Naar jaarlijkse traditie geen zin in nieuwjaarskussen, zeker niet in een gordijn van stoom

De eerste week van het nieuwe jaar zit erop. Dinsdag was de eerste werkdag. Ik ben zo’n saaie mens die het ontziet als de pest om collega’s te kussen bij de nieuwjaarswensen. Dit jaar heb ik het (weer) meesterlijk kunnen ontwijken door de dames op voorhand te verwittigen dat ik zoiets niet doe. Dit werd aardig geaccepteerd. Iedereen gaf een beleefde handdruk en een nieuwjaarswens. Fijn zo! Kussen doe je met je geliefde, elkaar op de wang kussen doe je (als het dan echt moet) enkel met mensen die je echt graag hebt. Stom om collega’s met nieuwjaar drie kussen te geven, en elkaar daags nadien in het haar te zitten…

Vrijdagavond waren we gevraagd voor een etentje op locatie door een collega van de vestiging waar ik tot vorig jaar werkte. Ze is een jaartje jonger dan ik, maar mag nu al met pensioen. Heeft te maken met het feit dat ze al meer gewerkte jaren op haar teller staan heeft. Het is haar van harte gegund. Leuk ook dat de ‘ploeg van toen’ nog steeds aan me denkt, het deed meer dan deugd om hen nog eens ‘in actie’ te zien op hun gekende losse manier met ruimte zat voor zwanzen en humor.

’s Namiddags was het strontweer. Echt weer, zei mijn schat, om eens de sauna op te zoeken. Voor mij alleen dan, want helaas is zij er niet echt een fan van. Het was een heerlijk weerzien met de sauna van Bloso Blankenberge. Een gezellige drukte ook waar (oudere) mensen blijkbaar op geregelde tijdstippen afspreken voor een paar uurtjes ontspanning. Grappig om mensen in adams- of evapak te zien die elkaar de beste wensen overmaken. “En een goede gezondheid, want is dit niet het aller belangrijkste?” “Ja, hoor, absoluut!”.

De jongedame van een jaar of vijfentwintig die met haar moeder op bezoek was in de sauna leek niet zo gelukkig. Ze zat als een standbeeld op de houten bank van de 80° warme cabine en keek strak voor zich uit. Misschien zat er een haar in de boter in haar relatie met de zeventwintigjarige zoon van de huisdokter van haar parochie. Mijn fantasie werkt ook bij hoge temperaturen. Een heer van rond de zeventig zweette als een rund en maakte teken aan zijn vrouw dat hij het hok wenste te verlaten. Vier billen stapten uit de deur.  Even later stapten ze bijna polonaise-gewijs het trapje af en wandelden door het tunneltje met ijswater. Liever zij dan ik, geef mij dan maar een frisse douche nadien.

Het stoombad was weer eens zalig, wat mij betreft met stip het leukste van heel die sauna-instelling. Een mooie, ruime kamer met sterrenhemel en een waar stoomgordijn. Je ziet amper iemand zitten. Opletten dus met de waterslang als je probeert een plekje op de stenen bank schoon te spuiten of je geeft iemand een ongewenste douche op een plaats waar hij of zij het liever niet heeft. Maar dit gebeurde niet, en ik ging rustig zitten en bewonderde de flikkerende sterrenhemel door de mist. Heerlijk.

Zo’n wellness-pauze in de winter, gecombineerd met het idee dat de dagen stilletjes aan wat langer worden, heerlijk! Het gevoel is er dat de lente niet zo heel lang meer op zich zal laten wachten. Onze reis start al over twee maand. De valiezen staan net nog niet klaar…

 

 

Advertenties

Over Thomas Pannenkoek

Ik ben wie ik ben, vraag mij niet waarom.
Dit bericht werd geplaatst in filosofie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

67 reacties op Naar jaarlijkse traditie geen zin in nieuwjaarskussen, zeker niet in een gordijn van stoom

 1. Menck zegt:

  Geen nieuwjaarskussen wegens geen collega’s. Jeuj! 🙂
  Sauna: alleen privé; mijn madam en ik. Ik heb geen nood aan andermans bloot. (Lees: hoe verder verwijderd, hoe liever.)

 2. djaktief zegt:

  Ik ga vaak naar de sauna. Het is een prima aanvulling op de training. Ik let niet op anderen maar relax en kom herboren thuis.

 3. Matroos Beek zegt:

  Heerlijk zo’n saunasessie. Daar kan ik ook zo van genieten. Je voelt je als herboren daarna.

 4. Morgaine zegt:

  Oh heerlijk! Nu ben ik half december voor het laatst geweest, naar de sauna/thermen, maar het mag wel weer, whahahaha Dat is ook heerlijk! En de nieuwjaarswensen, ja ook helemaal mee eens, nu hoefde ik niet te werken van de week dankzj stakingen der bussen hier, dus kan ik het overslaan 😉

  X

 5. Appelvrouw zegt:

  Dat zinloos kussen vind ik ook erg ongepast. Een hand vind ik veel respectvoller, en je kunt elkaar in de ogen kijken, ogen zeggen meer dan die vluchtige onhandige kussen.

  Mooi beschreven dromerig relaxed sauna verhaal.
  Ik schreef er ook eens over, in de winter met sneeuw.
  https://appelvrouw.wordpress.com/2011/01/07/bloot-in-de-sneeuw/

 6. Hartelijke Hot Hulk zegt:

  Geen kleffe smakzoenen voor mij. De truc is simpel een ferme handdruk en willen ze meer dan houd ik hen op afstand met die handdrukarm.
  Sauna’s en andere watergruwelijkheden daarbij houd ik mij van verre. Ik kan dus ook niet zwemmen. Vanmorgen nog gedoucht. Na vijf rondjes om de straal heen zijn gerend, had ik het wel weer gezien. 😜

  • Ik las laatst bij een enquête bij Nederlanders dat slechts 22% van jullie gediend zijn van nieuwjaarszoenen. Als ik het enthousiasme van veel Vlamingen rond mij zie met die dagen vraag ik me af hoe abnormaal wij zijn…
   Wat je douchen betreft: zou het voor jou niet helpen dat je eronder gaat staan met een zwembandje om?

 7. bentenge zegt:

  IK kan me e rhelemaal in vinden. Tijd dat ik nog eens naar sauna ga denk ik. Het stoombad doe ik ook liefst, maar na een echt hete sauna stap ik wel even door die tunnel of in die ton nadien.

 8. chrissebie zegt:

  Heerlijk, vooral de sauna en die valiezen dan! Het nieuwjaarskussen, euh, ik ben ook geen fan. Vandaag het etentje met broers en mijn moeder en dan ben ik er van af. Kussen geven voor de schijn, alleen maar om mijn mama niet te kwetsen. Ik ben geen fan!

  • Ik had er ook zwaar probleem mee om zelfs mijn eigen moeder drie kussen te geven met nieuwjaar. Dat was vroeger absoluut de gewoonte niet, en ik ontweek het maximaal.
   Die valiezen zal ik nooit mijden – zo lang het kan zullen we ze gebruiken !!

 9. Dan mag je je gelukkig wanen dat je niet in Brussel/Wallonië of Antwerpen werkt/woont. Kussen doen ze daar niet alleen met nieuwjaar. Ik ben zowat de enige die elke dag van ver zwaait en af en toe een handje schud. Kussen is bij mijn op het werk een gewoonte – al voelt het bij mij eerder aan als een verplichting. Ik ben intussen die koude collega geworden. Asociaal en vreemd. Dat zet me niet aan om te veranderen. Een vorm van autisme en allergieën waarbij ik met het ouder worden al meer en meer allergische reacties krijg van allerlei cosmetische producten. Op zich niet zo erg ware het niet dat dit soort allergische reacties in het verleden al aanleiding gaven tot een (zware) astma-aanval. Als men niet kan begrijpen dat ik zoiets liever niet riskeer, dan is dat hun probleem. (Om die reden heb ik nog nooit een sauna bezocht al is het nog zo gezond.)
  mvg

 10. Samaja zegt:

  Ik ben ook geen fan van al die nieuwjaarskussen op kantoor. Ik zit op een nieuwe dienst en daar was het een gekus van jewelste…

 11. Harrij Smit zegt:

  Als wel-willend medemens kus ik in principe elke wang die mij wordt toegekeerd. Man, vrouw en kind, homo, hetero en onbestemd. Bij honden en katten en bij sauna-verlatende-hangwangen (“vier billen stapten uit de deur”) ontstaat bij mij echter (net als jij bij je collegae) een stevige afkeer en weiger ik halsstarrig de lippen te tuiten.
  Heerlijk en smakelijk beschreven stukje sauna overigens … krijg er gelijk weer zin in. Dat
  nou weer wel…

 12. tinyblogt zegt:

  Geen probleem met kussen hier, mijn collega’s ken ik nu ook al zodanig lang, ik vind het niet erg. We hebben vorige week twee dagen lang in ’t Mineraal in Rijmenam gezeten/gelegen, heerlijk ontspannen thuisgekomen.
  En de valiezen? Die moeten nog even wachten maar er is toch al iets gepland in mei, hoera!

 13. ellymay47 zegt:

  Lekker een sauna vooral met zulk weer nou dat idee gaf manlief ook nu alleen kijken wanneer we kunnen

 14. Rebbeltje zegt:

  Schiet gelijk in de lach als jij naar de sauna gestuurd wordt door je schat hihi
  Of ze gunt het je of wil een vrije middag 😉
  Dat kussen doen ze hier het hele jaar door met een hand geven maar ook ik heb daar wat op gevonden. De hand uitstrekken als een afwerend gebaar bij vreemden.
  Bij de kinderen en kleinkinderen kan het niet genoeg gebeuren haha
  Smakelijk stukje en je hebt gelijk meestal is het uit het oog uit het hart.
  Toch leuk dan je aanwezig kon zijn bij haar afscheid en zo iedereen weer eens zien.
  Groetjes en fijne zondag

 15. els zegt:

  Ik pleit voor de herinvoering van de handkus (van man naar vrouw). Dat is nog eens galant!

 16. Marianne zegt:

  Lijkt me heerlijk zo’n sauna, is alleen niet weg gelegd voor mijn oren en duizeligheid.
  Kussen en zoenen met alleman is ook niet weg gelegd voor mij.Een hand is voldoende.
  Alleen familie uitgezonderd, en dan nog niet iedereen 😀

  • Eén van de neveneffecten van een sauna (toch wat mij betreft) is dat de tinnitus een paar uur lijkt te verdwijnen. Alleen daarvoor zou ik het al doen…
   En dat kussen… een welgemeende hartelijke handdruk is voor mij meer dan genoeg.

 17. sandravda zegt:

  Met dat kussen heb ik niet echt een probleem, maar sauna is niet echt mijn ding. Infrarood sauna vind ik wel leuk, maar voor met allemaal vreemde mensen in je blootje te zitten pas ik (beetje preuts 🙂 )

 18. Rimpelingen zegt:

  Niet graag kussen – en ik maar denken dat jij zo lijfelijk bent. Mis dus.

 19. Mrs. Brubeck zegt:

  Tja, dat kussen he…Wij zijn maar met 4 collega’s en we hebben elkaar graag. Dan vind ik het niet zo erg, maar het is idd redelijk hypocriet om mensen te kussen waarmee je de dag daarop niet meer door één deur kunt.
  En die sauna, ik voelde aan je blik dat je naar onze billen aan het kijken was toen we de sauna verlieten en het dompelbad instapten 🙂 🙂 :).

 20. Een smuffel geven wij in de familie en in mijn vriendenkring wordt het ook steeds meer. Een smuffel is één echt gemeende SMakkerd (lees klapzoen maar dat klopt niet met het -overigens niet door mij- bedachte woord) op de wang en een knUFFEL! Heel puur en echt!
  En nee, mij vinden ze echt niet in de sauna… kan er sowieso niet tegen en daar in je blootje rondlopen hoeft voor mij ook niet.
  Maar iedereen doet maar wat hij fijn vindt hoor! Genieten is de boodschap!

  • ‘Smuffel’ :). Woord van het jaar!

   Veel mensen denken bij ‘sauna’ automatisch aan ‘naakt rondlopen’. Wie beschaamd is hoeft zich helemaal niet naakt te vertonen, tenzij misschien onder de douche. Die mensen kunnen ofwel op een badpakdag gaan of kunnen wachten om zich te douchen tot ze er alleen zijn. Als je er niet tegen kan is het een ander verhaal, natuurlijk. Zoals je zegt: iedereen doet wat hij fijn vindt…

 21. Zalig sauna! Ik kruip altijd in de dompelton en vind dat erg relaxed. Ik heb al goesting gehad om naar een openbare sauna te gaan wegens veel goedkoper dan prive maar ben altijd bang iemand bekends tegen te komen!

  • Een openbare sauna is niet alleen veel goedkoper, maar heeft meestal ook meer faciliteiten. De eerste keer dat je iemand bekends tegenkomt zou je liever in de grond kruipen, de tweede keer zeg je gewoon ‘goeiendag’, net zoals het moment dat je iemand tegenkomt in het zwembad.

 22. Marion zegt:

  De ergste dag van het jaar, de eerste van het nieuwd jaar. Ik heb ooit een keer gezegd dat ik liever geen zoenen gaf, ook ivm weerstand en ziek zijn, maar werd helaas niet gerespecteerd. Blij dat jij er schadeloos van afgekomen bent. Heerlijk zo’n dagje sauna.

 23. Flavie zegt:

  Wij kussen hier ook op het werk.. de ene al wat liever dan de andere…
  Ik ga liever naar de hamam dan naar de sauna, maar het kan beiden enorm deugd doen!

 24. Hilde zegt:

  Heb op zich geen bezwaar tegen dat kussen bij een nieuwjaarsdrink. Al is er veel verschil van de ene werkplek tegenover de andere. Toen ik nog in Brussel werkte met Waalse collega’s werd er onderling zelfs dagelijks gekust als begroeting, schijnt daar zo de gewoonte te zijn. Iets waar Vlamingen het kennelijk moeilijker mee hebben. Ook in onze familie is het de gewoonte om elkaar 3 kussen te geven bij het weerzien. Heb daar eigenlijk nooit bij stilgestaan…tot nu bij het lezen van jouw logje. Voor openbare sauna’s pas ik dan weer liever, doe mij maar liever een privé aangelegenheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s