Kerstmijmeringen

Brugge, mijn stad waar ik hemels fier op ben, lijdt al de hele maand onder een bezetting van toeristen en medeburgers die (artificiële) sfeer zoeken tussen de vele kraampjes op de diverse locaties van de kerstmarkt. Je wordt ondergedompeld in een massa die zich tegoed doet aan  ‘smulpartijen’ aangeboden door stalletjes die glühwein, warme choco, suikerwafels, pannenkoeken, vettige worst en hamburgers met veel ui en andere delicatessen aanbieden. Beeld je de geur in van al die dingen samen en je weet hoe laat het is.

In de winkels is het drummen tussen de massa kooplustige aasgieren. De kassa rinkelt onophoudelijk. Het is van harte gegund aan de handelaren die in deze periode van het jaar gouden zaken doen, om pakweg over een dikke week de prijzen te doen dalen met veertig of meer procent. Solden, hoera! En dan weer gedrum,… Soms wou ik dat Brugge weer de dode stad was van een paar generaties geleden. ‘Bruges La Morte’. Een stad even mooi als vandaag, maar dan voor Bruggelingen.

“Pannenkoek, hou je wafel!” hoor ik een boze middenstander roepen. Een geestige opmerking van die man. Ach ja, hij vecht natuurlijk voor zijn brood.

Deze kerst is anders dan andere. Totaal anders dan vorig jaar en de zevenenvijftig jaar daarvoor. Moeder Pannenkoek, de dame die als lijm fungeerde om de ganse familie bijeen te houden, is niet meer. Op zondag gingen we er altijd heen, zo rond twee uur in de namiddag. Dan wisten we dat er ook steeds andere broers zouden zijn, vaak met hun vrouw en kinderen. De koffie stond altijd klaar, ook het bijhorende koekje. Een glaasje pils of iets fris voor de liefhebber. Altijd heel eenvoudig, maar moeder had het niet breed.

We zien elkaar wel nog, maar veel minder dan vroeger. ‘Geen tijd’ is vaak het grootste excuus. Zever, dat zeg ik u. Een mens krijgt elke dag tijd toegemeten, en doet ermee waarvoor hij of zij prioriteit neemt. Als morgen iemand zijn been breekt, neemt hij tijd om naar het ziekenhuis te gaan. Als je morgen iemand wil zien, dan maak te tijd voor hem of haar. Lukt dit niet, betekent dit dat je die persoon niet belangrijk genoeg vindt. Niet meer of niet minder.

Kerst is wat mij betreft geen platte of commerciële bedoeling. Het kerstverhaal op zich is een mooi sprookje, maar daar draait het niet om. Het gaat wel om één van die mooie momenten op het jaar waar je tijd neemt voor elkaar en een extra inspanning doet om het voor elkaar (nog) gezelliger te maken. De tijd om elkaar een kaartje te sturen bijvoorbeeld. Geen e-card, maar echt iets waar je iets van jezelf hebt in gestoken. Een fotootje met wat tekst, een zelf geknutseld kaartje, of zelfs gewoon een kaartje van de supermarkt waar je de moeite hebt gedaan om iemands adres op de omslag te schrijven en een postzegel te kopen en te kleven.

Gewoon eens iemand opzoeken die je al jaren niet meer hebt gezien en samen een glas te drinken. Kleine dingetjes allemaal, maar toch zo belangrijk in ons korte drukke leven. Dàt is Kerstmis, en niet de stinkende geur van allerhande rommel die mensen binnenvreten en zuipen op die veel te drukke kerstmarkt.

Er zijn mensen die ik niet meer kan opzoeken, zowel in real life als in realiteit. Ik denk nog eens aan Jaix die ons eind vorig jaar verliet. Ook aan een goede jeugdvriendin, zus van een overleden schoonzus, die de voorbije zomer haar strijd tegen kanker heeft verloren. Ook aan een collega die begin dit jaar stierf in haar slaap. Ook aan een broer die momenteel vecht tegen die vuile K-ziekte en een hevige therapie achter de rug heeft (met grote kans op slagen, gelukkig maar).  Aan een buurman ook, een veertiger, die in juni overleed ten gevolge van een hersentumor. Het was een heftig jaar, inderdaad.

Ik wens jullie een heel warme Kerst toe. Zoals ik vermeldde op het eenvoudige kaartje dat we familie en vrienden opstuurden, ‘een rustig eindejaar en een rimpelloos 2018’. Meer moet dat echt niet zijn.

Van harte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

50 reacties op Kerstmijmeringen

 1. Behalve de middenstander zal ook de eigenaars en chauffeurs van luxebussen je de opmerking geven: ‘Pannenkoek, hou je wafel!’ Heel wat collega’s zijn dit jaar naar de kerstmarkt in Keulen geweest. In groep, sommigen met familie, anderen met een touroperator maar nooit alleen. Je kan er tegen zijn maar voor hen was het een gezellige uitstap.
  En ja, dat volk in Brugge. Donderdag moest ik me een weg banen door een massa. Deelnemers aan een loopwedstrijd in teken van ‘de warmste week’. Artificieel? Misschien.
  Persoonlijk ik de familie bijeenkomsten rond Kerstdag niet. Ik zat er toch altijd in een hoekje genegeerd te worden tenzij het was om me te bekritiseren. Daarnaast kwamen vroeger veel mensen ‘nieuwjaren’ wat vooral betekende drinken en roddelen. Dat liever niet. Dank U vriendelijk.
  Wat niet wil zeggen dat ik geen prettige feestdagen toewens. En de beste wensen voor 2018.
  mvg

 2. Eilish zegt:

  Mocht ik je adres gehad hebben, je zou ook een kaart gekregen hebben. Gewoon omdat ik je een warme mens vind.
  Geniet van de dagen!

 3. Mrs. Brubeck zegt:

  Je weet dat ik/wij er helemaal hetzelfde over denk/en.
  Het zal inderdaad anders zijn nu je moeder er niet meer is, maar ik lees dat je dankbaar terugkijkt op de tijd…
  Geniet met je gezin van elkaar. Warme dagen!

 4. tinyblogt zegt:

  Ik ben niet zo van de kaartjes, maar wel van tijd maken voor wie ik wil zien. De laatste tijd wordt het meer en meer duidelijk wie de échte vrienden zijn, wie moeite neemt om af te spreken of het nu met Kerst te maken heeft, daar gelaten.
  Hier in Wevelgem viel de drukte reuzemee, tenzij gisterenavond. De middenstand had “Wevelgem Wintert georganiseerd” en het volk dat er op afkwam een beetje (!) onderschat. Eén drankkraam voor 1300 man… na een uur hadden ze geen cava meer en een uur later geen cola of limonade. Toch was het een gezellige chaos.
  Enfin, geniet van elkaar!

 5. bentenge zegt:

  Op de achtergrond luister ik naar Milow van het blogje van bovenstaande reageerster. En denk… you don’t know anything about me… Maar toch doet dit bloggen ons deugd. Ik wens je en je prachtige vrouw een heel fijne kerst toe. En een gezellige terugkeer van de kids en aanverwanten naar Brugge dis skone. Enjoy the year end Mr. Pannenkoek.

  • Met wat je de laatste jaren druppelsgewijs over je hebt gelost ben je totaal geen onbekende meer, mijnheer Tenge. Bloggen doet deugd, inderdaad. En laat ‘mysterie’ over de mens achter de pen gerust blijven bestaan…
   Genieten ook jij en je gezin van jullie uiteinde !

 6. Samaja zegt:

  Jouw opmerkingen over de kerstmarkt kan ik volmondig beamen. In Gent is het net hetzelfde… Ik wens jou en de hele familie een gezellige Kerst en een mooi 2018!

 7. Menck zegt:

  Je schetst het treffend, beste Thomas, en ik onderschrijf je relaas volmondig.
  Zelf hou ik me ver weg van kerstmarkten, opgepompte glühweinsfeer en koopgekte. Als er iets is waar Kerst niet voor staat, dan is het dat wel.

  Ik wens jou en je echtgenote een oprecht fijne Kerst. En ook, om het met de woorden van wijlen Toon Hermans te zeggen:

  Kruip wat dichter bij elkaar
  geef elkaar een pakkerd
  als opeens van binnen uit
  de liefde volop flakkert
  en vind je niet de woorden om
  van alles uit te leggen
  geen nood, het lijf kan af en toe
  de mooiste zinnen zeggen.

  😉

 8. Harrij Smit zegt:

  Wat een mooie ingetogen Kerstwens, Paul. Fijn om te lezen – fijn om te vernemen dat de commercie aan jou ook niet is besteed. Mooi verwoord hoe jouw moeder als lijm de familie bij elkaar hield – zo werkt dat, ja, maar helaas is zij met geen mogelijkheid door welk plaksel dan ook te vervangen.
  Dank je voor je wensen voor het nieuwe jaar. Een rustig eindejaar zal wel lukken, want we plegen die avond altijd ingetogen te houden. Een rimpelloos nieuwjaar is iets wat ik minder ambieer, zij het dat ik wel de voorkeur geef aan veel up-rimpels en zo weinig mogelijk downs.
  Voor de heer en mevrouw Pannenkoek wens ik alles wat ik ook mezelf wens. Fijne dagen, warme mensen om hen heen en dat de humor hen op de been mag houden…

 9. Morgaine zegt:

  Ja, zwaar als ze zo allemaal achter elkaar gaan, i know it, been there… stil am there. Dat 2018 vooral gezondheid mag brengen in iedereens leven en heel veel warmte en licht.

  Ik wens jullie hele fijne warme dagen toe!

  X

 10. De Fruitberg zegt:

  Ook voor jou fijne kerstdagen en een mooie start in 2018.
  En wat betreft die drukte in de stad: ik ken het gevoel, zegt me ook niets. Gouden tip: kerstaankopen via webshop doen en meer samen zijn met je naasten.

 11. Appelvrouw zegt:

  Soms lijkt het of er steeds meer mensen om je heen wegvallen. Iets waar je rond je 40e niet over dacht of niet veel mee te maken had. En dan, die 50 genaderd…

  Ik wens je desondanks goede dagen, ook dagen om te gedenken, die pijn mag je voelen, want volgens mij is die pijn ook liefde, je hebt ze nodig om uiteindelijk los te kunnen laten.

 12. Rebbeltje zegt:

  Wij wensen jullie heel veel
  twinkeltjes in je ogen
  en in je hart

  Nu met Kerstmis en in het
  nieuwe jaar dat bijna start
  Fijne feestdagen en een gezond 2018

 13. Matroos Beek zegt:

  Wat heb je dat mooi verwoord. Een terugkijk op een heftig jaar waarin je het gemis van je moeder steeds duidelijker voelt…
  Ik wens je warme kerstdagen en veel gelukkige momenten samen met je vrouw en familie.

 14. chrissebie zegt:

  Ik geniet van kerst met mate. Geen decadente dingen op het menu. Dit jaar hebben we eens vegetarisch gegeten, met het idee van, we gaan de diertjes eens redden. Ik weet in wezen dt het geen verschil uitgemaakt heeft, alleen gaan de garnalen, scampi’s, zalm en fois gras blijven liggen in de winkel. Maar t was het idee, sober samenzijn. Maar t was wel keigezellig. IK wens jou vooral een stressloos 2018. En t is cliché, maar een goeie gezondheid is nog altijd het belangrijkste, dan ben je ook in staat om zelf je dromen waar te maken!

  • Ook hier geen delicate dingen, al heeft R. heel lang in de keuken gestaan om vanalles lekkers uit potten en pannen te toveren.
   Die goeie gezondheid mag cliché klinken, het is de basis van ons geluk. Wederzijdse wensen, dus…

 15. ellymay47 zegt:

  Heel herkenbaar dat je moeder als lijm was om het gezin bij elkaar te houden, ken het gevoel.
  Wens jou en je gezin warme kerstdagen

 16. Vlinder1960 zegt:

  Kerst was voor mij gezellig samen zijn met ons kleine gezin. Paps, mams, mijn broertje en ik. Later werd het meer een verplichting. Ik ben wat tegen kerst gaan opzien doordat het rond die tijd altijd enorm druk is op mijn werk met voorbereidingen voor kerstdiner, cadeautjes en alle andere dingen. Daarvoor geen tijd meer voor iets gezelligs thuis. Ik heb nu gelukkig een man die dat van mij over kan nemen. Dit jaar vanwege net een nieuw huis even rustig aan. Volgend jaar misschien weer wat feestelijker.
  Jij een hele fijne kerst en een gelukkig en gezond 2018!

 17. beaunino zegt:

  Je hebt gelijk Thomas.
  Juist het verdriet, het gemis laat zien waar je het geluk zult kunnen vinden.
  Het eerste jaar is het moeilijkst. Koester je mooie herinneringen.
  Toevallig dacht ik vanmorgen en afgelopen week ook aan Jaix. Wat heb ik potverdikke te klagen???!

  • De mooie herinneringen worden zeker gekoesterd. Net als de minder mooie herinneringen aan mijn moeder (zeker haar toestand van haar laatste weken) beginnen te slijten. Zo hoort het, zo is het goed.
   Je hebt je deel gehad van tegenslagen in dit leven, laat ons hopen dat het tij zich keert…

 18. Die rotte K-ziekte hè!
  Ik gaf er deze zomer ook een vriendin aan af. 37 en mama van een kind van 7… Het is wat!
  Ik wil ook een rustig 2018 met een man die meer thuis in in plaats van aan de de andere kant van de wereld en dat is niet egoïstisch, want ik wil het vooral ook voor mijn kinderen en hemzelf!

  Fijne dagen!

 19. perdebytjie zegt:

  Mooi geskryf,Thomas. Ja, ons het ook ons moeder gemis op Kersdag, maar as klein familie ’n heerlike rustige somersdag bymekaar deurgebring. Almal het besef hoe kort die lewe is en dat ons mekaar moet koester.

 20. Flavie zegt:

  De drukte deze dagen… niks voor mij!! En mensen verliezen… we hebben het dit jaar ook geweten, jammer genoeg. Fijn eindejaar!

 21. Ja, dat is mooi, echt even de tijd nemen om met iemand af te spreken.
  Oef, wat een rot ziekte is het toch ook hè. 😦
  Een goede jaarwisseling gewenst!

 22. els zegt:

  De essentie van Kerst wordt door velen over het hoofd gezien. Helemaal eens met jou!
  Hoe ouder ik word, hoe meer ik dat ga beseffen.

  Ik wens jou en je gezin vele kleine geluksmomentjes die je kan aan elkaar rijgen tot een gelukkig nieuw jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s