De wereld is nog niet om zeep…

Vaak hoor ik klagen en zagen dat de wereld om zeep is. Mensen verdrinken zich tegenwoordig in de sociale media, maar zijn zo egoïstisch als de pest.

Deze week heb ik ondervonden dat dit duidelijk nog niet het geval is.

Voorbeeld één.

West Vlaanderen is winterweer niet echt gewoon. Ik kan me geen enkel kalenderjaar voorstellen waar het bij ons meer dan vijf dagen zo bar was dat we er met de auto niet door konden. Daarom heb ik op onze auto ook nooit winterbanden laten monteren – zeker niet voor die enkele kilometers die we dan afleggen om ons te verplaatsen naar het werk.

Maandag was verkeerstechnisch gezien een rotdag. De hele dag heeft het gesneeuwd, en tegen de avondspits begon ijzel de boel nog smeriger te maken dan het al was. Mijn auto stond aan de zijkant van een grote verbindingsweg naar de Brugse binnenstad geparkeerd en was letterlijk ingesneeuwd. Toen ik mijn werk verliet zag ik een collega duchtig bezig met een sneeuwschop de witte massa onder haar wielen weg te schoppen. “Hulp nodig?” riep ik. “Neen, dank je, ik ben er bijna…” was het antwoord.

Aan mijn auto toegekomen dacht ik dat het allemaal zo erg niet was. Startend vanuit een lage versnelling en de wielen in de juiste richting zou het me wel lukken om over dat hoopje sneeuw te rijden, en dan kon ik me voorzichtig tussen de schuivende auto’s laveren. Mis poes, dat was duidelijk verkeerd gedacht. Na een paar keer proberen en terug te keren omdat net een andere auto aankwam was de sneeuw onder de banden zodanig aangekoekt en glad dat het hopeloos leek.

Een voorbijganger die net zijn kind had afgehaald van school zag het gebeuren, zette zijn kind veilig tegen een voordeur en deed verwoede pogingen om me er uit te duwen. Wat uiteindelijk ook lukte. Een nobele onbekende die op risico van zijn eigen rug te bezeren zomaar zomaar de auto hielp duwen, het deed me echt iets. Ik draaide mijn ruit open en bedankte hem hartelijk. “Graag gedaan, vriend, ik had het zelf al vier keer voor vandaag…”

Voorbeeld twee:

Herinner u onderstaande foto uit een logje van twee weken terug

Niemand zal die in detail bekeken hebben, want er kwam geen woordje commentaar op.

We hadden een schitterend verblijf in Porto in een Airbnb-appartement waar we echt blij mee waren. Alleen bleek, toen we ingestapt waren in de metro voor de terugrit naar de luchthaven, dat ik de nieuwe lens voor onze Nikon hadden vergeten in een kast. Normaal worden alle kasten twee of drie keer gecheckt, deze keer waren we achteloos geweest.

Het is uiteraard maar een ‘ding’, maar toch was het zeer jammer dat we deze lens, speciaal gekocht voor onze nakende reis naar Zuid Afrika, hadden achtergelaten. Nieuwprijs is toch rond de tweehonderd Euro.

Ik  stuurde een berichtje naar de verhuurster van het appartement, en vroeg of ze me die eventueel kon opsturen naar Brugge. Ik zou (uiteraard!) de kosten hiervoor betalen. “No worries,..” was het antwoord, maar we waren niet echt overtuigd dat ze dit effectief ook zou doen. De jongedame in kwestie leek heel vriendelijk, maar nogal verstrooid,. Zo bleek uit enkele ervaringen die we hadden. Vorige week zaterdag kregen we een mailtje met de gegevens om de verzendingskost te vereffenen. Het pakje zou al een week verstuurd zijn, maar we hadden nog niets gezien. Die overschrijving gebeurde onmiddellijk…

Maandag bleek, na alle verkeersellende, dat een pakje thuis toegekomen was.

Tweede warm gevoel in één dag tijd.  F. kreeg een mail met een bedankje. Ze antwoordde dat ze blij was ons te kunnen helpen, en dat ze m’n tekeningetjes in haar gastenboek (de bovenste foto is slechts een fragment) leuk vond.

Warmte in koude dagen. De wereld is niet om zeep, echt nog niet !

 

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

44 reacties op De wereld is nog niet om zeep…

 1. Matroos Beek zegt:

  Vreemd dat toen niemand op jouw leuke tekening en tekst reageerde. Ik heb toen wel zitten lachen met de zin over ‘kindjes maken’, enz… maar blijkbaar ook niks over geschreven. Zie, nu spijt me dat.
  Je hebt helemaal gelijk over dat egoïsme. Daar hadden we het hier gisteren ook nog over. Maar, er zijn dus gelukkig ook nog goede zielen. Ik hoop dat we met z’n allen wat beter ons best doen om dat te zijn. De wereld heeft het nodig. Het zit in zoveel kleine dingen. Nog een fijne zondag!

  • In het gastenboek konden twee volle pagina’s worden aangevuld, en ik heb me eens goed laten gaan :).
   Je hebt gelijk. Als we met z’n allen af en toe een klein dingetje doen om de wereld fijner te maken zal de zon wat vaker zijn/haar best doen om te schijnen!

 2. bentenge zegt:

  Wel wel wel, niet alles is om zeep, zoveel is duidelijk. Maard e ingenieur en dataverwerker in me zegt dat je mogelijks een paar uitschietende meetpunten gebruikt om de totale populatie mee te karakteriseren. In zijn algemeenheid ben ik het niet zo zeker. Maar mogelijks zijn er meerdere/veel verschillende populaties.
  Maar heel blij samen met jou dat er ook nog heel wat mensen van goede wil op deze aarde zijn.

 3. chrissebie zegt:

  Ik zag zoveel eenheid maandag. Iedereen die de weg opging was een lotgenoot. Ook hier werd veel geholpen. Dat gaf ondanks de ellende toch een fijn kerstgevoel! Wat fijn van die dame die je de lens opstuurde! Ik geef ook vaak complimentjes als ik vind dat iets goed gedaan is. Zo motiveer je ook mensen om zo verder te doen! Fijne feesten Pannenkoekje!

  • Ook hier. Langs de steenweg waar ik ben vertrokken zag ik nog mensen voetgangers, fietsers, stilstaande auto’s helpen. Het leek alsof iemand met een toverspreuk de mensen had veranderd…

   • chrissebie zegt:

    Inderdaad ” brothers of arm ” of hoe zeg je dat nu? Het is een sneeuwbaleffect ( heel toepasselijk ) We zijn zelf blij dat we geholpen worden en helpen op onze beurt dan maar al te graag andere mensen ook. Het werkt aanstekelijk! T is nog niet al naar de wuppe!, zingt Wannes Capelle.

 4. Koen zegt:

  Gisteren las ik deze column

  https://www.volkskrant.nl/opinie/in-werkelijkheid-zijn-mensen-alleen-in-noorwegen-nog-net-ietsje-gelukkiger-dan-wij-hier-wacht-maar-tot-de-olie-op-is~a4545882/?hash=adc4eb0bf7ac951699127af11ea9ee98ddfbe9fb

  en vandaag moet ik daar weer aan denken. Wij hebben het beeld dat we asocialer zijn maar in de werkelijkheid valt het wel mee. Zoals je zelf concludeert.

 5. tinyblogt zegt:

  Ik mocht maandag van mijn werkgever vroeger naar huis omdat ik nogal een schijtluis ben om in het donker te rijden en zeker met die sneeuw. Lief. Gisteren tijdens de Yogadag For Life in Tielt waren de mensen oprecht dankbaar en blij met de organisatie en gaven gul wat ze kwijt konden. Ook erg lief. Nee hoor, de wereld is echt nog niet om zeep.

 6. Mrs. Brubeck zegt:

  Jammer dat we die eenheid niet meer zien, als vrouwen lastig gevallen worden op straat of in de tram bv… Als iemand in elkaar geslagen wordt en er alleen gefilmd wordt ipv geholpen.
  Het begint zeker met kleine dingen, maar consequent medevoelen voor onze medemens zou mooier zijn, in my humble opinion.
  Mooie zondag!

 7. Marianne zegt:

  Gelukkig maar dat in nood er toch menselijke engelen bestaan die helpen. Zelf probeer ik ook zoveel mogelijk te helpen waar het kan. Een klein gebaar doet zoveel groots, vooral als het warm ontvangen wordt.

 8. Toch één rechtzetting, mijn waarde. Ik herinner me de jaren ’80 nog goed en toen hadden we hier in West-Vlaanderen wel meer dan 5 dagen sneeuw. Je kon er niet allen op de Damse Vaart schaatsen maar zelfs op de Reien wandelen. We zijn dat blijkbaar compleet vergeten.
  Onverschilligheid is iets van alle tijden. Net als behulpzaamheid. Naar mijn gevoel is dat niet verergert. Op het juiste moment en de juiste plaats kan je dat zeker tegen komen. Op het slechte moment en op de slechte plek is het voor niemand goed.
  mvg

 9. Menck zegt:

  In al de sneeuwellende van de afgelopen dagen zetten de boeren uit ons dorp belangeloos hun beste beentje (lees: sneeuwschop) voor. Spontaan, want “met dit weer kunnen we toch niks anders doen”. Nou, hoedje af, zeg ik dan, de wereld is inderdaad nog niet om zeep. Toch niet op kleine schaal.


  ( foto genomen in onze straat )

 10. Samaja zegt:

  Ik zag het ook tijdens de sneeuw. Een kennis die op Facebook aanbood om mensen te komen helpen die problemen met de auto hadden, een student die een dame aanbood om de kinderwagen te trekken tot aan de tramhalte toen het arme mens al ploeterend geen meter vooruit geraakte… De sneeuw had duidelijk ook een goede kant 🙂

 11. Rebbeltje zegt:

  Niet in de reactie vermeld maar wel gekeken naar het geschreven stuk…
  Dat komt denk ik omdat je van je site weg bent als je erop geklikt hebt.
  en ja dan lees je de rest en vergeet het hele schrijven.
  En idd de mensen zijn niet te beroerd om toch nog wat voor een ander te doen jij levert het bewijs…Fijn dat je de lens mooi weer op tijd terug hebt…we zien die foto’s met vast verschijnen op je blog 🙂
  Groetjes en fijne avond

 12. nannonblog zegt:

  Is het niet zo dat als je in een klagerige bui bent de wereld om je heen mee doet en als je met eenuh blije kop rond wandelt dat de je ook alleen de leuke dingen ziet. Het is maar waar je op let, maar heerlijk dit optimistische verhaal. Zo is het ook er zijn altijd mensen die helpen en altijd mensen die niet helpen ( ik denk stiekem dat dat de grootste klagers zelf zijn). Momenteel zit ik zelf in een pre-kerstdipke maar neem het niet al te serieus, dan is het maar even zo. Probeer dan even goed dingen met humor (zei het in de klagerige vorm hihi) op te lossen en normaal te doen

 13. groengenot zegt:

  He, weer een blog ontdekt, tof! En binnenkort een reis naar Zuid-Afrika?! Ik ga je volgen want onze dochter komt van daar…

 14. Liese zegt:

  Ik zou zo’n toffe peer (euh….pannenkoek) ook graag helpen hoor!

 15. missfolies zegt:

  Het eerste wat ik deed was toch op de foto klikken. En lachen. 🙂 Leuke ervaringen. Het zijn zo’n kleine dingen (allez, grote kleine dingen) waar ik mijn kindjes ook graag attent op maak.

 16. Absoluut niet, het is maar waar je bent en wilt zijn.

 17. De Fruitberg zegt:

  Zelfs in West-Vlaanderen kunnen mensen zijn vriendelijk zijn voor mekaar 😉

 18. beaunino zegt:

  ‘Wie goed doet, wie goed ontmoet’, zeggen we hier in Nederland. Gaat in de meeste gevallen wel op denk ik.

 19. Flavie zegt:

  Het zit in het kleine… een helpende hand hier en daar. Onlangs heb ik de longen uit mijn lijf gelopen, zodat het oude vrouwtje haar bus niet zou missen… en het is gelukt…oef..zucht zucht! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s