Moeders Koekjestrommel

Een klasfoto van mijn moeder, in volle actie tijdens de turnles.

Ik kan me voorstellen dat de juffrouw die je links ziet misschien wel een paar bladzijden straf heeft gekregen, want ze draagt haar reguliere witte turnpantoffels niet.

Er zijn toch een paar (in mijn ogen) komische zaken die opvallen in dit beeld. Om te beginnen dragen de jongedames hun normale kledij. Een uur hossen en nadien bezweet terug op de schoolbanken gaan zitten, een lekker reukje producerend. Ik zag onlangs een klas lopen langs de Brugse Vesten tijdens hun les L.O. In de tijd van mijn moeder (en ook in die van mij, helaas) bestond gemengd onderwijs nog niet in de katholieke scholen. Nu gelukkig wel. Ik zag de groep lopen, meisjes en jongens door elkaar. De jongens in een soort bermuda, de meisjes in shortjes waarvan ik me kan voorstellen dat ik, klasgenoot zijnde, wel zou zorgen om zo dicht mogelijk bij hen te kunnen lopen. Waauw, met andere woorden. Helaas is het ook zo dat tegenwoordig veel meisjes niet meer zo erg kijken naar hun gewicht. In mijn tijd achtervolgde de dikkerd van de klas (in elke klas zat wel één zo iemand) al puffend en blazend de rest op een halve kilometer, vandaag de dag vormen minder slanke jongeren een mooi clubje achteraan. Jammer…

Grappig op de foto is hoe de meisjes gedisciplineerd voet tegen voet staan. Wat is de functie hiervan? Hun houding is per rij ook verschillend. Misschien doen ze wel een dansje op een hitje van de forty’s.

Zie je hen al turnen op bovenstaand punkliedje?

En nu jullie !!! Spring in die lange rok, doe een wit bloesje aan, witte turnpantoffeltjes en laat je gaan (graag fotoverslag op jullie eigen weblog).

“You never know dear how much I love you / please don’t take my sunshine away!”

 

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

46 reacties op Moeders Koekjestrommel

 1. Als dat meisje vooraan links straf kreeg voor haar schoenen, dan zal die er net achter dat ook gekregen hebben want ook zij had geen witte (turn)schoenen aan. De tweede van recht staat trouwens schijnbaar in haar sokken te turnen. Het is een leuk geposeerde foto waarbij nonneke fotograaf een beetje rebelse foto’s poogt te nemen en de meisjes als eens gek mogen doen. Met mate uiteraard. Ze worden veronderstelt dames te zijn.
  De huidige zwaarlijvigheid van de jeugd laat ik voor specialisten terzake.
  Wel herinner ik me het eerste leerjaar waar een soort opendeurdag georganiseerd werd. Ouders mochten komen kijken hoe we het eigenlijk deden op school. Op een zaterdag notabene. Daar moest ook turnen bij. Echter toen wij aan de beurt waren, kreeg ik te horen dat we de oefeningen moesten doen zoals we dat hadden geoefend. Alleen: er was nooit iets geoefend. Ik heb daar een paniekaanval gekregen zoals ik die nog maar zelden had. Het ergste is dat ik nadien nooit de kans dat uit te leggen. Mijn schooltijd: voer voor nachtmerries.

 2. Matroos Beek zegt:

  Ik houd ook nachtmerries over aan dat turnen. Wij droegen een afschuwelijk turnpak met kolossale pofbroek en de turnjuf was een bikkelharde kolonel…

 3. Rob Alberts zegt:

  Een lange rok, een witte bloes, witte turnpantoffels aantrekken?

  Je vraagt wel veel om een foto van mij te zien.
  Dansen doe ik weinig, maar om daar nu zo’n verkleedpartij voor uit te halen.

  Ik blijf gewoon jouw koektrommel volgen en verbaas mij telkens weer.

  Zonnige groet,

 4. zinderen zegt:

  hahaha! ik volg Stef helemaal: een zwaar geposeerde foto waar de dames eens gek mochten doen… hihihi! 😉 En een slinkse poging om de turnles een artistiek karakter mee te geven…

 5. Flavie zegt:

  Zo’n grappige foto!! 🙂
  Turnen, het was niet mijn favoriete vak op school…

 6. Morgaine zegt:

  hahahahaha mijn oma zat ooit bij de turnclub, apart van school, de sss heette dat, zij vertelde altijd dat dit stond voor: De Stok Stijve Stumperds… jarenlang heb ik dat aangenomen als waarheid, whahahaha

  X

 7. peterbake zegt:

  Mooi plaatje, vraag me af of de jeugd nu ” gymles ” heeft met Samsung Galaxy, of Iphone, nu in de sportschool is een bezoeker zonder, een zonderling. Ik ben een zonderling .

 8. tinyblogt zegt:

  De foto: volgens mij moesten ze voor die foto allemaal dicht bij elkaar staan omdat ze er anders niet allemaal op konden… 😉
  Er is van alles te zeggen over turnlessen op school, ik ergerde me in mijn kindertijd al en erger me nu nog steeds als ik zie wat er al dan niet gebeurt.
  In het lager zijn die onnozele witte stoffen gympjes nog altijd verplicht (toch in de school waar de pluskinderen op zaten). En dààr moeten ze dan mee gaan lopen of voetballen: goed voor verzwikte enkels en pijnlijke achillespeesjes. Echt belachelijk dat die kinderen geen betere sportschoenen mogen aandoen.
  Ik had er destijds al een hekel aan, ik kon niks, was graatmager en mikpunt van spot. Uren heb ik met mijn vader geoefend om toch maar over de bok te kunnen springen. Mijn vader speelde bok – of had je dat al door?
  Momentje, ik hou op. Ik denk dat ik er maar een blogje over schrijf…. 🙂

  • Je vader speelde bok? Schitterend!
   Van wat ik al las over hem raak ik meer en meer overtuigd dat je een hele toffe papa had/hebt.
   Dank voor de vermelding van mijn naam in je prachtige stukje van vandaag. Heel mooi geschreven!

 9. Pingback: Tiny in de turnles | tiny blogt

 10. Rebbeltje zegt:

  Hier een turnfamilie…in de kinderjaren van de kids in ieder geval…zelfs de papa turnde
  En mij in een turnpakje wil je vast niet zien haha

  Fijn weekend

 11. djaktief zegt:

  Leuke als foto maar als ervaring?

  Wij hadden gewoon gym met grondoefeningen, basketbal, softbal, hockey, speerwerpen, hoog- en verspringen in inderdaad domme blauwe pofbroeken. Ik was niet goed of slecht. Ik heb altijd plezier gehad in beweging. Vroeger veel wandelmarsen en nu is hardlopen mijn passie. Morgen raceday 42.195 m bij 28° maar toch heb ik er wel zin in.

  Groetjes,

  Dorothé

 12. Menck zegt:

  Mijn vader noch mijn moeder hadden turnles op school. Vandaar dat ik met enige verbazing je foto aanschouw. Merkwaardige plaat, in velerlei opzichten.

 13. Rimpelingen zegt:

  Wij moesten een donkerblauw, sponzen pak aan: een korte broek, het bovenstuk met korte mouwen, alles in één stuk. Met een lange rits van aan ons kin tot aan ons kruis. Ik háátte dat ding.

 14. Marianne zegt:

  Wat een leuk blogje heb je er weer van gemaakt. Zoiets simpels al turnen met een leuke foto van je moeder. Herken de gym schoentjes wel, zelfs mijn kinderen hebben er nog in geturnd. Zelf was ik geen gym mens, dagdromen was meer mijn hobby dan over de bok heen springen of aan touwen hangen 🙂

 15. Eilish zegt:

  Ik heb geen enkele foto van mezelf in maillot.
  Oef!

 16. Samaja zegt:

  Wat een outfit om in te turnen! Zo met een lange rok, handig is dat toch niet. Bij mij op school mocht je de broek zelf kiezen en het t-shirt van de school was een deftig donkerblauw, dus dat viel mee. In het lager onderwijs en de eerste jaren van het middelbaar droeg iedereen een shortje, maar eens de puberteit zich aandiende droeg iedereen plots een lange broek!? Ik was altijd blij als we basket of volleybal deden, want toestelturnen, dat haatte ik hartsgrondig. Om over lopen nog maar te zwijgen. Ja hoor, hier ook een blogger met slechte herinneringen aan de turnles.

 17. Een prachtige foto! Ja die voetjes tegen elkaar, was vast een van de regels…
  Leuk verslag heb je er, met je fantasie, bij gemaakt! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s