Moeders Koekjestrommel

‘Photoshop avant la lettre’?

Deze vond ik ergens onderaan de koekjestrommel. Een beetje versleten, met half opgekrulde zijkanten, netjes bijgeknipt na het inscannen.

De foto stelt R. voor, mijn grootvader aan vaders kant. Geboren en getogen in Zarren. Het type dat in zijn hele leven amper dit boerendorp heeft verlaten, of het moet voor bijvoorbeeld het huwelijk van zijn oudste zoon zijn geweest. Als hij het al heeft bijgewoond, want in die tijd was geen sprake van een auto. Alles moest met het openbaar vervoer worden afgelegd. Na het feest recht naar huis, want het woord ‘hotel’ stond niet in zijn woordenboek. Was ook niet weggelegd voor ‘de werkmensch’. Grote kans dat R. en zijn fantastische vrouw L. dan maar gewoon zijn thuisgebleven en niet van dat ‘feest’ hebben genoten.

Om terug te keren naar de foto. Ik ken mijn ‘petje’ enkel van de enkele momenten dat we hem opzochten, en hij samen met mijn ‘metje’ in de kleine donkere huiskamer zat. Een (sorry, petje) klein ventje, licht gebocheld, in een grijszwarte stofjas. De man zal wel ergens een zondagse broek en jas hebben gehad om (zolang het ging) op zondag naar de kerk te gaan, maar veel zal die niet zijn gebruikt.

Op de foto valt op dat de jas, het hemd en het dasje precies niet echt zijn. Het lijkt alsof de fotograaf inderdaad Photoshopgewijs ‘iets’ heeft bijgetekend of een sjabloon heeft gebruikt om het beeld zo af te werken. Zelfs de pet lijkt niet echt. Het lijkt alsof een UFO een scheve landing heeft gemaakt op het hoofd van R. Zelfs het gordijntje achteraan lijkt verdacht.

Het is ongeveer vijfenveertig jaar geleden dat ik petje R. nog eens de hand heb geschud, en me daarna stilletjes op een stoel terugtrok. Gewoon praten met hem was geen optie, dit was weggelegd voor mijn vader, die dit dan nog op een zeer eerbiedige manier moest doen…

 

 

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie. Bookmark de permalink .

41 reacties op Moeders Koekjestrommel

 1. perdebytjie zegt:

  Klink nie na ’n baie aangename vrolike oupa nie…ek hoop nie jy aard na hom nie! 😂

 2. djaktief zegt:

  Grote pet grote mond? De meeste opa’s van nu zijn toegankelijker geworden gelukkig​.

 3. Matroos Beek zegt:

  Het lijkt bijna een tekening… Spijtig dat je zo weinig contact had met Petje… Hij was dus nogal nors en afstandelijk. Zo waren mijn Peetjes helemaal niet. Integendeel. Dus eigen aan de tijd kon dat niet echt zijn geweest. Mijn Peetjes droegen ook een ‘klakke’ of pet, maar of ze scheef stond, weet ik niet meer.

 4. chrissebie zegt:

  Ha inderdaad, precies bijgetekend! Ik had er natuurlijk zelf niet op gelet. Eigenlijk een beetje zielig hé, dat een mens niet zijn gewone zelve mocht zijn om op de foto t mogen. Ja, ik ben toch blij dat ik in deze tijd leef, we kunnen reizen en zo, de wereld zien. Je Petje zou nogal verschieten mocht hij vandaag terugkeren .

 5. Morgaine zegt:

  Het lijkt inderdaad gemaakt, wat ook kan, volgens mij in die tijd, had men als fotograaf extra kleding en toebehoren natuurlijk en dat paste niet altijd… ik denk dat dit hier ook is gebeurd zo.

  X

 6. zinderen zegt:

  Misschien kreeg hij voor de gelegenheid een kostuumvest en pet in bruikleen van de fotograaf?

 7. Rebbeltje zegt:

  Hoe dan ook hij staat er mooi op 😉
  De opa van tegenwoordig zijn wel anders en hebben meer tijd en aandacht voor de kleinkinderen. Hier is opa vandaag naar kinderfeest van oudste kleinkind (8) Er was meer vervoer nodig en ja opa kan altijd 😉
  Ze gaan vlotten bouwen
  Groetjes en fijn weekend

 8. Liesje zegt:

  Liggen jouw roots in Zarren!? Dan heb jij een volger op die plek 😊
  Gelukkig zijn er hier ook heel wat hartelijke mensen en opa’s 😉

 9. Menck zegt:

  Vroeger werd er soms wel eens wat bijgetekend/-gewerkt op foto’s, steeds handmatig. Mogelijks is dit dus inderdaad een bewerkte foto.

 10. De Fruitberg zegt:

  Maar ’t kan ook gewoon de veroudering van ’t beeld zijn die dat effect geeft

 11. Foto’s verfraaien deed men al lang voor er Photoshop was en men was er verdomd handig in. Zelfs in de periode van de stille film was er al heel wat trucage en ‘gefoefel’. Al is het effect hier waarschijnlijk ook voor een stuk te verklaren door de techniek die men toen gebruikte. Dat hangt af hoe oud die foto is, welke camera men toen voor handen had en hoe men in die periode foto’s maakte. De vroege fotograaf moest het doen met weinig geavanceerde middelen en een lange sluitertijd waarbij het ‘model’ soms lange tijd onbeweeglijk moest blijven staan (of zitten).
  Mijn grootvaders klak stond ook altijd een beetje scheef. Volgens hem omdat hij kaal was. Volgens mij omdat hij er constant aan zat te friemelen.

 12. beaunino zegt:

  Bijzondere foto. Hij lijkt zo uit een stripboek zijn weggelopen. Wat een kleine wereld heeft hij gehad. Misschien vond hij ‘het’ wel in hele kleine dingen. Laten we het maar hopen.

 13. joke_dev zegt:

  ja zo ging dat vroeger… de zondag mooi pak voor de mis om 7 u ’s morgens, daarna naar huis, groententuin, moeder de vrouw het huishouden met een schort voor. Memories…

 14. Rob Alberts zegt:

  De tijden van eerbied zijn veranderd.

  Ach, zoveel is veranderd.

  Mooi jouw terugblik.

  Nostalgische groet,

 15. Marianne zegt:

  Met de ene voorouder heb je gewoon een ‘klik’, met de ander niet. Toch mooi en netjes dat je je ‘petje’ even aan ons voorstelt, al is hij allang niet meer in het land der levenden. Petje af dus voor deze ‘petje” en jouw schrijven..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s