De vijftig wonderlijkste uitvindingen volgens Thomas Jefferson Pancake

Fasten your seatbelts, we zijn vertrokken!

Wat kunnen we verwachten? Elke week krijgen jullie een eigen fotootje van het ‘ding’ in kwestie, telkens op dezelfde locatie. Meer bepaald in ons parapluboompje dat serieus heeft afgezien van de vorst het vorige voorjaar. Je zult het boompje zien evolueren met de seizoenen. Hopelijk krijgt het mooie botten, bladeren en dito uitlopers. Ik zie jullie verbazing op het gezicht: over deze uitdaging is nagedacht.

Als eerste fotomodel start ik waar het idee is ontsproten, en neem ik de wc-rol mee. Wees gerust: dit is het enige sanitaire object uit het jaarlijstje.

Wie staat vandaag stil bij het waauw-gehalte van een rol toiletpapier? Bijna niemand vrees ik, en toch… het is niet altijd zo geweest, dames en heren. Ik stam van het tijdperk waar  elke frank moest worden omgedraaid vooraleer die uit te geven. In gezinnen met veel kinderen, waar alleen vader instond voor het binnenhalen van het maandbudget moest wel op de kleintjes worden gelet. Mijn père bijvoorbeeld verkocht met zijn VW Camionette onder andere groeten en fruit bij een dagelijkse ronde aan huis.

Ook toen deed men z’n best om de artikelen zo mooi mogelijk aan te prijzen. Zo werd in een bak sinaasappelen ongeveer een kwart van de vruchten ingepakt in een papiertje, de zijkanten mooi ‘geknoopt’. Ik vond hiervan nog een plaatje op het internet:

Mijn vader ging zijn verse artikelen dagelijks om ongeveer zes uur ’s morgens ophalen aan de groentemarkt van Sint Pieters, waar enkel zelfstandigen kunnen inkopen doen. Thuisgekomen was één van de kleine taakjes voor ons, kinderen, om die sinaasappelen uit te pakken en de papiertjes netjes glad te strijken. Die werden dan gebruikt om… jawel, de opening tussen onze hammen te vegen na de grote boodschap. Een tweede reden voor het uitpakken van die vruchten was het feit dat onder dat papiertje af en toe een rotte vrucht zat. Mijn vader wou absoluut voorkomen dat die aan een klant zou worden verkocht met alle klachten van dien.

Wij waren verwend. Niet iedereen had de luxe zijn reet te vegen aan kleurrijk papier. Bij mijn grootmoeder ging het er minder luxueus aan toe. Zij nam wekelijks haar aardappelmesje om oud krantenpapier in gelijke reepjes te snijden, en een aan koordje te bevestigen op een haak in het kleinste kamertje.

Zowel voor haar als voor bij ons thuis was het een ongelooflijke uitvinding dat, in begin van de jaren zestig van de vorige eeuw, de eerste aankoop gebeurde van een rol toiletpapier. Het scheelde niet veel of die werd met tromgeroffel binnengehaald.

Toen hadden we nog niets om dat papier aan te bevestigen (later pas kwam de toiletrolhouder op de markt). Hoe grappig (achteraf gezien toch) was de preek die we toen kregen dat we heel zuinig moesten zijn met dat papier. Meer nog, in het begin was er zowel een voorraad inpakpapier van appelsienen als een rol toiletpapier. Moeder en het bezoek mochten de rol gebruiken, wij moesten voortdoen met de -zeg maar- artisanale variant. Ik voelde me een dief toen ik op een keer toch mijn Nutella-resten verwijderde met een paar blaadjes van die rol. Samen met die keer dat ik één van mijn vaders sigaartjes meenam om de smaak van het roken te ervaren en die keer dat ik een seksboekje van mijn oudste broer vond op een onverwachte plaats was dit één van de spannendste momenten uit mijn jeugd.

Wie meer wil lezen over de geschiedenis van het toiletpapier volgt eens onderstaand linkje…

https://isgeschiedenis.nl/nieuws/geschiedenis-van-toiletpapier

Een interessant weetje: Thomas Jefferson Pancake gebruikt toiletpapier van de Aldi. ” ’t is nie dier, ’t is nie dier, ’t is mo vo j’en ol”, zoals het klinkt in een West Vlaams liedje gebaseerd op Jinglebells. Het merk Sublimo heeft zijn naam niet gestolen. Drieëndertig cent voor een rol, en ik ben er nog nooit door geschoten! De voorraad die je ziet op de foto hieronder is de werkelijke in onze garage. 9 x 4 = 36 rollen plus de voorraad bij onze toiletpotten zelf. Dus zo’n veertig rollen. Als Trump ooit op de grote knop in zijn Oval Office duwt kunnen we ons perfect in huis opsluiten en hebben we genoeg voorraad voor zeker een jaar ver!

Zo, de kop is eraf. Volgende week hangt een nieuw voorwerp in het boompje…

 

 

 

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

60 reacties op De vijftig wonderlijkste uitvindingen volgens Thomas Jefferson Pancake

 1. Rob Alberts zegt:

  Kijk dit is wat ik noem in stijl openen.

  Dat er maar veel meer mooie ontdekkingen I het boompje en op jouw blog mogen volgen.

  Vrolijke groet,

 2. zinderen zegt:

  en je kan er een origineel mummie-kostuum mee fabriceren… best is hiervoor ongebruikt papier te nemen… lol

 3. Matroos Beek zegt:

  Een onmisbare, belangrijke uitvinding! Iedereen heeft het in voorraad, maar lang niet zoveel als bij jullie… Met de rolletjes hebben we uren geknutseld als kind. Vooral op school. Helaas mag ook dat niet meer tegenwoordig wegens te onhygiënisch. En toch lijken die kindertjes vaker ziek…

 4. tinyblogt zegt:

  Ja làp, ik zit nu met dat liedje in mijn hoofd: Schietpapier, schietpapier, 7 frang de rol… 🙂

 5. Harrij Smit zegt:

  Ja, eerlijk is eerlijk je opent in stijl! De Pannenkoekse hammenreiniging speelt nu al weer een hoofd(plee)rol in deze lekker plakkerige serie. Probeer het te verkopen, dan kan je misschien over gaan tot nog wat luxer pleepapier: #50eurobiljetten bijvoorbeeld – geld stinkt immers nooit?

 6. Koen zegt:

  En plots zat ik weer als kleine jongen op de houten wc van mijn grootouders. Een grote doos met een rond gat met houten deksel. Als jong kind was ik bang (een schijtlijster) om erin te vallen en te verdwijnen. En in de deur was een hartje uitgesneden. En aan een spijker hingen geknipte blaadjes gazetten-papier.

 7. Hartelijke Hot Hulk zegt:

  S C H I T T E R E N D !!!

  Wie, op den boerderie, gebruikten ook kranten op den kuukkamer met in den deur een hartje uitgesneden. (dat hartje is hedentendage het rood/wit draaispot)
  Ook gebruikte wij het krantenpapier om boterhammen mee in te pakken, zodat je op het wittebrood de krantenartikelen kon lezen.

  Mooie uitvinding, cake!

 8. Rebbeltje zegt:

  Edet in de aanbieding voor 32 cent per rol bij appie 😉
  En ja ben van ’55 en de jongste uit een gezin van 8 kinderen dus heb er niet veel van meegekregen (kranten en ander pakpapier)
  Maar je verhaaltje is weer leuk en met plezier gelezen 🙂
  Op naar de volgende haha…groetjes

 9. De Fruitberg zegt:

  Jouw uitvingen gaan allemaal niet zwaar mogen zijn, omdat boompje te ontzien. Ik vermoed dus dat het nijlpaard niet in jouw lijst van de uitvindingen gaat staan, jammer.

 10. Samaja zegt:

  Zo heb ik alweer wat bijgeleerd vandaag. Ik had geen idee dat toiletpapier nog maar zo recent evident werd voor iedereen.

 11. Marianne zegt:

  Schitterend logje wederom, met humoristische trekjes het nodige delen uit de oude tijd wat meer op de oertijd lijkt. Bladeren van de bomen als toiletpapier, alleen wat luxer.

  Ja zelf ook de reepjes kranten papier gebruikt die netjes opgestapeld lagen naast de ”afvalbak”voor de nodige behoefte. Wat een luxe en weelde tegenwoordig wat nu heel normaal is. Toch een ervaring om in verschillende tijden te mogen leven waar men toch het nodige van mocht leren en waarderen..

 12. Menck zegt:

  Machtig begin van een fijne nieuwe rubriek!
  Maarreh… ken je ook het gehele nummer? Komt-ie:

 13. charlotte zegt:

  Jong ding als ik ben (ahum, ahum), nooit geen tijd geweten dat er geen toiletpapier was, al kan ik me wel iets voorstellen bij al die mooie creatieve oplossingen die men indertijd had.
  Heb wel een zekere interesse in toiletpapier. Luxedier als ik ben (ahum ahum) kan ik me absoluut ergeren aan te stug en/of hard toiletpapier. Zelf ben ik grote fan van de groene pakken van Colruyt, de beste prijs kwaliteit wat wij betreft. En ook hier steeds ruim op voorraad, je weet maar nooit 😀

  • 🙂 🙂 ‘heb wel een zekere interesse in toiletpapier’. Schitterend!
   Hier komt ook geen schuurpapier in huis om onze kont te vegen. De groene pakken van Colruyt zijn me niet bekend, misschien een tip voor de volgende vrachtwagen papier die we bestellen!

 14. Morgaine zegt:

  Moet ik toch maar eens naar de Lidl, ik heb nu meestal die van het Kruidvat, ben ik erg tevreden over, zeer fijn ook. Van de kranten leerde ik bij mijn ex schoonfamilie, toiletrol was op en er lag een krant, ik snapte er niets van, tot ik hoorde dat ik daarmee mijn kont moest afvegen, in 1988, omdat het geld op was… ahum… nou.. uhhh ik ben maar naar de badkamer gegaan om daar de boel schoon te maken met water en zeep, hahahaha gezien ik ook nog half INdo ben, en er eigenlijk een fles water hoort te staan ook, om direct te kunnen spoelen.

  Ik hoor mijn Indische oma nog zeggen, Hollanders zijn eigenlijk smerige mensen, met droog papier hun kont afvegen… daar ging men, en lag er een slang altijd klaar om direct met schoon water te kunnen spoelen, en nog in die landen…

  X

 15. Ik vind het geweldig hoe je je, in mijn ogen onbeschaamd, weet te verwoorden. En ook mooie woorden, dat Nutella is goed gekozen.

  Ik sta er eigenlijk weinig bij stil dat ik toiletpapier gebruik. Ondanks dat mijn moeder ook wel heeft verteld dat ze bij beppe naar it hûske buiten moest en krantenpapier moest gebruiken. Voor een negentigerjarenkind onvoorstelbaar. Ik blijf maar denken aan het inkt dat tussen je billen achterblijft, is dat gek? En als je ziek bent en diarree hebt, dan heb je op een gegeven moment een best schrale bips… Gelukkig heb ik dit nooit mee hoeven maken, ik prijs me rijk.

  • Nutella is samen met de friet onze Belgische trots :).
   Het gebruik van krantenpapier was inderdaad niet hygiënisch. Zeker ook niet voor, zoals ik las in een andere reactie, als ook de boterhammen er in werden verpakt.

 16. Liese zegt:

  Very interesting ollemoale!

 17. Rimpelingen zegt:

  Schitterend idee alweer!

 18. Hier altijd de duurste 4vellen van de Lidl, die vind ik fijner dan die van de Aldi.
  Ik kan het me ook wel herinneren hoor, toen ik klein was hadden we wel heel grof grijs toiletpapier maar als dat op was moesten we ook krantenpapier gebruiken.

 19. Flavie zegt:

  Wij zijn ook fan van de Aldi-wc-rol 😉

 20. Haha de max! Ik ben benieuwd naar de volgende voorwerpen!

 21. Appelvrouw zegt:

  ook bij mij vroeger zuinigheid. zo zuinig zelfs dat we een wcpot boven de koeienstal-gruppe hadden. Dat was goedkoper dan de sceptitank (mensenstronttank die van tijd tot tijd geleegd moest worden). En dat was niet uit armoe, maar alles wat mijn vader kon besparen op menselijke genoegens werden omgezet in een koe zodat hij uiteindelijk als miljoenair doodging.

 22. den dirk zei haldis zo een papierke voor het gat…

 23. Spontanity zegt:

  En je hebt tegenwoordige zelfs hele gezellige kleurtjes voor je toiletpapier 🙂

 24. Helⅼo, i reɑd your blog from tike to time and i own a similar
  one and i was just curious if you get a lot of spam
  responses? If so how do you reduce it, any plսgin orr anything you can suggest?
  I get so mucfh lately it’s driving mme crɑzy so any assistance
  is very much appreciated. https://www.amazon.com/gp/profile/A1EK9YFMLB53CH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s