De vijftig wonderlijkste uitvindingen volgens Thomas Jefferson Pancake

 

Het idee van mijn nieuwe ‘jaaruitdaging’ is ontstaan toen ik een tijdje geleden op het toilet zat om mijn grote behoefte tot een goed eind te brengen. Zo’n toiletbezoek is voor mij altijd een meditatief moment. Terwijl de saucijzen aan een gezapig tempo mijn achterdeur verlieten keek ik door het bruine rookgordijn en was dankbaar voor het moment. Niet zozeer omwille van de mooie oogst die ik op die bewuste dag weer mocht produceren, maar meer onder de indruk van de omstandigheden waarop het gebeurde.

Voor ons, ‘beschaafde’ mensen van ergens begin de eenentwintigste eeuw, lijkt alles wat rond ons gebeurt ‘normaal’. Ik merk het bijvoorbeeld als mijn kleinkind begint te swipen op de smartphone van zijn moeder. Dan denk ik ‘jongen, besef je in godsnaam hoeveel denkwerk aan de bron ligt van wat je daar in handen houdt?’ Hij zal het niet beseffen, want het is ‘normaal’ dat zoiets bestaat. De laatste maanden zit ik wel vaker na te denken over wat allemaal in mijn (bijna) zestigjarig leven is veranderd, is uitgevonden, het ons leven een stuk makkelijker heeft gemaakt. Vrijdag nog kocht ik een vervanger voor onze stofzuigrobot die het had begeven. Ongelooflijk toch? Je zet de stoelen aan de kant, verwijdert alles van de grond en laat het beestje maar lopen.

En zo ver moet ik zelfs niet eens nadenken, het gaat hem vaak om heel kleine dingetjes, ook uit de tijd voordat ik uit de bloemkool ben gekropen.

Ik zat dus op een moderne porseleinen pot met afsluitbaar deksel te kakken in een verlichte én verluchte plaats onder de trap in onze hall. Rond me een pak ‘uitvindingen’ die mijn actie gemakkelijker maakten. Weet je dat de man op de afbeelding boven dit logje dit allemaal niet had? Als hij een grote behoefte had, moest hij gaan schuilen achter het struikgewas. Moest hij zijn anus vrijmaken zodat hij kon laten vallen wat klaar zat, om nadien zijn reet te vegen met een eikenblad of (o, griezel!) met de palm van zijn hand.

Het komende jaar probeer jullie te verwonderen over de kleine dingetjes die ons leven van vandaag comfortabeler of plezanter maken. Na 31 december zullen jij (én jij, daar achteraan) er met veel meer respect naar kijken. Uitvlooiingen door grote wetenschappers maar ook door Jan met de Fluim, de gekende dorpsgek. Verwacht geen wetenschappelijke uitdiepingen, maar eerder wat flauw gezever op z’n Pannenkoeks. Een fotootje met wat randgezever. Meer moet dat niet zijn in het leven.

Het zou tof zijn mochten jullie die reis het komende jaar met me willen meebeleven.

 

 

 

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

65 reacties op De vijftig wonderlijkste uitvindingen volgens Thomas Jefferson Pancake

 1. Niet te veel gezever aub. Het is al nat genoeg buiten. 😛 Laat maar komen. Ik ben benieuwd.

 2. Eilish zegt:

  Kak zeg, wat gaat er nu op ons af komen 🙄

 3. chrissebie zegt:

  Oh, dat wordt vast leuk! Vooral nu de kakrubriek al achter de rug is 😉 Geniet van uw challenge op uw blog en in real life!

 4. nannonblog zegt:

  Die had ik niet aan zien komen!! Zoek dekking.

 5. tinyblogt zegt:

  Dat hoort er interessant uit. In een week waarin ik terug heb ontdekt hoe zeer ik hou van antropologie en de studie van de mens met al zijn gebruiken (én uitvindingen) – dat ik er dus naar uitkijk om je intelligente, historisch correcte informatie tot mij te nemen.
  Oh en nu hoef je ook al niet meer uit te leggen waar jullie wc is als ik op bezoek kom. Merci!

 6. Ik ben benieuwd welke kleine dingetjes die ons leven, zonder gezever en op zijn Pannekoeks, vandaag comfortabeler of plezanter maken. Alleen al die zin………is zo een klein dingetje wat nieuwjaarsdag plezanter maakt :-).

 7. zinderen zegt:

  En het eerste logje zal vast over de toiletpot gaan! 😉

 8. Harrij Smit zegt:

  En jawel reeds op de eerste dag van het maagdelijke nieuwe jaar komt heer Pannenkoek ons vanuit zijn goed geventileerde ontlastingskabinet verrassen met een hoop-volle nieuwe serie. Waar aan de ene kant de afvalstromen zijn lichaam verlaten, wellen aan de bovenzijde van zijn lijf de frisse ideeën op vanuit zijn Ferme Brugse Brains. Wat een toeval dat ik hem gisteren, op de oudejaarsdag, nog iets wenste wat voor deze challenge zo belangrijk blijkt te zijn: “Ik wens je ook in het komende jaar een tot in de perfectie verzorgde stoelgang…” Ben benieuwd wat deze challenge ons weer zal brengen. Veel plezier ermee, Paul!

  • ‘Ontlastingskabinet’, wat een mooi woord!
   De wet der communicerende vaten, daar gaat het om. Waar ‘iets’ mijn lichaam verlaat, komt iets anders in mijn bovenkamer terug binnen.
   Dank je Harrij, komt zeker in orde.

 9. Harrij Smit zegt:

  En dat proces van communicerende vaten (in mijn ogen een soort petomaniakale brainstorm tussen jouw upsite en jouw downsite) is m.i. al gelijk de moeder van de vijftig wonderlijkste uitvindingen volgens T. J. Pancake…

 10. Appelvrouw zegt:

  Je hebt wel een speciale pot volgens mij dat je zelfs tijd hebt tot nadenken.
  Bij mij is er maar net tijd genoeg om mijn broek af te stropen.

  Ik denk dat die neandertaler al die troep in de wc niet nodig had voor een verrukte ontlasting. Ze aten toen heel anders, compacter zeg maar. En de drol viel er zo uit zonder sporen. Want het eikenblad zat toen ook al vol processie rupsen.

 11. Flavie zegt:

  Ik wil dit graag met je meebeleven… ik ben benieuwd! 🙂

 12. Menck zegt:

  Benieuwd wat je nu weer allemaal gaat uitvinden. 😉

 13. Geweldig, ik zie het nu al zitten! Het begint in ieder geval goed en het gaf ineens ook een bom inspiratie om zoiets te doen. Nu ga ik dat niet doen en al helemaal niet zoals jij (jou?), maar het geeft me wel een idee van wat ik qua geschiedenis wel een met anderen zou willen delen. Wie weet. Zoals ik zei, ik kijk ernaar uit en kijk dus met je mee! Succes.

 14. Pingback: Ontlastingskabinet… | gedacht & gedicht

 15. Marianne zegt:

  Een schitterend logje, echt Pannenkoek taal 🙂 Ga zo verder in 2018 😀
  Een prachtig en gezegend 2018 wens ik je toe

 16. Rebbeltje zegt:

  Shit happens…en jij schrijft erover en wij lezen 😉
  Kom je ook even mijn nieuwjaarsgroet brengen
  Gelukkig 2018

 17. Kathleen zegt:

  Ik ben al helemaal mee, laat maar komen 🙂

 18. Evelyne zegt:

  Ik ben alvast benieuwd! Gelukkig nieuwjaar!

 19. Morgaine zegt:

  Hahahahaha ja, dat zijn dingen die ik mij ook vaak zit te beseffen, vooral onder de douche en inderdaad het toilet. Natuurlijk zit ik dan een kostuumdrama uit de middeleeuwen of 200 jaar terug te kijken zoals Outlander bijvoorbeeld, yuk 😉

  Ik ben benieuwd! En natuurlijk wens ik jou een heel fijn, liefdevol, warm, gelukkig en bovenal gezond nieuwjaar toe!

  X

 20. Ik laat me graag verrassen dus ik reis mee!!!
  Wat had je dan gedacht? Veel succes!!!

 21. Hartelijke Hot Hulk zegt:

  Topblog van een eenvoudig mensch!

 22. Charlotte zegt:

  Wat een leuke nieuwe uitdaging voor het nieuwe jaar. Ik kom zeker langs om je overpeinzingen te lezen.
  Ik verbaas er me ook dikwijls over hoeveel alles veranderd is. Ik vergelijk nu de tijd als ik klein was tegenover bij Vera nu. Of de tijd toen mij opa jong was. Hij is nu 85 en heeft net een nieuw bad (met zo’n deurtje), kei goed! Maar hij begrijpt het concept van de thermostatische kraan niet.
  Onbegrijpbaar voor ons, maar zo normaal voor hem, hij heeft tenslotte 85 jaar alleen maar enkele kranen en mengkranen gekend….
  Fijn nieuwjaar en tot snel,
  Charlotte
  ps merci voor je bezoekje om mijn blogje

 23. sandravda zegt:

  Wat een leuke insteek! Ik ben alvast benieuwd…
  Ook nog mijn beste wensen voor 2018!

 24. Zij zegt:

  Ik ben ook benieuwd!
  Wij zijn immers van hetzelfde fantastische jaar ’58 van vorige eeuw 🙂

 25. De Fruitberg zegt:

  Een foto en randgezever. Ik kijk er (echt) naar uit!

 26. Rob Alberts zegt:

  Wat een pracht uitdaging!

  Ik kijk nu al weer uit naar veel leesplezier.

  Maar ook wil ik hier in het begin van het jaar mijn goede wensen achterlaten.

  Goede wensen groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s