dat we de voorbije week echt hebben Genoten. Mét hoofdletter, jawel.
Met de huidige technologieën werden we ook vlot op de hoogte gehouden met wat gebeurde op het thuisfront. Whatsapp, een fantastisch ding. Natuurlijk reisde mijn zieke moeder in gedachten mee, maar als ik ’s morgens na eens gepiept te hebben op mijn smarte feun geen nare tijding zag, waren we gerust voor de rest van de dag.

Nu nog enkele dagen verlof. Nu vlug de sportschoenen aangespen voor een gespierde wandeling door de Koolkerkse velden. Hopelijk raak ik hiermee mijn eerste halve kilo kwijt :).

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

47 reacties op Terug in ons Belgenlandje

 1. Koen zegt:

  Dat klinkt als een zeer geslaagde vakantie. Fijn voor jullie.

 2. Mrs. Brubeck zegt:

  We hebben getwijfeld, maar nu ik je verslag lees moeten we toch ook eens in die richting trekken!
  Zo fijn en belangrijk dat jullie van elkaar genoten hebben en je gedachten hebt kunnen verzetten. Ik zei het al eerder, je kan niet voor een ander zorgen als je niet eerst voor jezelf zorgt!
  Welkom terug en wandel ze nog!

 3. Matroos Beek zegt:

  Een terugblik op een geslaagde vakantie. Daar kan een mens een tijdje op teren. Blijkbaar dus ook qua vetreserves 😉

 4. zinderen zegt:

  Jawadde, dat is wel een hele wervende post voor Bulgarije! allen daarheen!! 🙂

 5. Samaja zegt:

  Klinkt zalig! Eens je vertrouwde ritme terug is, zullen die kilo’s ook wel weer verdwijnen. De leuke vakantie nemen ze je alvast niet meer af!

 6. tinyblogt zegt:

  Oh la pola, ’t is dinsdag en de Pannenkoek is terug in het land én hij schrijft nog ook. Seffens gaat het nog regenen. (Néééé!)
  Blij dat jullie het zo goed hebben gehad, echt.

 7. Rob Alberts zegt:

  Fijn dat de berichten van je moeder rust geven.
  Die extra kilo’s zijn misschien slimmigheid?

  Zonnige groet,

 8. Rebbeltje zegt:

  Voor een griekofiel klinkt dit toch ook wel aantrekkelijk.
  En ja in 20 jaar kan het ook niet meer hetzelfde zijn.
  Jullie hadden een vakantie zoals wij die ook houden…heerlijk langs de waterlijn lopen en genieten. Je kan er weer ffkes tegen toch?
  En die extra winst raak je ook wel weer kwijt eenmaal thuis.
  Groetjes

 9. Dat klinkt heerlijk, fijn dat het Genieten was.
  Nu succes met eraflopen, dat komt vast goed ;-))

  Fijne dag!

 10. perdebytjie zegt:

  Dit klink na ’n heerlike vakansie! Mens moet maar ’n paar kilotjies ekstra saambring,anders is dit nie die moeite werd nie!

 11. sandravda zegt:

  Dat klinkt super! Fijn dat jullie zo genoten hebben en toch even de zorgen wat opzij konden zetten. En nu werken aan de kilootjes 🙂

 12. Marianne zegt:

  Welkom thuis Thomas Pannenkoek. fijn dat je terug bent en genoten heb van je vakantie.
  Niet te hard sprinten hè, rustig aan doen.

 13. Aangezien we hier nog minsten tot na de ijsheiligen niet bepaald warm weer krijgen, kan een beetje vetreserve geen kwaad. Ik vind het toch maar weer koud toen ik naar huis fietste vandaag. Pas vanaf volgende week wordt het echt lente… want dan ben ik met verlof. 😛

 14. Welkom terug, ben zo blij dat jullie hebben kunnen genieten! Ik was er in 2009.. Is ook alweer een tijdje geleden. Mooi dat het goed gaat met het land. En die kilootjes.. Ach eenmaal in je gewone doen gaan ze er vast wel weer af. Als je nu maar meteen je leven betert! 😊😎

 15. Kathleen zegt:

  Dat was precies wel de moeite!
  En een fijn reisverslag om te lezen ook 🙂

 16. Menck zegt:

  Yow, den Thomas! Fijn dat je van Bulgarije genoten hebt, maar zeker ook zo fijn dat je weer bloggensklaar bent. 😉
  (O ja, ik ben ook net thuis. Van het binnenland, that is. En ik ben nu aan het tellen hoeveel uurtjes slaap me nog resten. Pff.)

 17. joke_dev zegt:

  Het zat dus goed tijdens de vakantie. Je kan een centje vragen voor een reclameblog :-). Fijn dat het meegevallen is. Die smak op de tarmac komt zeker door jullie overgewicht, het was hier gisteren schitterend weer. Zeker veel van die dingen op het fotootje gegeten???

 18. Flavie zegt:

  Fijn te lezen dat jullie zo genoten hebben!

 19. vivapo zegt:

  Wat een heerlijke vakantie, heerlijk om lezen ook!

 20. Morgaine zegt:

  Heel fijn dat jullie dit nog mee hebben kunnen pikken of alvast dit jaar. Geniet maar lekker na!

  X

 21. beaunino zegt:

  Fijn dat jullie een welverdiende en geslaagde vakantie hebben gehad.

 22. Marion zegt:

  Welkom thuis. Al ben ik daar redelijk laat mee zie ik…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s